Klanten en klanttypen toevoegen

Het configureren van een klantendatabase is een belangrijke stap om aan de slag te gaan met Retail POS. Door klanten toe te voegen kun je kredietrekeningen aanbieden, reserveringen, speciale orders, werkorders, offertes en kortingen maken voor verschillende klanttypen, en gedetailleerde verkooprecords per klant genereren.

Klantprofielen aanmaken

Je kunt een individueel klantprofiel aanmaken voordat je een transactie start, of tijdens een verkoop. Klantprofielen worden ook gegenereerd tijdens een eCom-order.

Een klant aanmaken

1. Op een desktopcomputer: navigeer naar Klanten > Klanten.

De pagina Klanten.

Op een iPad: navigeer naar het tabblad Manager > Klanten.

Het tabblad Manager met de optie Klanten uitgelicht.

2. Selecteer + Nieuwe klant.

Lijst met klanten met de optie + Nieuwe klant uitgelicht.

3. Voer de gegevens van je klant in.

Pagina met klantgegevens met gegevens zoals naam, telefoonnummer, adres en e-mailadres.

4. Selecteer optioneel Type klant, specifieke Korting en/of specifieke BTW.
  5. Selecteer Wijzigingen opslaan om het aanmaken van je klant te voltooien.

Je komt op de pagina van de klant, waar je de verkoop- en accountgegevens van deze klant kunt bijhouden.

Pagina met klantgegevens waarop alle klantgegevens zijn opgeslagen.

Een klant aanmaken tijdens een verkoop

1. Start een verkoop zoals gebruikelijk.
  2. Selecteer + Nieuw.

Verkoop in behandeling met de optie + Nieuwe uitgelicht.

3. Voer de gegevens van de klant in.

Klantpagina waar klantgegevens zoals Naam, Telefoonnummer, Adres en E-mailadres ingevoerd kunnen worden.

4. Selecteer Aan verkoop toewijzen.
  5. Optioneel: om een opmerking aan het profiel van een klant toe te voegen, selecteer je Opmerking.

Verkoop in behandeling waarbij de klant is toegevoegd en met de optie Opmerking uitgelicht.

• Voer je gegevens in en selecteer Opslaan.

Opmerkingvenster met ruimte om een opmerking in te voeren. Selecteer Opslaan om deze toe te voegen aan het profiel van de klant.

• Voltooi de verkoop.
  • Een klant toevoegen vanuit een eCom-order (C-Series)

Alleen voor Omni-eigenaren.

Als er een verkoop wordt aangemaakt als gevolg van een order in je eCom-winkel, wordt er automatisch een nieuwe klantenaccount aangemaakt wanneer de bestelling in eCom wordt gemarkeerd als Betaald. Je kunt je klantenaccounts verder beheren in eCom.

Als je andere klantenaccountgegevens wilt bekijken en bewerken, moet je dat doen vanuit een zoekopdracht naar een klantenaccount.

Inzicht in klantgegevens

Om klantenaccountgegevens te bekijken en te bewerken, kun je naar een klant zoeken of een klant selecteren door te navigeren naar Klanten > Klanten > Klantnaam.

Enkele van de meer genuanceerde velden op de pagina van de klant worden hieronder uitgelegd.

Klantpagina met de secties Type, Korting en BTW uitgelicht.

• Type: specificeert het type voor speciale kortingen en het tarief van de btw.
    • Korting: specificeert een tarief voor korting voor de klant.
    • BTW: specificeert een tarief voor de BTW voor de klant.

Klantpagina met de secties Aanvullend en Tags secties uitgelicht.

• Aanvullend: aanvullende gegevens, zoals een lidmaatschapsnummer.
    • Tags: trefwoorden of termen die worden gebruikt in zoekopdrachten van klanten. Je kunt meerdere tags toevoegen door ze te scheiden met een komma.

Klantpagina met de sectie Contactpersoon uitgelicht.

In de sectie Contact opnemen kun je de voorkeurscontactmethode van je klant selecteren als je klant daarvoor expliciet toestemming heeft gegeven. Als je een Omnichannel-eigenaar bent, wordt bij klanten die zich op de nieuwsbrief van je eCom-winkel hebben geabonneerd automatisch het selectievakje E-mail aangevinkt.

Je kunt aangepaste velden aanmaken om nuttige klantgegevens vast te leggen.

Klanttypen aanmaken

Op klanttypen worden automatisch procentuele kortingen en btw-gegevens toegepast als een klant met dat type wordt gekoppeld aan een verkoop. Je kunt de korting en BTW wijzigen tijdens een verkoop.

Klanttypekortingen zijn niet van toepassing op items of arbeid die niet onderhevig zijn aan kortingen.

1. Navigeer naar Klanten > Klanttypen.

De pagina Klanten met Klanttypen uitgelicht.

2. Selecteer + Nieuw klanttype.

Lijst met klanttypen.

3. Voer de naam van het klanttype in.

De pagina voor een nieuw klanttype, met het veld Naam en de vervolgkeuzemenu's Korting en BTW-tariefgroep.

4. Selecteer indien van toepassing een vooraf gedefinieerde Korting.
    5. Selecteer indien van toepassing de BTW-tariefgroep.
    6. Selecteer Wijzigingen opslaan.

Je kunt een vergelijkbare methode gebruiken om personeelskortingen toe te voegen.

Wat nu?

Naar klanten zoeken

Inzicht in het zoeken naar een specifieke klant.

Meer informatie

Gegevens van klanten importeren

Gebruik een spreadsheet om snel klantgegevens in bulk te importeren.