Terugbetalen en ruilen op je iPad

Je kunt een terugbetaling of een ruiling verwerken in de POS- of de Manager-modus.

In de POS-modus

1. Zoek de verkoop die moet worden terugbetaald.

1. Tik op menu > Verkoopgeschiedenis.

OPMERKING: je kunt ook tikken op Nieuwe terugbetaling om de verkopen van de huidige dag te bekijken.

2. Om de verkoop te vinden kun je:
    • naar beneden vegen om de verkoop handmatig te zoeken
    • het verkoop ID invoeren
    • de klant zoeken op voor- of achternaam
    • de streepjescode van de kassabon scannen
  3. Tik op de verkoop en tik vervolgens op Terugbetaling.

2. Selecteer de items die terugbetaald moeten worden.

1. Selecteer het/de item(s) die terugbetaald moet(en) worden en tik vervolgens op Terugbetaling.
  2. Als het aantal geselecteerde items groter is dan oorspronkelijk werd verkocht, wordt de oorspronkelijke hoeveelheid automatisch geselecteerd voor terugbetalen. Je kunt eventueel het aantal items dat moet worden terugbetaald aanpassen door op het pictogram - te tikken.

3. Voeg het/de item(s) toe aan de verkoop (optioneel).

1. Scan of zoek het item:
    • Scan een streepjescode van een item: Scan de streepjescode van het item. Lightspeed Retail POS doorzoekt je voorraad op overeenkomsten. Als er slechts één item overeenkomt, wordt het item automatisch toegevoegd aan de verkoop. Als je scan meer dan één item oplevert, ga je verder met stap 2. Anders ga je door met stap 3.
    • Handmatig een item zoeken: Gebruik het zoekscherm van Lightspeed Retail POS. Zie Items zoeken.
  2. Voeg een item toe aan de verkoop door te tikken op het pictogram bij het gewenste item. Als het zoekscherm in de miniatuurmodus staat, moet je op het gewenste item klikken om toegang te krijgen tot het pictogram Toevoegen aan verkoop.

OPMERKING: je kunt een item verwijderen door het naar links te vegen en op Verwijderen te tikken.

3. Je kunt de hoeveelheid eventueel aanpassen door te tikken op het pictogram + of -.

4. Als je een item met serienummer verkoopt, tik je onder de itembeschrijving op Serienummer toevoegen.
    • Selecteer het serienummer: als serienummers voorheen zijn toegevoegd aan een item met serienummer in Lightspeed, tik je op het pijltje om alle gekoppelde serienummers te tonen en tik je op een serienummer.
    • Scan het serienummer: tik op het veld S/N en scan de streepjescode van het serienummer.
    • Maak een serienummer aan: als je een serienummer aanmaakt, wordt dit automatisch toegevoegd aan het item in Lightspeed. Om een nieuw serienummer aan te maken, tik je op het veld S/N en voer je het serienummer in.Wijzig de verkoop (optioneel).

3. Wijzig de verkoop (optioneel).

Je kunt bepaalde items wijzigen of de hele verkoop. Als je dezelfde parameters op de hele verkoop toepast, kun je de parameters overschrijven voor een afzonderlijk item.

Gehele verkoop

Je kunt een korting toepassen op alle items van een verkoop of de medewerker wijzigen die is gekoppeld aan de hele verkoop.

1. Tik in de bovenste balk op het ... icoon om de Verkoopopties te openen.
  2. Tik op Korting toepassen, Werknemer toepassen of Belasting instellen.
  3. Tik vervolgens op de gewenste optie.

Losse items

Je kunt de hoeveelheid, de verkoopprijs, de korting of de gekoppelde werknemer van een item wijzigen en het item instellen voor verkoop met of zonder BTW.

1. Tik op het ... icoon van een item

2. Tik op Hoeveelheid, Prijs, Korting, BTW-klasse of Medewerker en vervolgens op de gewenste optie.

3. Tik op de knop Belast om de BTW voor het item in of uit te schakelen.

4. Tik op Opslaan.

4. Verwerk de betaling.

Je kunt alle betaalmethoden in je account gebruiken om een terugbetaling te verwerken.

1. Tik op Betaling.

2. Tik op de betaalmethode en voor de terugbetaling. Zie Betalingen verwerken voor gedetailleerde instructies voor de verschillende betaalmethodes.

OPMERKING: je kunt de betaling opsplitsen tussen verschillende betaalmethoden. Je kunt een betaling die in behandeling is, verwijderen door de betaling naar links te vegen en vervolgens op Verwijderen te klikken.
  3. Doe één of meer van de volgende dingen:

Betaalkaart / Creditcard (Worldline)

1. Pas eventueel het terug te betalen bedrag aan.
    2. Selecteer de kaart die is gebruikt voor de oorspronkelijke aankoop en tik vervolgens op Terugbetaling
    3. Tik op Start betaling om de betaling naar een betaalterminal te sturen waar de klant hem kan voltooien.

OPMERKING: als je een betaalterminal gebruikt, wordt de betaling automatisch verwerkt zodra de betaling is geaccepteerd. Daarbij maakt het niet uit of de verkoop is voltooid. Als je de verkoop niet voltooit door te klikken op Verkoop voltooien, wordt de betaling in Lightspeed beschouwd als een gedeeltelijke betaling. Je kunt het rapport Gedeeltelijke betaling draaien om een lijst te krijgen van alle betalingen die zijn verwerkt, maar gekoppeld zijn aan niet-voltooide verkopen.

Alle andere soorten betalingen

Pas indien nodig het bedrag van de verkoop aan en tik op Opslaan.

4. Tik op Verkoop voltooien.

5. Kassaon afdrukken of per mail verzenden

Je kunt een kassabon of kassabon cadeau afdrukken of de kassabon per e-mail naar je klant sturen. Je kunt dit ook doen voor een afgeronde verkoop, en tegelijkertijd een verkoop- of geschenkbon van één pagina afdrukken via AirPrint, vanuit het scherm Verkoopgeschiedenis (zie Over het scherm Verkoopgeschiedenis op je iPad).

OPMERKING: als de optie Automatisch kassabon afdrukken is ingeschakeld in de instellingen voor de bonprinter (zie Installatie bonprinter), wordt de bon automatisch afgedrukt als de verkoop is afgerond.

• Kassabon printen: tik op Kassabon printen om de bon af te drukken.
  • Kassabon per e-mail versturen: tik op Kassabon e-mailen, voer het e-mailadres van de klant in en tik op Versturen.

• Kassabon cadeau printen: Tik opKassabon cadeau printen om de bon af te drukken zonder itemprijzen en het totale verkoopbedrag.

In de Manager-modus

1. Tik vanuit het hoofdmenu op Manager.

2. Tik op Verkopen en verwerk de terugbetaling/ruiling zoals je dat zou doen in de webinterface. Klik hier om de Web POS-documentatie te bekijken.