Je cadeauboninstellingen configureren

Je kunt de cadeauboninstellingen in zowel Retail POS als eCom (als je ook een online winkel hebt) vinden bij Klanten > Cadeaubonnen. Doordat je cadeauboninstellingen op deze centrale plek staan, kun je er eenvoudig bij en kun je ze vanaf iedere plek aanpassen. Bovendien kun je ervan op aan dat je aangepaste cadeauboninstellingen zowel voor je winkel als je webshop gelden (als je beide verkoopkanalen hebt ingeschakeld).

In de cadeauboninstellingen kun je trouwens meer doen dan instellen waar je de cadeaubonnen wilt verkopen. Je kunt ook het volgende instellen:

• Cadeaubonbedragen
  • een minimum en maximum voor aangepaste bedragen;
  • afbeeldingsopties voor cadeaubonnen die online worden verkocht.

Als je account is overgezet vanuit de oorspronkelijke cadeaubonversie naar deze nieuwe versie, kun je je bestaande cadeaubonnen bekijken zodra je Cadeaubonnen beheren hebt geselecteerd en je cadeauboninstellingen voor de eerste keer hebt geconfigureerd. Zodra je de instellingen hebt opgeslagen, kun je je bestaande cadeaubonnen bekijken.

Je cadeauboninstellingen configureren

1. Ga in het hoofdmenu naar Klanten Cadeaubonnen
    Opmerking: Als je Lightspeed eCom hebt, kun je ook in de backoffice naar Klanten> Cadeaubonnen gaan.
  2. Selecteer Cadeauboninstellingen.
  3. Stel in waar je cadeaubonnen wilt verkopen door de schakelaar bij Verkooppunt en/of eCom in te schakelen (als je een online winkel hebt).
  4. Schakel optioneel Bedragen in. Voer vervolgens de veelvoorkomende cadeaubonbedragen in die bij je bedrijfsbehoeften passen.
  5. Voer een minimum en een maximum in voor aangepaste bedragen.
  6. Als je de eCom-schakelaar hebt geactiveerd, bekijk dan de afbeeldingsopties. Je kunt aangepaste afbeeldingen toevoegen en stockafbeeldingen tonen of verbergen. Raadpleeg voor meer informatie de instructies in het artikel Cadeaubonnen personaliseren.
  7. Selecteer Opslaan.

Je hebt nu je cadeauboninstellingen geconfigureerd. Je bent helemaal klaar om in de winkel cadeaubonnen te gaan verkopen en opnieuw op te laden.

Als je eCom hebt ingeschakeld, is er een Cadeaubonoptie aan de navigatiebalk van je online winkel toegevoegd. Dit houdt in dat klanten nu ook in je online winkel cadeaubonnen kunnen kopen en inwisselen.

Gebruikerspermissies voor cadeaubonnen

Cadeauboncodes bekijken

Je kunt de toestemming om volledige cadeauboncodes te bekijken toevoegen aan of verwijderen van de machtigingen van een gebruikersrol. Deze machtiging geeft de gebruiker toegang tot de volledige cadeauboncodes in het cadeaubonoverzicht en op de pagina's met cadeaubondetails. Voor veiligheidsredenen is de beproefde methode om het aantal mensen dat toegang heeft tot de cadeaubongegevens te beperken, zodat de kans op fraude zo klein mogelijk blijft. Om deze machtiging in of uit te schakelen:

1. Ga naar Instellingen > Rollen werknemers.
  2. Klik op de werknemersrol die je wilt bewerken.
  3. Klik op het selectievakje naast Klanten - Bekijk cadeaukaartnummers om toegang tot volledige cadeaubonnummers toe te staan of te beperken voor de werknemersrol.
  4. Klik op Wijzigingen opslaan.

Je gegevens van de cadeaubon exporteren

Je kunt de mogelijkheid om cadeaubongegevens te exporteren toevoegen aan of verwijderen van de machtigingen van een gebruikersrol. Deze machtiging geeft de gebruiker toestemming om een export te maken van alle cadeauboninformatie, waaronder volledige cadeauboncodes, alle cadeaubonsaldo's en de klantnaam die aan de kaart is gekoppeld (indien van toepassing). Voor veiligheidsredenen is de beproefde methode om het aantal mensen dat toegang heeft tot de cadeaubongegevens te beperken, zodat de kans op fraude zo klein mogelijk blijft. Om deze machtiging in of uit te schakelen:

1. Ga naar Instellingen > Rollen werknemers.
  2. Klik op de werknemersrol die je wilt bewerken.
  3. Klik op het selectievakje naast Klanten - Cadeaubon-gegevens exporteren om export van de cadeaubongegevens toe te staan of te beperken voor de werknemersrol.
  4. Klik op Wijzigingen opslaan.

Wat nu?

Als je eCom hebt ingeschakeld maar de bedragen voor cadeaubonnen niet ziet, ben je bijna zover. Je hoeft alleen nog de cadeaubonnen zichtbaar te maken voor je klanten in de navigatiebalk van je online winkel. Dit kun je op de volgende manieren doen:

Tot slot: als het afrekenen in je online winkel via meerdere stappen verloopt, kunnen je klanten hun cadeauboncode pas invoeren wanneer ze bij de stap met de winkelwagen zijn. Om je klanten de best mogelijke ervaring met cadeaubonnen te bieden, raden we je aan het afrekenen op één pagina of via één stap aan te bieden.