Items bewerken

Bij het beheren van je voorraad kan het nodig zijn om snel groepen items te bewerken, items te dupliceren of samen te voegen, itemtypes te veranderen en/of items te archiveren.

Snel groepen items bewerken

Je kunt items aanpassen met de optie Snel items bewerken. De velden die je kunt bewerken zijn: beschrijving, UPC, EAN, aangepaste SKU, SKU merk, verkoopprijs, adviesprijs, belastbaar, BTW-klasse, merk, categorie, leverancier, standaard inkoopprijs, herorderingspunt en gewenst voorraadniveau. Ook heb je de optie om items te verwijderen uit eCom en om items zonder voorraad te archiveren.

1. Ga naar Voorraad > Snel items bewerken.

Het Voorraad-scherm, waarbij de optie Snel items bewerken is uitgelicht.

2. In het veld Item zoeken kun je op naam naar je items zoeken.

Klik op Geavanceerd voor de extra zoekfuncties Categorie, Tags, Exclusief tags, Merk, Standaardleverancier en/of BTW-klasse.

Het scherm Snel items bewerken, waarbij de zoekfuncties zijn uitgelicht.

3. Selecteer in het vervolgkeuzemenu welke velden je wilt bewerken.
  4. Klik op Zoeken.
  5. Typ de bewerkte informatie van het item in. De wijzigingen worden automatisch opgeslagen.

Het scherm Snel items bewerken, waarbij een item is uitgelicht en de bewerkbare velden Beschrijving, Verkoopprijs en Standaard inkoopprijs te zien zijn.

Je kunt de beschrijving van items die onderdeel van een matrix vormen niet op deze manier bewerken.

Het scherm Snel items bewerken, met een lijst van items. Van sommige kan de beschrijving niet worden bewerkt omdat ze onderdeel vormen van een matrix.

Items dupliceren

Je kunt veel tijd besparen door items te dupliceren, bijvoorbeeld wanneer je veel soortgelijke items van verschillende groottes of met verschillende kleuren toevoegt. Items dupliceer je als volgt:

1. Navigeer naar Voorraad > Item zoeken.
  2. Klik op de naam van het item.
  3. Klik op Dupliceren.

Een itempagina, waarbij de knop Dupliceren is uitgelicht.

Het gedupliceerde item komt in de lijs Items te staan. De naam ervan begint met "Copy of (Kopie van)".

De pagina van een gedupliceerd item, waarbij de naam begint met Copy of (Kopie van).

De eCom-URL van een gedupliceerd item bijwerken

De eCom-URL is gebaseerd op de naam van het item. De naam van een gedupliceerd item bevat aanvankelijk "Copy of (Kopie van)", waardoor de URL /copy-of-gedupliceerd-product is. Je kunt de URL van producten in eCom bijwerken.

Items samenvoegen

De manier waarop je items samenvoegt is afhankelijk van het itemtype.

Individuele en niet-voorraaditems samenvoegen

Individuele items kunnen alleen met andere individuele items worden samengevoegd (niet met een doos of assemblage). Niet-voorraaditems kunnen ook alleen maar samengevoegd worden met andere niet-voorraaditems. Individuele of niet-voorraaditems voeg je als volgt samen:

1. Navigeer naar Voorraad > Item zoeken.
  2. Klik op de Naam van het item dat je wilt houden.
  3. Klik op het menu Samenvoegen.

Een itempagina, waarbij het menu Samenvoegen is uitgelicht.

4. Vink het selectievakje aan voor de items die je wilt samenvoegen.

De pagina Samenvoegen, waarbij de items die samengevoegd moeten worden zijn aangevinkt.

5. Klik op Samenvoegen.
  6. Klik op OK.

De items die je hebt aangevinkt zijn nu samengevoegd met het item dat je oorspronkelijk had geselecteerd.

Dozen en assemblages samenvoegen

Het itemtype doos wordt gewoonlijk gebruikt wanneer items per doos of kleiner pakket gekocht en verkocht worden. Het itemtype assemblage wordt gewoonlijk gebruikt wanneer verschillende items van leveranciers gecombineerd worden om er een samengesteld product of cadeaumand van te maken.

Dozen en assemblages kunnen niet samengevoegd worden. Als je een doos of assemblage wilt samenvoegen, moet je eerst de items uit de doos of assemblage halen en ze omzetten in individuele items.

1. Navigeer naar Voorraad > Item zoeken.
  2. Klik op de naam van de doos of assemblage die je wilt samenvoegen.
  3. Klik op het menu Doos of Assemblage.

Een itempagina, waarbij het menu Doos is uitgelicht.

4. Klik bij elk item op het prullenbakpictogram.

De pagina Doos, waarbij het prullenbakpictogram naast een item is uitgelicht.

5. Klik voor elk item op OK om te bevestigen dat je het verwijdert.
  6. Klik op het menu Gegevens.

Een itempagina, waarbij het menu Gegevens is uitgelicht.

7. Selecteer in het Type-vervolgkeuzemenu de optie Individueel item.

De pagina Gegevens, waarbij het vervolgkeuzemenu Type is te zien en de optie Individueel item is uitgelicht.

8. Klik op Wijzigingen opslaan.

Een itempagina, waarbij de optie Wijzigingen opslaan is uitgelicht.

9. Klik op het menu Samenvoegen.

Een itempagina, waarbij het menu Samenvoegen is uitgelicht.

10. Vink het selectievakje aan naast de items die je wilt samenvoegen.

De pagina Samenvoegen, waarbij de items die samengevoegd moeten worden zijn aangevinkt.

11. Klik op Samenvoegen.
  12. Klik op OK.

De items die je hebt aangevinkt zijn nu samengevoegd met het item dat je oorspronkelijk had geselecteerd.

Itemtypes wijzigen

In Lightspeed Retail is het mogelijk om bepaalde itemtypes in andere types te veranderen. De regels die hiervoor gelden zijn afhankelijk van het type van jouw item.

Individuele items

• Een individueel item kan niet omgezet worden in een niet-voorraaditem als je momenteel nog een voorraadaantal hebt of het ooit op voorraad hebt gehad.
  • Een individueel item kan wel omgezet worden in een doos of assemblage.

Niet-voorraaditems

• Een niet-voorraaditem kan omgezet worden in een individueel item, doos of assemblage, zolang het geen verkoopgeschiedenis heeft.

Dozen

• Een doos kan omgezet worden in een individueel item, zolang er geen items aan gekoppeld zijn.
  • Een doos kan niet worden omgezet in een niet-voorraaditem als je momenteel nog een voorraadaantal hebt of de doos ooit op voorraad hebt gehad.
  • Een doos kan wel worden omgezet in een assemblage, zolang er geen items aan gekoppeld zijn.

Assemblages

• Een assemblage kan omgezet worden in een individueel item, zolang er geen onderdelen aan gekoppeld zijn.
  • Een assemblage kan niet worden omgezet in een niet-voorraaditem als je momenteel nog een voorraadaantal hebt of de assemblage ooit op voorraad hebt gehad.
  • Een assemblage kan omgezet worden in een doos, zolang er geen onderdelen aan gekoppeld zijn.

Items archiveren en dearchiveren

Als een item geen onderdeel meer is van je voorraad, kun je het archiveren. Gearchiveerde items kunnen later weer toegevoegd worden aan de voorraad.

Om items te kunnen archiveren, heb je beheerdersrechten nodig.

Items archiveren

1. Ga naar Instellingen > Snel items archiveren.De pagina Instellingen, waarbij de optie Snel items archiveren is uitgelicht.
  2. Vink het selectievakje aan van de items die je wilt archiveren.

De pagina Snel items archiveren, waarbij de items die gearchiveerd moeten worden zijn aangevinkt.

3. Klik op Archiveren.
  4. Klik op OK.

Items dearchiveren

Je kunt als volgt items dearchiveren en weer toevoegen aan je voorraad:

1. Navigeer naar Voorraad > Item zoeken.
  2. Klik op Geavanceerd.
  3. Vink het selectievakje Gearchiveerd aan.

De pagina Items, waarbij het selectievakje Gearchiveerd is uitgelicht.

4. Klik op Zoeken.

Gearchiveerde items zijn grijs gemarkeerd.

De pagina Items, waarbij een gearchiveerd item is te zien dat grijs is gemarkeerd.

5. Klik op de naam van het item.
  6. Klik op Dearchiveren.

De itempagina, waarbij de knop Dearchiveren is uitgelicht.

7. Klik op OK.

Wat nu?

Afbeeldingen aan items toevoegen

Voeg afbeeldingen aan je items toe.

Meer informatie

Items verwijderen voor gebruik in de winkel

Zorg ervoor dat je voorraad blijft kloppen door items die je in de winkel gebruikt te verwijderen.