Werknemersrollen beheren

Je kunt werknemersrollen gebruiken om de toegangsniveaus van je werknemers in je Retail-account te groeperen en te beperken. Je zou bijvoorbeeld toegang tot de sectie Rapporten kunnen uitschakelen voor je medewerkers. Omdat meerdere werknemers aan dezelfde werknemersrol kunnen worden toegewezen, bespaar je ook tijd doordat je niet voor elke individuele werknemer machtigingen hoeft in te stellen of te bewerken.

Mochten werknemers een eigen set toestemmingen nodig hebben, kun je ze een aangepaste werknemersrol geven en hun toestemmingen instellen vanuit hun werknemersaccount.

Denk bij het toevoegen van nieuwe werknemersrollen ook aan de volgende regels omtrent werknemersrollen:

• Je kunt maximaal 21 aangepaste werknemersrollen toevoegen.
  • Elke door jou toegevoegde werknemersrol moet een unieke naam hebben.
  • Alleen niet-toegewezen werknemersrollen kunnen worden gearchiveerd.
  • Standaard rollen (bv. Eigenaar of Beheerder) kunnen niet worden gearchiveerd.

Een werknemersrol toevoegen

1. Klik in het hoofdmenu op Instellingen > Rollen werknemers.Instellingenpagina met "Rollen werknemers" uitgelicht.
  2. Klik op + Nieuwe werknemersrol.Pagina "Werknemersrollen" met knop "Nieuwe werknemersrol" uitgelicht.
  3. Geef de nieuwe rol een naam.
  4. Stel de toestemmingen voor de werknemersrol in (zie onderstaande tabel).
  5. Klik op Wijzigingen opslaan.Pagina "Werknemersrollen" met "Wijzigingen opslaan" uitgelicht.

Een werknemersrol bewerken

1. Klik vanuit het hoofdmenu op Instellingen > Werknemersrollen.
  2. Klik op de werknemersrol die je wilt bewerken.
  3. Schakel de gewenste toestemmingen in of uit (zie onderstaande tabel).
  4. Klik op Wijzigingen opslaan.

Machtigingen werknemersrol

Werknemersrollen Beschrijving
Algemeen - Alles Enables or disables all General permissions.
Extern aanmelden Kan zich bij Lightspeed Retail aanmelden vanaf elk apparaat dat met internet is verbonden wanneer de Lightspeed Retail-sessie is afgesloten. Een gebruiker zonder machtiging voor extern aanmelden kan zich alleen bij Lightspeed Retail aanmelden door ter plekke zijn of haar toegangspincode te gebruiken wanneer de app is geopend.
Rapporten
  • Heeft toegang tot het gebied Rapporten.
  • Heeft toegang tot Home (met de KPI‘s Marge en Winst verborgen).
Bewerk ingevoerde urenregistraties medewerkers Kan in- en uitklokinvoeren van andere werknemers bewerken.
Service

Heeft toegang tot het gebied Service.

Samenvoegen van records toestaan Kan records van klanten samenvoegen.
Verkoop - Alles Schakelt alle Verkooprechten in of uit.
Verkoop Heeft toegang tot het gebied Verkoop. Als deze optie wordt uitgeschakeld, kan de gebruiker geen verkopen doen.
Verkoop - Terugbetaling Kan een terugbetaling verwerken.
Verkoop - Kassa openen Kan een kassa (geldla) openen om verkopen en restituties te verwerken. Dit is niet van toepassing op de mogelijkheid van een gebruiker om fysiek een kassa te openen.
Verkoop - Opname uit kassa Kan geld opnemen uit een kassa.
Verkoop - Kassa sluiten Kan een kassa sluiten.
Verkoop - Prijzen wijzigen Kan de prijzen van items wijzigen. Als dit is ingeschakeld en de werknemer toegang tot de inventaris heeft, kan de werknemer de prijs van een item vanuit de iteminstellingen wijzigen voor alle daaropvolgende verkopen en ook direct vanuit een verkoop, wat alleen de prijs van het item voor die verkoop beïnvloedt. Als de werknemer geen toegang tot de inventaris heeft, kan hij/zij alleen de prijs van een item voor een verkoop wijzigen.
Verkoop - Catalogusitem importeren Kan items importeren uit catalogussen naar de lokale inventaris vanaf het Verkoopscherm.
Verkoop - Reserveringen en speciale orders Kan reserveringen en speciale orders maken.
Verkoop - Korting alleen op een lijn Kan een korting toepassen op individuele items uit een lijn.
Verkoop - Voltooi een verkoop zonder een serienummer te selecteren Kan een verkoop voltooien zonder een productserienummer te selecteren.
Verkoop - Korting op hele verkoop Kan kortingen toepassen op een gehele verkoop.
Verkoop - Aanmaken van nieuw serienummer bij kassa toestaan Kan bij de kassa een nieuw productserienummer aanmaken.
Verkopen - Bekijk klantverkopen van andere winkels wanneer de locatie is uitgeschakeld Kan klantverkopen van andere winkels bekijken wanneer de locatie is uitgeschakeld.
Voorraad - Alles

Schakelt alle Voorraadrechten in of uit.

Voorraad - Basis

Heeft toegang tot het gebied Voorraad. Kan ook serienummers toevoegen tijdens de verkoop van items uit een serie.

Voorraad - Aantal op voorraad tonen voor alle locaties

Kunnen het voorraadaantal (quantity-on-hand; QOH) van een item zien in alle locaties ongeacht hun locatietoegang. Indien ingeschakeld wordt de QOH van een item in alle locaties weergegeven bij het:

• Zoeken naar items aan de kassa
  • Zoeken naar items in je voorraad
  • Zoeken naar items in werkorders
  • Exporteren van je voorraad

Indien uitgeschakeld kan de QOH van een item alleen bekeken worden voor locaties waar ze toegang tot hebben.

Voorraad - Transfer aanmaken in alle beschikbare locaties

Kan voorraad tussen alle beschikbare locaties verplaatsen.

Voorraad - Itemkosten
  • Kan itemprijzen bekijken, bewerken en exporteren.
  • Kan de KPI‘s Marge en Winst bekijken in Home als ook Rapporten is ingeschakeld.
  • Kan de kolom Inkoopprijs zien in rapporten over voorraadderving bij telling.

Voorraad - Basis moet ingeschakeld zijn.

Voorraad - Items maken en bewerken

Kan nieuwe items aanmaken of bestaande items bewerken. Dit is vereist voor meer geavanceerde machtigingen om inventaris toe te voegen of te verwijderen. Kan ook bestaande serienummers bewerken.

Voorraad - Basis en Voorraad - Itemkosten moeten ingeschakeld zijn.

Voorraad - Speciale orders

Kan bestaande speciale orders bekijken.

Voorraad - Basis moet ingeschakeld zijn.

Voorraad - Inkooporders

Kan inkooporders aanmaken en bewerken.

Voorraad - Basis moet ingeschakeld zijn.

Voorraad - Inkooporders - Ontvangen items toevoegen aan voorraad

Kan ontvangen items in inkooporders aan voorraad toevoegen.

Voorraad - Basis en Voorraad - Inkooporders moeten ingeschakeld zijn.

Voorraad - Inkooporders - Gedeeltelijk ontvangen serienummers toevoegen aan voorraad

Kan serienummers van gedeeltelijk ontvangen inkooporders aan voorraad toevoegen.

Voorraad - Retouren leverancier

Kan retourzendingen naar de leverancier openen en verzenden.

Voorraad - Basis, Voorraad - Itemkosten en Voorraad - Items maken en bewerken moeten ingeschakeld zijn.

Voorraad - Inventarisatie

Kan inventarisatietellingen maken en telgegevens invoeren.

Voorraad - Basis moet ingeschakeld zijn.

Voorraad - Telling - Doorvoeren

Kan een inventarisatietelling met elkaar in overeenstemming brengen.

Voorraad - Basis moet ingeschakeld zijn.

Voorraad - Transfers

Kan transfers tussen shops maken, bouwen en ontvangen. Transfers zijn alleen beschikbaar voor accounts met meerdere shops.

Voorraad - Basis moet ingeschakeld zijn.

Voorraad - Transfers - Voorraad voor transfer verzenden

Kan items verzenden in transfers tussen shops.

Voorraad - Basis moet ingeschakeld zijn.

Voorraad - Afbeeldingen en items importeren

Kan zowel items als productafbeeldingen in de inventaris importeren.

Voorraad - Basis, Voorraad - Itemkosten en Voorraad - Items maken en bewerken moeten ingeschakeld zijn.

Voorraad - Leveranciers

Kan leveranciers bewerken.

Voorraad - Basis moet ingeschakeld zijn.

Voorraad - Categorieën Kan categorieën bewerken.
Voorraad - Merken Kan merken bewerken.
Voorraad - Tags Kan tags bewerken.
Voorraad - Redenen leveranciersretour

Kan redenen retourzending leverancier bewerken.

Voorraad - Basis, Voorraad - Itemkosten en Voorraad - Items maken en bewerken moeten ingeschakeld zijn.

eCom - Alles Schakelt alle eCom-rechten in of uit.
eCom - Basis Heeft toegang tot eCom vanuit het vervolgkeuzemenu in het hoofdmenu.
Klanten - Alles Schakelt alle Klantenrechten in of uit.
Klanten - Basis Heeft toegang tot het gebied Klanten. Kan ook bestaande serienummers bewerken.
Klanten - Exporteren

Kan klantengegevens van de volgende gebieden exporteren:

• Sectie Klanten
  • Sectie Creditaccounts
  • Sectie Cadeaubonnen
  • Sectie Klanten in het linkermenu van items
  • Klant en item rapport
Klanten - Limiet op winkelkrediet Kan een creditlimiet voor klanten instellen.
Klanten - Klant verwijderen Kan klantenaccounts verwijderen en klantengegevens anonimiseren in het hele Retail-account.
Klanten - Bekijk cadeaubonnummers Kan de volledige cadeaubonnummers zien in plaats van alleen de laatste vier cijfers.
Klanten - Cadeaubon-gegevens exporteren Kan een lijst van cadeaukaartgegevens exporteren, waaronder namen, saldo's en cadeaukaartcodes.
Betalingsrapporten - Alles Schakelt alle rechten van Betalingsrapporten in of uit.
Rapport - Verkopen met kaart en uitbetalingen Heeft toegang tot rapporten over verkopen met kaart en uitbetalingen.
Instellingen - Alles Schakelt alle Instellingenrechten in of uit.
Instellingen - Basis Heeft toegang tot het gebied Instellingen.
Instellingen - Configuratie van winkels Heeft toegang tot Configuratie van winkel onder Instellingen.
Instellingen - Configuratie van werknemer Heeft toegang tot Configuratie van werknemers en Rollen werknemers onder Instellingen.
Instellingen - Werknemersaccount verwijderen Kan werknemersaccounts verwijderen en werknemersgegevens anonimiseren in het hele Retail-account.
Instellingen - Configuratie van verkopen Kan prijsregels, kortingen, betaaltypen en btw instellen.
Instellingen - Verkopen tenietdoen

Kan transacties annuleren.

Instellingen - Prijsstellingen Heeft toegang tot aan inventaris gerelateerde instellingen in Instellingen.
Instellingen - Financiële diensten

Heeft toegang tot Lightspeed Payments en Lightspeed Capital.