Werkorders maken

In Lightspeed Retail kun je werkorders gebruiken om eenvoudig services, reparaties en andere taken in te plannen voor werknemers.

1. Klik in het hoofdmenu op Service-module > Nieuw werkorder
  2. Voer de gegevens van de klant in, afhankelijk of het een nieuwe of bestaande klant is, en doe het volgende:
    • Nieuwe klant: klik op de knop Nieuwe klant maken.
    • Bestaande klant: klik in de sectie MOGELIJKE OVEREENKOMSTEN op de naam van de klant.
      Opmerking: Als zowel de klant als het geserialiseerde item waar de klant service voor wil beide bestaan in je Retail-account, kun je ze automatisch koppelen aan een werkorder. Dit doe je als volgt:
      1. Klik in het hoofdmenu op Klanten > Klanten

2. Klik in de lijst met je klanten op de naam van je klant.

3. Klik in het linkermenu op de sectie Items.

4. Klik naast het geserialiseerde item dat gerepareerd moet worden op het potloodpictogram.

5. Klik in het linkermenu op de sectie werkorders.
      6. Klik rechtsboven op + Nieuwe werkorder.

3. Stel in het vervolgkeuzemenu status de werkorder in op open. Tijdens de voortgang van de werkorder kun je dit wijzigen naar geschat, in wacht  of voltooid.
    Opmerking: Je kunt aangepaste werkorderstatussen maken om de workflow van je serviceafdeling het best te representeren.
  4. Gebruik de velden Beschrijving, Kleur, Maat en Serienr. om informatie over het te repareren item op te nemen. Ga naar Toevoegen afbeeldingen aan een werkorder om afbeeldingen van het item op te nemen.
    Opmerking: Zie afbeeldingen toevoegen aan een werkorder om afbeeldingen van het item in te voegen.
  5. Selecteer de datums en tijden in de velden Datum in en Vervaldatum.
  6. Voeg optioneel een kassabon-opmerking of een interne opmerking toe.
  7. Voeg overeenkomstig het voorraaditem, de arbeidskosten of overige kosten toe aan de werkorder:
    • Voorraaditem: voer in het veld Item de itembeschrijving in, klik op de knop Zoeken en klik dan op de knlp Selecteren links van het item.
    • Overige kosten: klik op de knop Overig, vul de velden in de sectie Toevoegen overige kosten in en klik op Opslaan.
    • Arbeidskosten: klik op de knop Arbeid, vul de velden in de sectie Toevoegen arbeidskosten in en klik op Opslaan.
      Opmerking: Klik in het hoofdmenu op Instellingen > Locaties > and Aanpassen naast de locatie om het standaard servicetarief voor arbeidskosten van de locatie te wijzigen in het veld Servicetarief (€/uur).
  8. Volg het onderstaande, afhankelijk van de behoeften van de klant:
    • Om een label af te drukken: klik op Label afdrukken om een voorkeur voor papierreferentie aan het item van de werkorder te koppelen.
    • Om via de status 'offerte' de offerte af te drukken: selecteer in het uitklapmenu Status offerte en klik op Afdrukken label.
    • Om de offerte af te drukken: klik op Afdrukken offerte.
    • Om de offerte te e-mailen: klik op Verzend als e-mail, voer het e-mailadres van de klant in, en indien nodig een aangepast bericht, en klik op Verzenden e-mail werkorder
    • Om de werkorder af te rekenen: klik op de groene knop Afrekenen en voltooi de werkorder