Verzendmethoden in eCom (E-Series) toevoegen

Nadat je eCom voor je bedrijf en het synchroniseren van locaties hebt ingeschakeld, kun je een of meer verzendmethodes aan eCom toevoegen en aan je locaties koppelen voor een preciezere besturing van je leveringen en voorraadniveaus. Je kunt een willekeurige hoeveelheid methodes voor verzendingen door vervoerders, lokale levering en zelf ophalen aan je winkel toevoegen, afhankelijk van wat je wilt verkopen en waar je dit wilt doen.

Selecteer in Retail POS eCom (E-Series) in het vervolgkeuzemenu en klik onderaan de zijbalk op Verzending en ophalen om leveringen aan te maken en te beheren en verzendingszones en -tarieven aan te passen.

Meer over verzendmethodes in eCom

Je moet een aantal belangrijke factoren in overweging nemen voordat je tot de beste verzendstrategie voor jouw winkel kunt komen.

Verzendtarieven

Een verzendtarief is het bedrag dat je van je klanten vraagt voor verzending of levering. Dit is dus exclusief de kosten van de producten in de order.

• Actuele tarieven van vervoerders worden automatisch berekend op basis van afstand, gewicht en grootte van de order. Deze tarieven worden aanbevolen voor winkels die zware producten of producten met afwijkende of variërende afmetingen verkopen.

Als je de actuele tarieven van vervoerders wilt gebruiken, dien je een afzendadres in te stellen. Standaard wordt hiervoor het adres van je bedrijf geselecteerd.

• Bij een Vast tarief wordt bij klanten een vast bedrag voor de verzending of levering in rekening gebracht. De bestemming of het aantal items in de order spelen hierbij geen rol. Dit tarief wordt aanbevolen voor winkels die kleine producten met een hoge waarde verkopen zoals sieraden (deze producten zijn ongeveer even zwaar en even groot) of winkels die de orders zelf leveren.
  • Aangepaste tarieven worden handmatig opgegeven en zijn gebaseerd op het gewicht of het totale aantal. Deze tarieven worden aanbevolen voor winkels die klanten willen stimuleren meer te kopen door lagere verzendkosten bij een groter aankoopbedrag te bieden, voor vrachtverzendingen om verzendkosten te dekken of voor gebruik van externe verzenddiensten.
  • Gratis verzending of Voorwaardelijke gratis verzending kan je helpen de conversie van je online winkel te vergroten en kan in de prijs van je producten worden opgenomen. Deze opties worden aanbevolen voor lokale ophaalmethodes, winkels die veel winst maken en verzendkosten kunnen dekken of aanbiedingen voor een beperkte periode zoals feestdagenacties.

Verzendregio of leveringsgebied

Een verzendregio is een geografisch gebied waar je orders naartoe verzendt en het leveringsgebied is een bepaalde zone waar orderlevering kan plaatsvinden. Je kunt de verzendregio instellen op een woonwijk, stad, provincie, land of zelfs wereldwijd.

• Ophalen in de winkel: Een kostenefficiënte en eenvoudig te beheren optie voor lokale orders. Klanten kunnen bij deze optie hun online aankopen in de gekoppelde locatie komen ophalen.
  • Lokale levering: Stel leveringsopties in voor lokale klanten binnen een bepaalde radius. Je kunt de leveringen zelf beheren of een samenwerking aangaan met een bezorgingsdienst in jouw omgeving.
  • Nationale verzending: Verzend orders naar specifieke steden, provincies of in het hele land, vaak met een nationale of internationale vervoerder.
  • Internationale verzending: Verzend orders naar geselecteerde landen of wereldwijd, met een nationale of internationale vervoerder.

Je kunt zoveel verzendregio's aanmaken als nodig is.

Verzenddienst

In eCom (E-Series) zijn bekende vervoerders van over de hele wereld geïntegreerd. Bovendien kun je elke vervoerder of bezorgingsdienst (inclusief je eigen bezorgingsdienst) aan eCom koppelen. Verzendmethodes met een specifieke vervoerder kunnen hun eigen leveringsgebieden en tarieven hebben.

Verzendlabels

Je hebt geprinte verzendlabels nodig voordat je een order kunt verzenden. Verzendlabels kunnen variëren afhankelijk van de vervoerder die je gebruikt, maar ze vermelden allemaal verzendinformatie zoals het adres van de klant, gewicht en afmetingen van het pakketje en de verzendklasse.

Verzendmethodes voor eCom aanmaken

Selecteer in Retail POS eCom (E-Series) in het vervolgkeuzemenu en klik onderaan de zijbalk op Verzending en ophalen.

Er zijn verschillende opties afhankelijk van het type verzending, de afstand en de kosten:

Je kunt zoveel verzendmethodes aanmaken als je wilt. Iedere methode kan een ander tarief, leveringsgebied en andere vervoerder hebben.

Administratiekosten toevoegen

Je kunt ook een vast tarief per order toevoegen om je verzendkosten te helpen dekken. De administratiekosten worden bij de kassa als een aparte kostenpost aan de order toegevoegd.

1. Ga in je eCom-winkel naar Verzending en ophalen.
  2. Klik in het gedeelte Instellingen op Administratiekosten opstellen.
  3. Geef een Naam, Kosten (€) en een Omschrijving op. Deze zijn zichtbaar voor de klant.

4. Klik op Verzenden.

Verzendmethodes aan vestigingen koppelen

Vestigingen met onvolledige adressen kunnen niet aan een verzendmethode worden gekoppeld.

Als je meerdere locaties in eCom hebt gesynchroniseerd, kun je het verzenden op basis van de voorraad beperken en locaties aan verzendmethodes koppelen. Dit betekent dat klanten geen verzendopties kunnen kiezen voor items die bij de verzendlocatie voor hun gebied niet op voorraad zijn.

Voorbeeld: PostNL verzorgt zendingen van een vestiging in Nederland, maar het item in kwestie is bij deze vestiging niet voorradig. Het gevolg is dat de verzendoptie niet beschikbaar zal zijn voor de klant bij het afrekenen.

Zo kun je verzendingen op basis van de voorraad bij een locatie beperken:

1. Klik onder Instellingen op Beschikbaarheid van winkellocaties voor ophalen, bezorgen en verzenden.
  2. Selecteer Alleen beschikbaar als de producten op voorraad zijn.

3. Klik op Opslaan.

Zo kun je de verzendopties van locaties beperken:

1. Klik onder Voeg een nieuwe verzendoptie toe op + Verzendmethode toevoegen.
  2. Selecteer een vervoerder uit de lijst of voer de naam in bij Andere leveranciers en klik op Instellen.

3. Klik op het type tarief dat je voor deze verzendmethode wilt aanbieden.

4. Gebruik het vervolgekeuzemenu Aan deze verzendmethode gekoppelde vestiging om de vestiging te selecteren die je aan deze verzendmethode wilt koppelen.

5. Configureer je andere verzendopties en -regio's en klik op Opslaan.

Afzendadres instellen

Als je actuele verzendtarieven of ophaalopties hebt ingesteld, dien je een afzendadres in te stellen. Standaard wordt hiervoor het adres van je bedrijf geselecteerd.

Zo kun je het afzendadres bijwerken:

1. Scrol op de pagina Verzending en ophalen naar beneden naar Instellingen.

2. Klik in het vak Afzendadres op Adres wijzigen.
  3. Selecteer Ik verzend bestellingen vanuit een magazijn of een andere locatie.

4. Voer het nieuwe afzendadres in en klik op Opslaan.

Wat nu?

Lokale leveringsopties voor eCom instellen

Bied klanten in jouw omgeving een handige leveringsoptie.

Meer informatie

Orders beheren die online worden betaald en worden afgehaald in de winkel

Lees hoe je je vestiging als ophaalpunt voor online shoppers aanbiedt.