Medewerkersrollen configureren

Voordat je begint met het opzetten van meerdere medewerkersaccounts, is het handig om eerst een set goed gestructureerde medewerkersrollen te definiëren. Geef nieuwe medewerkersrollen duidelijke namen, zoals Vakantiewerker of Manager Werkvloer. Deze rollen kun je vervolgens koppelen aan je medewerkers.

Lightspeed Retail wordt geleverd met ingebouwde rollen zoals: Owner, Admin, Manager en Associate waarmee je snel aan de slag kunt, maar we adviseren je om zelf ook de rollen te definiëren die het best passen bij je bedrijf.

OPMERKING: Je kunt de machtigingen die bij de ingebouwde rollen horen, opnieuw instellen, om ze beter aan te laten sluiten op jouw bedrijfsactiviteit. Raadpleeg Medewerkersaccounts toevoegen voor informatie over medewerkersaccounts.

Een medewerkersrol opnieuw instellen

1. Klik in het hoofdmenu op Instellingen > Werknemersrollen.
  2. Klik op de rolcategorie die je opnieuw wilt instellen.
  3. Stel de machtigingen van de categorie in en klik op Wijzigingen opslaan.

Een nieuwe medewerkersrol maken

1. Klik in het hoofdmenu op Instellingen > Werknemersrollen.
  2. Klik op het pictogram + Nieuwe werknemersrol
  3. Geef de nieuwe medewerkersrol een betekenisvolle naam.
  4. Stel de machtigingen van de categorie in en klik op Wijzigingen opslaan.

Beperkingen voor medewerkersrollen

• In Lightspeed Retail kun je maximaal 21 medewerkersrollen definiëren.
  • Ingebouwde rollen zoals Owner en Admin kunnen niet worden gearchiveerd. Alleen niet-toegewezen medewerkersrollen kunnen worden gearchiveerd en gedearchiveerd.
  • Medewerkersrollen moeten een unieke naam hebben.

Overzicht van machtigingen voor medewerkersrollen

OPMERKING: Sommige machtigingen zijn mogelijk niet beschikbaar. Dit is afhankelijk van je specifieke installatie.

Externe aanmelding Aanmelden bij Lightspeed Retail is mogelijk vanaf elk apparaat dat is verbonden met internet wanneer de Lightspeed Retail-sessie is afgesloten. Een gebruiker zonder externe aanmeldingsrechten kan zich alleen lokaal bij Lightspeed Retail aanmelden met de toegangspincode als de toepassing is geopend.
Kassa Geeft toegang tot het onderdeel Sales. Als deze optie is uitgeschakeld is, kan de gebruiker geen verkooptransacties uitvoeren.
Kassa - Tabblad terugbetaling De gebruiker kan een terugbetaling uitvoeren
Kassa - Openen De gebruiker kan een kassasysteem open voor verkooptransacties en terugbetalingen. Dit heeft geen invloed op de mogelijkheid van de gebruiker om een kassa fysiek te openen.
Kassa - Opname uit kassa De gebruiker kan geld opnemen uit een kassasysteem
Kassa - Sluiten De gebruiker kan een kassasysteem sluiten
Kassa - Prijzen wijzigen De gebruiker kan de prijs van een artikel wijzigen. Als deze machtiging is ingeschakeld en de medewerker toegang heeft tot de voorraadgegevens, kan deze de prijs van een artikel wijzigen in de artikelinstellingen. Deze prijswijziging geldt dan voor alle volgende verkooptransacties. De medewerker kan de prijs ook tijdens de verkooptransactietransactie. Als de medewerker geen toegang heeft tot de voorraadgegevens, kan de prijs van een artikel alleen tijdens de verkooptransactie zelf worden gewijzigd.
Kassa - Catalogusitem importeren De gebruiker kan artikelen uit catalogussen in de lokale voorraadgegevens importeren
Kassa - Reserveringen & speciale orders De gebruiker kan reserveringen en speciale orders maken
Kassa - Lijn-alleen-korting De gebruiker kan korting toepassen op individuele artikelen
Kassa - Volledige verkoopkorting De gebruiker kan kortingen toepassen op het volledige verkoopbedrag
Voorraad - Basis De gebruiker heeft toegang tot het onderdeel Voorraad
Voorraad - Productkosten De gebruiker kan de kostprijs van artikelen bekijken en bewerken
Voorraad - Product maken en bewerken De gebruiker kan nieuwe artikelen maken of bestaande artikelen bewerken. Dit is vereist voor meer geavanceerde machtigingen waarmee voorraad wordt toegevoegd of verwijderd.
Voorraad - Speciale orders De gebruiker kan bestaande speciale orders bekijken
Voorraad - Inkooporders De gebruiker heeft toegang tot inkooporders en kan deze ontvangen
Voorraad - Leveranciersretours De gebruiker heeft toegang tot leverancierretouren en kan deze verzenden
Voorraad - Tellingen De gebruiker kan voorraadtellingen verrichten
Voorraad - Transfers De gebruiker kan voorraadverplaatsingen tussen winkels verzenden en ontvangen. Voorraadverplaatsingen zijn alleen beschikbaar voor accounts met meer dan één winkellocatie.
Voorraad - Afbeeldingen en items importeren De gebruiker kan zowel artikelen als productafbeeldingen in de voorraadgegevens importeren
Voorraad - Leveranciers De gebruikers kan leveranciers bewerken
Voorraad - Categorieën De gebruiker kan categorieën bewerken
Voorraad - Fabrikanten De gebruiker kan fabrikanten bewerken
Voorraad - Tags De gebruiker kan tags bewerken
Voorraad - Levancier Retour reden De gebruiker kan redenen bewerken voor leverancierretouren
eCom De gebruiker heeft toegang tot het tabblad eCom
Rapporten De gebruiker heeft toegang tot het onderdeel Rapporten
Service De gebruiker heeft toegang tot het onderdeel Service
Klanten De gebruiker heeft toegang tot het onderdeel Klanten
Klanten - Kredietlimiet De gebruiker kan kredietlimieten instellen voor klanten
Beheerder De gebruiker heeft toegang tot het onderdeel Instellingen
Beheerder - Configuratie van winkel De gebruiker heeft toegang tot Configuratie van Winkel in Instellingen
Beheerder - Configuratie van werknemer De gebruiker heeft toegang tot Configuratie van werknemers en Werknemersrollen in Instellingen
Beheerder - Configuratie van verkopen De gebruiker kan prijsregels, kortingen, betaalwijzen en btw instellen
Beheerder - Verkoop tenietdoen De gebruiker kan transacties annuleren
Beheerder - Configuratie van voorraad De gebruiker heeft toegang tot de voorraadinstellingen in Instellingen