Werknemersrollen configureren

Voordat je begint met het aanmaken van meerdere werknemers, is het handig om eerst een set goed gestructureerde werknemersrollen te definiëren. Geef nieuwe werknemersrollen duidelijke namen, zoals Vakantiewerker of Manager Werkvloer. Deze rollen kun je vervolgens koppelen aan je werknemers.

Lightspeed Retail wordt geleverd met vooraf ingestelde rollen: Eigenaar, Beheerder, Manager en Verkoopmedewerker waarmee je snel aan de slag kunt, maar we adviseren je om zelf ook de rollen te definiëren die het best passen bij je bedrijf.

OPMERKING: Je kunt de machtigingen die bij de ingebouwde rollen horen, opnieuw instellen, om ze beter aan te laten sluiten op jouw bedrijfsactiviteit. Raadpleeg Werknemersaccounts toevoegen voor informatie over werknemersaccounts.

Een werknemersrol opnieuw instellen

1. Klik in het hoofdmenu op Instellingen > Rollen werknemers.
  2. Klik op de rolcategorie die je opnieuw wilt instellen.
  3. Stel de machtigingen van de categorie in en klik op Wijzigingen opslaan.

Een nieuwe werknemersrol maken

1. Klik in het hoofdmenu op Instellingen > Rollen werknemers.
  2. Klik op het pictogram + Nieuwe werknemersrol
  3. Geef de nieuwe werknemersrol een betekenisvolle naam.
  4. Stel de machtigingen van de categorie in en klik op Wijzigingen opslaan.

Beperkingen voor werknemersrollen

• In Lightspeed Retail kun je maximaal 21 werknemersrollen definiëren.
  • Ingebouwde rollen zoals Eigenaar en Beheerder kunnen niet worden gearchiveerd. Alleen niet-toegewezen werknemersrollen kunnen worden gearchiveerd en gedearchiveerd.
  • Werknemersrollen moeten een unieke naam hebben.

Overzicht van machtigingen voor werknemersrollen

OPMERKING: Sommige machtigingen zijn mogelijk niet beschikbaar. Dit is afhankelijk van je specifieke installatie.

Externe aanmelding Aanmelden bij Lightspeed Retail is mogelijk vanaf elk apparaat dat is verbonden met internet wanneer de Lightspeed Retail-sessie is afgesloten. Een gebruiker zonder externe aanmeldingsrechten kan zich alleen lokaal bij Lightspeed Retail aanmelden met de toegangspincode als de toepassing is geopend.
Kassa Geeft toegang tot het onderdeel Sales. Als deze optie is uitgeschakeld is, kan de gebruiker geen verkooptransacties uitvoeren.
Kassa - Tabblad terugbetaling De gebruiker kan een terugbetaling uitvoeren
Kassa - Openen De gebruiker kan een kassasysteem open voor verkooptransacties en terugbetalingen. Dit heeft geen invloed op de mogelijkheid van de gebruiker om een kassa fysiek te openen.
Kassa - Opname uit kassa De gebruiker kan geld opnemen uit een kassasysteem
Kassa - Sluiten De gebruiker kan een kassasysteem sluiten
Kassa - Prijzen wijzigen De gebruiker kan de prijs van een artikel wijzigen. Als deze machtiging is ingeschakeld en de werknemer toegang heeft tot de voorraadgegevens, kan deze de prijs van een artikel wijzigen in de artikelinstellingen. Deze prijswijziging geldt dan voor alle volgende verkooptransacties. De werknemer kan de prijs ook tijdens de verkooptransactietransactie. Als de werknemer geen toegang heeft tot de voorraadgegevens, kan de prijs van een artikel alleen tijdens de verkooptransactie zelf worden gewijzigd.
Kassa - Catalogusitem importeren De gebruiker kan artikelen uit catalogussen in de lokale voorraadgegevens importeren
Kassa - Reserveringen & speciale orders De gebruiker kan reserveringen en speciale orders maken
Kassa - Lijn-alleen-korting De gebruiker kan korting toepassen op individuele artikelen
Kassa - Volledige verkoopkorting De gebruiker kan kortingen toepassen op het volledige verkoopbedrag
Voorraad - Basis De gebruiker heeft toegang tot het onderdeel Voorraad
Voorraad - Productkosten De gebruiker kan de kostprijs van artikelen bekijken en bewerken
Voorraad - Product maken en bewerken De gebruiker kan nieuwe artikelen maken of bestaande artikelen bewerken. Dit is vereist voor meer geavanceerde machtigingen waarmee voorraad wordt toegevoegd of verwijderd.
Voorraad - Speciale orders De gebruiker kan bestaande speciale orders bekijken
Voorraad - Inkooporders De gebruiker heeft toegang tot inkooporders en kan deze ontvangen
Voorraad - Leveranciersretours De gebruiker heeft toegang tot leverancierretouren en kan deze verzenden
Voorraad - Tellingen De gebruiker kan voorraadtellingen verrichten
Voorraad - Transfers De gebruiker kan voorraadverplaatsingen tussen winkels verzenden en ontvangen. Voorraadverplaatsingen zijn alleen beschikbaar voor accounts met meer dan één winkellocatie.
Voorraad - Afbeeldingen en items importeren De gebruiker kan zowel artikelen als productafbeeldingen in de voorraadgegevens importeren
Voorraad - Leveranciers De gebruikers kan leveranciers bewerken
Voorraad - Categorieën De gebruiker kan categorieën bewerken
Voorraad - Merken De gebruiker kan merken bewerken
Voorraad - Tags De gebruiker kan tags bewerken
Voorraad - Redenen retour leverancier De gebruiker kan redenen bewerken voor leverancierretouren
eCom De gebruiker heeft toegang tot het tabblad eCom
Rapporten De gebruiker heeft toegang tot het onderdeel Rapporten
Service De gebruiker heeft toegang tot het onderdeel Service
Klanten De gebruiker heeft toegang tot het onderdeel Klanten
Klanten - Kredietlimiet De gebruiker kan kredietlimieten instellen voor klanten
Beheerder De gebruiker heeft toegang tot het onderdeel Instellingen
Beheerder - Configuratie van winkel De gebruiker heeft toegang tot Configuratie van Winkel in Instellingen
Beheerder - Configuratie van werknemer De gebruiker heeft toegang tot Configuratie van werknemers en Werknemersrollen in Instellingen
Beheerder - Configuratie van verkopen De gebruiker kan prijsregels, kortingen, betaalmethoden en BTW instellen
Beheerder - Verkoop tenietdoen De gebruiker kan transacties annuleren
Beheerder - Configuratie van voorraad De gebruiker heeft toegang tot de voorraadinstellingen in Instellingen