Terugbetalingen en ruilingen uitvoeren

We adviseren je om een terugbetaling te koppelen aan een transactie en niet alleen een terugbetaling uit te voeren. Zo houd je je administratie nauwkeurig bij en help je fraude te voorkomen.

Een terugbetaling of ruiling gekoppeld aan een transactie uitvoeren

1. Zoek de transactie.
  2. Voer een terugbetaling of ruiling uit.

De transactie opzoeken

1. Je kunt de transactie vinden dankzij de informatie op de kassabon, of door op de klantnaam of de verkoopdatum te zoeken.
    • Bon: Elke Lightspeed Retail-kassabon is voorzien van een streepjescode. Als de klant de bon nog heeft, scan je de streepjescode het veld Item van het kassasysteem. De oorspronkelijke transactie verschijnt in het kassasysteem in de terugbetalingsmodus.
    • Klantnaam: Open een nieuwe verkooptransactie, voeg de klant toe en klik op de Bewerken-pen. Klik in het menu links op Verkopen en zoek het item. Klik in de kolom ID naast het artikel op het detailspictogram en klik vervolgens op de knop Terugbetalen om de transactie in het kassasysteem te openen in de terugbetalingsmodus.
    • Datum: Klik in het hoofdmenu op Rapporten > Regels. Geef het datumbereik op waarin de transactie plaatsvond. Blader door de lijst totdat je het artikel en de verkooptransactie vindt. Wees voorzichtig: je hebt dit artikel misschien vaker verkocht die dag, dus controleer of je de juiste transactie selecteert. Klik in de kolom ID naast het artikel op het detailspictogram. Klik op de knop Terugbetalen om de transactie in in het tabblad terugbetalen van de kassa te openen.

Een terugbetaling uitvoeren

1. In het kassasysteem verschijnt de originele transactie met de items van de verkoop.

• Als je een terugbetaling naar een klantrekening uitvoert: Zorg dat de klant is gekoppeld aan de kassa. Als dit niet het geval is, zoek dan naar de naam van de klant en klik op de knop +Nieuw om nieuwe klantaccounts te maken. Klik op de knop Terugbetalen naast de items om terug te betalen. Controleer dat het Totaal van de terugbetaling juist is en klik op Betaling Account. Het veld Terugbetaling aan kredietrekening toont het Totaal van terugbetaling. Bewerk het bedrag indien nodig. Klik op TerugbetalenVerkoop voltooien. De terugbetaling wordt nu toegevoegd aan de kredietrekening van de klant en de items worden geretourneerd naar de voorraad van je winkel.
    • Als je een standaardterugbetaling uitvoert: Klik op de knop Terugbetalen naast de geretourneerde items. Het Totaal van de terugbetaling wordt automatisch berekend en is negatief, wat wil zeggen dat het een tegoed van de klant is. Klik op Betaling en klik op Max of vul een bedrag in voor de juiste betaaltypen. Als de resterende Saldo 0 is, voltooi dan het terugbetalen en plaats te items terug in de voorraad door te klikken op Verkoop voltooien.

Een ruiling uitvoeren

De originele verkooptransactie in het kassasysteem bevat alle items van en betalingen voor de verkooptransactie. Bij ruilen voeg je het item nogmaals toe, net als in een normale verkooptransactie.

• Als de waarde van het geretourneerde artikel overeenkomt met de waarde van het in ruil gegeven artikel, kun je de verkoop voltooien.
  • Als de waarde van de in ruil gegeven artikelen hoger is dan de waarde van de geretourneerde artikelen, voeg je een betaling toe.
  • Als de waarde van de in ruil gegeven artikelen lager is dan de waarde van de geretourneerde artikelen, selecteer je een betaalmethode en betaal je het verschil in de verkooptransactie terug aan de klant.

Klik op Verkoop voltooien om de ruiltransactie te bevestigen. De klant krijgt mogelijk een geld terug, afhankelijk van de situatie. Geef de klant de bon en de artikelen, en neem de geretourneerde artikelen in ontvangst.

Een terugbetaling uitvoeren zonder gekoppelde transactie

1. Klik in het hoofdmenu op Verkoop > Terugbetalen.
  2. Voeg de geretourneerde artikelen aan de verkooptransactie toe. Het verschuldigde bedrag wordt in negatieve vorm weergegeven. Dit geeft aan dat het bedrag aan de klant moet worden terugbetaald.
  3. Selecteer de betaalmethode die je wilt gebruiken voor de terugbetaling aan de klant. Je kunt verschillende betaalmethoden toevoegen.
  4. Klik op Betaling en klik op Max. of vul een bedrag in voor de gewenste betaalmethoden.
  5. Als het resterende saldo nul bedraagt, klik je op Verkoop voltooien om de terugbetaling te voltooien.