Terugbetalen en ruilen op je iPad

Je kunt een terugbetaling of een ruiling verwerken in de POS- of de Manager-modus.

In de POS-modus

1. Zoek de verkoop die moet worden terugbetaald.

1. Tik op menu > Verkoopgeschiedenis.

OPMERKING: je kunt ook tikken op nieuwe terugbetaling om de verkopen voor de huidige dag te bekijken.

2. Om de verkoop te vinden kun je:
    • naar beneden vegen om de verkoop handmatig te zoeken
    • de verkoop-id invoeren
    • de klant zoeken op voor- of achternaam
    • de streepjescode van een bon scannen
  3. Tik op de verkoop en tik vervolgens op Terugbetalen.

2. Selecteer de items die terugbetaald moeten worden.

1. Selecteer het/de item(s) die terugbetaald moet(en) worden en tik vervolgens op Gereed.
  2. Als het aantal geselecteerde items groter is dan oorspronkelijk werd verkocht, wordt de oorspronkelijke hoeveelheid automatisch geselecteerd voor terugbetalen. Je kunt eventueel het aantal items dat moet worden terugbetaald aanpassen door op het pictogram Minus te tikken.

3. Voeg het/de item(s) toe aan de verkoop (optioneel).

1. Zoek het item:
    • Scan de streepjescode van een item: scan de streepjescode van het product om je voorraad handmatig te doorzoeken. Als er slechts één item overeenkomt, wordt het item automatisch toegevoegd aan de verkoop. Als je scan meer dan één item vindt, ga je naar stap 2. Anders ga je naar stap 3.
    • Handmatig een product zoeken: Gebruik het scherm Zoeken. Zie Producten zoeken.
  2. Voeg een item toe aan de verkoop door te tikken op het pictogram Toevoegen voor het gewenste item. Als het scherm zoeken is ingesteld in de modus Miniaturen, moet je op het gewenste item tikken om toegang te krijgen tot het pictogram Toevoegen aan verkoop.

OPMERKING: je kunt een item verwijderen door het naar links te vegen en vervolgens te tikken op Verwijderen.

3. Indien nodig kun je het gewenste aantal items aanpassen door op het pictogram + of - te tikken.

4. Als je een item met serienummer verkoopt, tik je onder de itembeschrijving op Serienummer toevoegen.
    • Selecteer het serienummer: als serienummers voorheen zijn toegevoegd aan een item met serienummer in Lightspeed, tik je op het pijltjepictogram om alle gekoppelde serienummers te tonen en tik je op een serienummer.
    • Scan het serienummer: tik op het veld S/N en scan de streepjescode van het serienummer.
    • Maak een serienummer aan: als je een serienummer aanmaakt, wordt dit automatisch toegevoegd aan het item in Lightspeed. Om een nieuw serienummer aan te maken, tik je op het veld S/N en voer je het serienummer in.

4. Wijzig de verkoop (optioneel).

Je kunt bepaalde items wijzigen of de hele verkoop. Als je dezelfde parameters op de hele verkoop toepast, kun je de parameters overschrijven voor een afzonderlijk regelitem.

Gehele verkoop

Je kunt een korting toepassen op alle regelitems in een verkoop of de medewerker wijzigen die is gekoppeld aan de gehele verkoop.

1. Tik op het pictogram Bewerken.

2. Tik op Kortingen of Medewerker instellen en tik op de gewenste optie.

Individuele regelitems

Je kunt de hoeveelheid, de verkoopprijs, de korting of de gekoppelde medewerker van een regelitem wijzigen en het item instellen voor verkoop met of zonder btw.

1. Veeg het regelitem dat je wilt wijzigen naar links en tik op Bewerken.

2. Tik op Hoeveelheid, Prijs, Korting, Btw-klasse of Medewerker en vervolgens op de gewenste optie of tik op de knop Btw om de btw voor het regelitem in of uit te schakelen.

3. Tik op Opslaan.

5. Verwerk de betaling.

Je kunt alle betalingstypes in je account gebruiken om een terugbetaling te verwerken.

OPMERKING: als je een MagTek iDynamo-kaartlezer gebruikt, wordt automatisch het creditcardbetalingsscherm getoond als je vanuit het scherm Verkoop of Betaling een creditcard veegt. Je hoeft dan het betalingstype Creditcard niet te selecteren.

1. Tik op Betaling.

2. Tik op het type betaling voor de terugbetaling. Tik op het type betaling en voer vervolgens de betaling in. Zie Betalingen voor gedetailleerde instructies voor de verschillende betaalmethodes.

OPMERKING: je kunt de betaling opsplitsen tussen verschillende types betalingen. Je kun een betaling die in behandeling is, verwijderen door de betaling naar links te vegen en vervolgens op Verwijderen te klikken.

3. Doe één of meer van de volgende dingen:

Creditcards

1. Pas eventueel het terug te betalen bedrag aan.
    2. Selecteer de creditcard die is gebruikt voor de oorspronkelijke aankoop en tik vervolgens op Opslaan, of tik op Terugbetalen naar andere kaart om terug te betalen naar een andere kaart.

OPMERKING: de creditcardoptie Terugbetalingen toestaan in de instellingen van de winkel moet zijn ingeschakeld om aan een andere dan de oorspronkelijk gebruikte creditcard terug te kunnen betalen.

3. Als je terugbetaalt naar een andere kaart, tik je op Betaling beginnen om de betaling naar een betaalterminal te sturen waar de klant hem kan voltooien, of haal je de kaart door de gekoppelde kaartlezer en tik je vervolgens op Opslaan.

OPMERKING: als je een betaalterminal gebruikt, wordt de betaling automatisch verwerkt zodra de betaling is geaccepteerd. Daarbij maakt het niet uit of de verkoop is voltooid. Als je de verkoop niet voltooit door te klikken op Verkoop voltooien, wordt de betaling in Lightspeed beschouwd als een gedeeltelijke betaling. Je kunt het rapport Gedeeltelijke betaling draaien om een lijst te krijgen van alle betalingen die zijn verwerkt, maar gekoppeld zijn aan niet-voltooide verkopen.

Alle andere soorten betalingen

Pas indien nodig het bedrag van de verkoop aan en tik op Opslaan.

4. Tik op Verkoop voltooien.

Als de optie Automatisch bon afdrukken is ingeschakeld in de instellingen voor de bonnenprinter (zie Installatie van een Star TSP100 (LAN) op een iPad), wordt de bon automatisch afgedrukt als de verkoop is voltooid.

6. Bon afdrukken of per mail verzenden

Je kunt een verkoop- of geschenkbon afdrukken of de verkoopbon per e-mail naar je klant sturen. Je kunt dit ook doen voor een afgeronde verkoop, en tegelijkertijd een verkoop- of geschenkbon van één pagina afdrukken via AirPrint, vanuit het scherm Verkoopgeschiedenis (zie Over het scherm Verkoopgeschiedenis op je iPad).

OPMERKING: als de optie Automatisch bon afdrukken is ingeschakeld in de instellingen voor de bonnenprinter (zie Een Star TSP100 (LAN) instellen op je iPad), wordt de bon automatisch afgedrukt als de verkoop is voltooid.

Als de betaling is verwerkt, kies je een van de volgende opties:

• Ontvangstbewijs afdrukken: tik op Ontvangstbewijs afdrukken om de bon af te drukken.
  • Ontvangstbewijs per e-mail versturen: tik op Ontvangstbewijs per e-mail versturen, voer het e-mailadres van de klant in en tik op Versturen.

• Geschenkbon afdrukken: Tik op Geschenkbon afdrukken om de bon af te drukken zonder itemprijzen en totale verkoopbedrag.

In de Manager-modus

1. Tik vanuit het hoofdmenu op Retail Manager.

2. Tik op Verkopen en verwerk de terugbetaling/ruiling zoals je dat zou doen in de webinterface. Klik hier om de Web POS-documentatie te bekijken.