Coupons en aanbiedingen maken

Je kunt kortingen in geldbedragen toepassen op individuele artikelen, maar niet op het totaalbedrag van een verkooptransactie. Als je een bedrag van het verkooptotaal wilt aftrekken kun je hiervoor een couponartikel gebruiken.

Couponartikelen maken

1. Klik in het hoofdmenu op Voorraad > Nieuw item.
  2. Maak een nieuw artikel en selecteer Niet-voorraad bij Type.
  3. Geef het nieuwe artikel een relevante beschrijving zoals 'Coupon ter waarde van €5' of 'Uitverkoopcoupon' en klik op Wijzigingen opslaan.
  4. Geef het artikel een negatieve prijsafronding zoals €-5.00 of -5 en schakel het selectievakje Belastbaar uit.
  5. Voeg dit artikel toe aan elke verkooptransactie waarop je de korting wilt toepassen. Het wordt niet weergegeven in het gedeelte Korting van de verkooptransactie, maar het bedrag onder Total zal kloppen.

In het geval je werkt met Lightspeed Retail op een computer (of via het manager scherm op de iPad) kun je de kortingen ook toevoegen als knop in het verkoopscherm. Op deze manier kun je de korting sneller toepassen en dit is in te stellen via de optie aangepaste menu's

Twee voor de prijs van één-aanbiedingen maken

Voor dit soort aanbiedingen waarbij het kortingsbedrag afhankelijk is van de prijs van het gratis artikel, maak je een couponartikel aan en laat je de prijs op €0.00 staan. Als dit artikel wordt afgerekend in het kassasysteem, vraagt Lightspeed Retail je om een prijs op te geven. Je kunt vervolgens een negatief bedrag opgeven dat gelijk is aan het bedrag van het gratis artikel.

OPMERKING: Aan deze functie zijn mogelijke beveiligingsproblemen verbonden. Medewerkers die niet gemachtigd zijn om kortingen toe te passen, kunnen hier een willekeurig negatief bedrag invullen. Gebruik dit couponartikel alleen als je je medewerkers vertrouwt Je kunt altijd voor elke verkooptransactie een pincode vereisen en de verkoopgeschiedenis van de couponartikelen controleren. Het instellen van een pincode voor iedere transactie kan via: Instellingen > Algemene Opties > Pincode vereisen vóór iedere nieuwe verkoop.

Rapportage over coupons

Als je wilt weten hoeveel korting je hebt gegeven via de coupons, zoek je naar het couponartikel in het onderdeel VOORRAAD en klik je vervolgens op de koppeling Verkoop in het menu links. Je krijgt dan een subtotaal te zien van het bedrag aan korting.

Als je een nieuwe productcategorie voor couponartikelen maakt, bijvoorbeeld Coupons of Korting kun je in je rapporten zoeken naar deze specifieke categorieën. Dit komt goed van pas als je verschillende artikelen wilt maken voor verschillende aanbiedingen.

Coupons en aanbiedingen marketen

Lightspeed Retail genereert een systeem-id en een bijpassende barcode voor elk artikel dat wordt gemaakt, ook artikelen met het type Niet-voorraad, zoals coupons en aanbiedingen. Je kunt hier op verschillende manieren van profiteren.

• Druk een etiket af voor het artikel zoals je dat normaal zou doen. Plak dit etiket op een indexkaart of "spiekbriefje" bij de kassa, zodat jij en je medewerkers de informatie makkelijk kunnen toevoegen aan de verkooptransactie door middel van het scannen van de barcode.
  • Ontwerp een coupon voor je aanbieding en druk deze af. Knip de barcode van het etiket en plak deze op je ontwerp. Maak kopieën van de coupon en geef ze aan je klanten.
  • Als je een couponontwerp maakt met daarop een gedrukte barcode, kun je een flatbedscanner gebruiken om de coupon op te slaan als een afbeelding. Gebruik onze integratie met Mailchimp om de coupon te e-mailen naar abonnees van je nieuwsbrief. Ze kunnen de coupon afdrukken en meenemen naar de winkel. Je hoeft de coupon alleen nog maar te scannen.