Klantenaccounts aanmaken

Aanmaken van klantenaccounts en deze koppelen aan verkooptransacties is een krachtige manier om de volgende mogelijkheden van je Retail-account goed tebenutten:

• Een offerte, reservering, service of speciale order voor klanten
  • Alle gegevens en activiteit van de klant in één oogopslag bekijken
  • Eenvoudig items versturen en verkoopbonnen e-mailen naar de klant
  • Suggesties doen voor items en diensten, afgestemd op de behoefte en de aangepaste velden van de klant (bijv. schoenmaat 11)
  • Speciale kortingen automatiseren op basis van het klanttype (bijv. VIPstudenten of veteranen),
  • Je orders verbeteren door de verkoopgeschiedenis van de klant te rapporteren en te anticiperen op toekomstige aankomen, en
  • De loyaliteit van de klant vergroten met marketingstrategieën en onze geïntegreerde partners.

Opmerking: Als je overstapt vanaf een ander POS-systeem of een bulk-update moet doen voor je bestaande klantaccounts kun je je klantgegevens importeren via ons Retail Imports-team. Zie voor meer informatie ons artikel Gegevens van klanten importeren.

• Een klantaccount aanmaken

In Lightspeed Retail kun je een klantaccount aanmaken vanuit:

• De kassa
    • De sectie Klanten
    • Een eCom-order (als je een omnichannel-gebruiker bent)

Een klantaccount aanmaken vanuit de kassa

1. Klik in het hoofdmenu op Verkoop Nieuwe verkoop.

2. Klik rechts van het veld klanten zoeken op + Nieuw.

3. Voer de gegevens van je klant in (zie de sectie de gegevens van een klant invoeren in dit artikel voor meer informatie).

4. Klik op wijzigingen opslaan.

Opmerking: om direct terug te keren naar de huidige verkoop kun je in plaats daarvan eenvoudig klikken op aan verkoop toewijzen.

5. Klik op op Kassa om terug te keren naar de huidige verkoop.

Een klantaccount aanmaken vanuit de sectie Klanten

1. Klik in het hoofdmenu op Klanten > Klanten.

2. Klik rechtsboven op + Nieuwe klant.

3. Voer de gegevens van je klant in (zie de sectie de gegevens van een klant invoeren in dit artikel voor meer informatie).

4. Klik op wijzigingen opslaan.customeraccount_customerssection.png

Een klantaccount maken vanuit een eCom-order (indien je een Omni-gebruiker bent)

Als een verkoop automatisch is aangemaakt in je Retail-account vanwege een order in je eCom-winkel, wordt er ook automatisch een nieuw klantaccount aangemaakt wanneer de order in eCom is gemarkeerd als betaald. Zie voor meer informatie over hoe Lightspeed eCom het aanmaken van klantaccounts in Lightspeed Retail verwerkt ons artikel Klantenaccounts beheren in eCom.

• De gegevens van een klant invoeren

Om volledig te profiteren van alle bovenstaande voordelen van het aanmaken van klantaccounts is het belangrijk om te begrijpen welke klantgegevens er kunnen worden gezocht, gefilterd, weergegeven, bewerkt, en geëxporteerd uit het register en de klant-zoekopdrachten in je account. Op deze manier kun je weten welke klantgegevens je moet invoeren wanneer je je klantaccounts aanmaakt, importeert of bewerkt.

Hieronder zie je alle gegevens die je in een klantaccount kun weergeven, invoeren of selecteren:

customeraccount.pngRaadpleeg deze handige tabel voor gegevens die robuustere functies omvatten of die verder moeten worden toegelicht:

Gegevens Beschrijving
    Type

Specificeert de groep (klanttype) die je wilt toewijzen aan je klant voor speciale kortingen en BTW-tarieven.

Bijv. Student of Werknemer.

Gemaakt De datum waarop het klantaccount is aangemaakt.
    Korting

Specificeert een kortingstarief voor de klant. Als dit leeg wordt gelaten wordt er geen korting toegepast.

Bijv. 15% korting.

BTW

Specificeert een BTW-tarief voor de klant. Als dit leeg wordt gelaten wordt het standaard BTW-tarief van de winkel toegepast.

Bijv. Online.

Adres 2

Een tweede veld voor langere adressen.

Bijv. derde verdieping.

2

Het tweede e-mailadres van de klant.

Aanvullend

Een aanvullend gegeven waarop kan worden gezocht om een snel een klant te vinden of een klant te koppelen aan een verkoop.

Bijv. het lidnummer van een klant.

Tags

Trefwoorden of termen die gebruik worden in klant-zoekopdrachten. Je kunt zoeken naar klanten die een bepaalde tag wel of niet hebben. Je kunt ook zoeken op meerdere tags tegelijk als je een komma tussen de tags plaatst.

Bijv. 56cm, Vrouw, Fietser.

E-mailen (contactmethode)

Specificeert of de voorkeurscontactmethode van je klant voor marketingcommuncatie van je winkel(s) via e-mail is. De nadrukkelijke toestemming van je klant is vereist om via deze methode contact met hem of haar op te nemen.

Opmerking: Als je een omnichannel-gebruiker bent, hebben klanten die zich in je eCom-winkel hebben aangemeld voor je nieuwsbrief, het selectievakje e-mail geselecteerd in je Retail-account.

Post versturen (contactmethode)

Specificeert of de voorkeurscontactmethode van je klant voor marketingcommuncatie van je winkel(s) via post is. De nadrukkelijke toestemming van je klant is vereist om via deze methode contact met hem of haar op te nemen.

Bellen (contactmethode)

Specificeert of de voorkeurscontactmethode van je klant voor markeringcommuncatie van je winkel(s) via telefoon is.

Opmerking: De nadrukkelijke toestemming van je klant is vereist om via deze methode contact met hem of haar op te nemen.

Aangepaste velden

Aangepaste velden worden gebruikt om nuttige informatie over de klant te registeren.

Bijv. een aangepast veld schoenmaat.

Notities

Gepersonaliseerde notities over de klant die worden gebruikt om nuttige informatie te registeren.

Bijv. afstemming nodig in maart 2019.

Doorzoekbare gegevens

Er kan op onderstaande gegevens worden gezocht in klant-zoekopdrachten in je account (bijv. Klanten Klanten).

• Voornaam
    • Achternaam
    • Titel
    • Bedrijf
    • Thuis
    • Werk
    • Mobiel
    • Pieper
    • Fax
    • Postcode
    • E-mail 1
    • 2
    • Aangepast

Opmerking: Je kunt naar klanten zoeken op basis van hun postcodes als ze zijn ingevoerd in het postformaat van de volgende landen: Argentinië, Australië, Oostenrijk, Barbados, België, Canada, Colombia, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongkong, Japan, Luxemburg, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Panama, Saoedi-Arabië, Singapore, Spanje, Thailand, Trinidad en Tobago, Oekraïne en de Verenigde Staten.

Filterbare gegevens

Onderstaande gegevens kunnen worden gefilters in klant-zoekopdrachten in je account (bij. Klanten Klanten).

• Type
    • Aangemaakt (datum waarop het klantaccount is aangemaakt)
    • Korting
    • BTW
    • Tags

Gegevens in de kassa die weergegeven en bewerkt kunnen worden

Onderstaande gegevens kunnen specifiek vanuit de kassa worden weergegeven en bewerkt. Klik op de knop verzenden om alle gegevens hieronder te tonen.