Een speciale order maken

Speciale orders zijn een goede manier om items die niet op voorraad zijn te bestellen voor je klanten. Je kunt bijvoorbeeld een speciale order aanmaken voor een klant die een specifiek item wil dat niet op voorraad is en bereid is te wachten tot er een grote hoeveelheid binnenkomt.

Voor informatie over hoe je een speciale order aan een inkooporder toevoegt, ga je naar Inkooporders aanmaken.

Speciale orders kunnen ook worden toegevoegd via de application programming interface (API) van Lightspeed Retail.

Een speciale order aanmaken

1. Navigeer naar Verkoop > Speciale order.

De pagina Verkoop met Speciale order gemarkeerd.

2. Selecteer de klant.

Lijst met klanten, met + Aan verkoop toewijzen naast elke naam.

3. Gebruik het veld Item om de items te zoeken.
    1. Als meerdere items overeenkomen met je invoer, klik dan op + Toevoegen om het item toe te voegen.
    2. Je kunt meerdere items selecteren door in de selectievakjes te klikken en vervolgens op + Geselecteerde toevoegen te klikken.

Itemzoekpagina met twee aangevinkte items om toe te voegen aan de speciale order.

4. Klik op Betaling.

Het betaalscherm.

5. (Optioneel) Als de klant een aanbetaling wil toevoegen, klik dan op Aanbetaling toevoegen.

Het betaalscherm met Aanbetaling toevoegen gemarkeerd.

Voer het aanbetalingsbedrag in en klik op Toevoegen.

Pop-upvenster waarin wordt gevraagd om het aanbetalingsbedrag.

6. Klik op Verkoop voltooien.

Het betaalscherm.

Verkoopitems aan een speciale order toevoegen

Als je items aan een verkoop hebt toegevoegd en deze aan een speciale order wilt toevoegen:

1. Voeg een klant toe aan je verkoop.
  2. Klik op Alles op speciale orders.

Het scherm Verkoop met Alles op speciale orders gemarkeerd.

(Optioneel) Om een individueel item toe te voegen aan een speciale order, klik je op het item. Selecteer Speciale order in het vervolgkeuzemenu Verplaatsen naar. Klik op Opslaan.

Het scherm Verkoop met het item geselecteerd en vervolgkeuzemenu Verplaatsen naar weergegeven.

3. Klik op OK.
  4. Klik op Betaling.

Het betaalscherm.

5. (Optioneel) Als de klant een aanbetaling wil toevoegen, klik dan op Aanbetaling toevoegen.

Het betaalscherm met Aanbetaling toevoegen gemarkeerd.

Voer het aanbetalingsbedrag in en klik op Toevoegen.

Pop-upvenster waarin wordt gevraagd om het aanbetalingsbedrag.

6. Klik op Verkoop voltooien.

Het betaalscherm.

Betalingen of aanbetalingen toevoegen aan een speciale order

1. Navigeer naar Voorraad > Speciale orders.

De pagina Voorraad met Speciale orders gemarkeerd.

2. Zoek speciale orders van een klant op barcode of klantnaam.

De pagina Speciale orders met alle openstaande speciale orders.

• Als de klant een kassabon of een accountaanbetalingsbon heeft, scan dan de barcode op de kassabon in het veld Item.
    • Je kunt ook een nieuwe verkoop koppelen aan de klant. Het aantal items dat ze op speciale order hebben, wordt boven aan de pagina weergegeven.
  3. Klik op het winkelwagenpictogram.

De pagina Speciale orders met het winkelwagenpictogram gemarkeerd.

4. Klik op Betaling.

Op het betaalscherm wordt het totaal dat de klant op de account heeft staan weergegeven, indien van toepassing.

Het betaalscherm.

5. (Optioneel) Als de klant een aanbetaling wil toevoegen, klik dan op Aanbetaling toevoegen.

Het betaalscherm met Aanbetaling toevoegen gemarkeerd.

Voer het aanbetalingsbedrag in en klik op Toevoegen.

Pop-upvenster waarin wordt gevraagd om het aanbetalingsbedrag.

6. Klik op Verkoop voltooien.

Het betaalscherm.

De pagina Speciale orders begrijpen

Om bij de pagina Speciale orders te komen, navigeer je naar Voorraad > Speciale orders.

De pagina Voorraad met Speciale orders gemarkeerd.

Daar zie je een lijst met alle speciale orders die momenteel openstaan.

Je speciale order wordt weergegeven met een status en kleur:

• Rood en Not Ordered (Niet besteld): het item dat niet op voorraad is, is niet besteld.
  • Geel en Ordered (Besteld): het item dat niet op voorraad is, is besteld maar niet ontvangen.
  • Groen en Ready, Not Called (Klaar, niet gebeld): het item is ontvangen en toegevoegd aan de voorraad, maar er is geen contact opgenomen met de klant.
  • Groen en Ready For Pickup (Klaar voor ophalen): het item is ontvangen, toegevoegd aan de voorraad en er is contact opgenomen met de klant.

De pagina Speciale orders met alle openstaande speciale orders.

Klik op het winkelwagenpictogram om de speciale order naar de kassa te verplaatsen.

De pagina Speciale orders met het winkelwagenpictogram gemarkeerd.

Om de speciale bestelling te verwijderen, klik je op het prullenbakpictogram en klik je op OK.

De pagina Speciale orders met het prullenbakpictogram gemarkeerd.

Klik op het printerpictogram om het label van de speciale order te printen.

De pagina Speciale order met het printerpictogram gemarkeerd.

Als je op Klaar of Niet gereed klikt, verandert de status van de order in Klaar of Not Ordered (Niet besteld).

Om aan te geven dat er contact is opgenomen met een klant, klik je op het selectievakje Gebeld.

De pagina Speciale order met het selectievakje Gebeld gemarkeerd.

Een speciale order voltooien

Als je klant in de winkel komt om de speciale order op te halen, kun je de transactie voltooien.

1. Navigeer naar Verkoop > Speciale orders.

De pagina Verkoop met Speciale order gemarkeerd.

2. Selecteer de klant.

Lijst met klanten, met + Aan verkoop toewijzen naast elke naam.

3. Klik op Voltooiennaast de items met de markering Klaar om opgehaald te worden.

Je kunt ook Alles voltooien selecteren om alle items te selecteren.

Speciale order met drie items met Voltooien naast elk item.

4. Je wordt teruggeleid naar het tabblad Verkoop. Voltooi de verkoop zoals je dat bij een gewone verkoop zou doen.

Het tabblad Verkoop met items uit speciale order die klaar zijn om betaald te worden.

Wat nu?

Een reservering aanmaken

Ontdek hoe je een reservering aanmaakt.

Meer informatie

Inkooporders aanmaken

Genereer een inkooporder om je voorraad aan te vullen.