Een kassalade instellen

Ongeacht of je een computer of een iPad gebruikt, je geldlade wordt gebruiksklaar geleverd met een eenvoudige installatie.

Als je de geldlade handmatig wilt openen, leg je deze bij de kassa en bewaar je de sleutel van de lade op een veilige plaats in de buurt van de kassa.

Als je de geldlade automatisch wilt openen wanneer je iets verkoopt, de kassatelling aanpast (bijv. telling bij opening of dagtelling) of Geldlade openen in Retail POS selecteert, moet de geldlade met een kabel op een bonprinter zijn aangesloten. Op deze manier ontvangt de geldlade een signaal van de bonprinter als er een kassabon wordt geprint. Aangezien het mechanisme van de geldlade printergestuurd is, wordt de lade hierdoor geopend.

Om in te stellen dat je geldlade automatisch opent, selecteer je het tabblad dat overeenkomt met je Lightspeed Retail POS-opstelling (bureaublad of iPad). Volg de installatie-instructies op deze pagina. De instructies gelden voor alle ondersteunde geldlades, aangezien de installatie voor alle geldlades nagenoeg hetzelfde is.

Wat heb je nodig?

Om je geldlade in te stellen, haal je de volgende onderdelen uit de hardwarezending:

• Geldlade
  • Geldbak (is normaliter al in de geldlade geplaatst)
  • Kabel geldlade
  • Sleutels

Opmerking: We sturen je een e-mail zodra we de hardware verzenden. Als je nog vragen hebt over je zending, neem dan contact op met de koerier of met Facturering.

Voor je begint

Voordat je je geldlade instelt, raden we je aan om je bonprinter in te stellen. Zo heb je de mogelijkheid om de werking van de geldlade te testen nadat je deze op de bonprinter hebt aangesloten.

• Een geldlade op je computer instellen

Om de geldlade op je computer in te stellen, voer je de volgende stappen uit:

1. Verbind de geldlade met de bonprinter
    2. Stel automatisch openen van de geldlade in
    3. Test de geldlade

1. De geldlade met de printer verbinden

De geldladekabel die bij de hardwarezending is meegeleverd, is soms voorzien van het label CASH DRAWER (geldlade) aan de ene kant en PRINTER aan de andere kant. Dit om je te helpen de geldlade correct op de bonprinter aan te sluiten. Als deze labels ontbreken, sluit je het grotere uiteinde van de geldladekabel aan op de geldlade en het kleinere op de bonprinter.

1. Sluit de geldladekabel aan op de bonprinter en geldlade.

2. Draai de sleutel naar de ontgrendelingspositie.

Als de geldlade is ontgrendeld, opent deze automatisch wanneer je een kassabon print.

2. Stel automatisch openen van de geldlade in

1. Ga in Retail POS naar Instellingen Algemene opties.
    2. In het vervolgkeuzemenu Geldlade (alleen voor iPad en Lightspeed Hub) selecteer je een van de volgende opties:

• Alle betaalmethoden (standaard)
      • Alleen contante betaling
      • Nooit
    3. Tik op Wijzigingen opslaan.

3. Test de geldlade

Voor de snelste en eenvoudigste manier om je geldlade te testen ga je naar Verkoop > Kassa openenof Verkoop Bedrag toevoegen en selecteer je Geldlade openen. Als je echter geen toestemming hebt om wijzigingen aan de kassa aan te brengen (tellingen bij opening, dagtellingen, geld in de kassa doen of eruit halen) en dus ook geen toegang hebt tot de knop Geldlade openen, kun je als alternatief na een verkoop aan je manager vragen om deze teniet te doen.

Als je daarbij de Geldlade onder Algemene opties hebt ingesteld op Alleen contante betaling, moet je een kassabon printen om de instelling te testen. Dit doe je als volgt:

1. Ga naar Rapporten Ontvangen.
    2. Selecteer in het vervolgkeuzemenu voor betaalmethoden Contant.
    3. Selecteer Zoeken.
    4. Selecteer een verkoop-ID in de kolom VERKOOP.
    5. Selecteer Kassabon printen. Er wordt nu een kassabon geprint en de geldlade gaat open.
    6. Herhaal stappen 2-5 voor een andere betaalmethode dan contant. Er wordt nu een kassabon geprint, maar de geldlade blijft gesloten.

Als je de Geldlade onder Algemene opties echter hebt ingesteld op Nooit, blijft de geldlade gesloten als je kassabonnen print vanuit het rapport Ontvangen. Dit test je als volgt:

1. Ga naar Rapporten Ontvangen.
    2. Selecteer een betaalmethode in het vervolgkeuzemenu voor betaalmethoden.
    3. Selecteer Zoeken.
    4. Selecteer een ID in de kolom VERKOOP.
    5. Selecteer Kassabon printen. Er wordt nu een kassabon geprint, maar de geldlade blijft gesloten.
    6. Herhaal stappen 2-5 voor al je andere betaalmethoden.

Als je geen toegang hebt tot de rapporten kun je als alternatief na verkopen aan je manager vragen om ze teniet te doen.

•
  • Een geldlade op je iPad instellen

Om de geldlade op je iPad in te stellen, voer je de volgende stappen uit:

1. Verbind de geldlade met de bonprinter
    2. Stel automatisch openen van de geldlade in
    3. Test de geldlade

1. De geldlade met de printer verbinden

De geldladekabel die bij de hardwarezending is meegeleverd, is soms voorzien van het label CASH DRAWER (geldlade) aan de ene kant en PRINTER aan de andere kant. Dit om je te helpen de geldlade correct op de bonprinter aan te sluiten. Als deze labels ontbreken, sluit je het grotere uiteinde van de geldladekabel aan op de geldlade en het kleinere op de bonprinter.

1. Sluit de geldladekabel aan op de bonprinter en geldlade.

2. Draai de sleutel naar de ontgrendelingspositie.

Als de geldlade is ontgrendeld, opent deze automatisch wanneer je een kassabon print.

2. Stel automatisch openen van de geldlade in

1. Open de Retail POS-app op je iPad.
    2. Tik op Manager Instellingen Algemene opties.
    3. In het vervolgkeuzemenu Geldlade (alleen voor iPad en Lightspeed Hub) selecteer je een van de volgende opties:
      • Alle betaalmethoden
      • Alleen contante betaling
      • Nooit
    4. Tik op Wijzigingen opslaan.

3. Test de geldlade

Voor de snelste en eenvoudigste manier om je geldlade te testen ga je naar het scherm Profiel  en tik je op Bedrag toevoegenGeldlade openen. Mogelijk moet je nog je kassa openen als je dat nog niet hebt gedaan.

Als je echter geen toestemming hebt om wijzigingen aan de kassa aan te brengen (tellingen bij opening, dagtellingen, geld in de kassa doen of eruit halen) en dus ook geen toegang hebt tot de knop Geldlade openen, kun je als alternatief na een verkoop aan je manager vragen om deze teniet te doen.

Als je daarbij de Geldlade onder Algemene opties hebt ingesteld op Alleen contante betaling, moet je een kassabon printen om de instelling te testen. Dit doe je als volgt:

1. Ga naar ManagerRapporten Ontvangen.
    2. Selecteer in het vervolgkeuzemenu voor betaalmethoden Contant.
    3. Selecteer Zoeken.
    4. Selecteer een ID in de kolom VERKOOP.
    5. Selecteer Kassabon printen. Er wordt nu een kassabon geprint en de geldlade gaat open.
    6. Herhaal stappen 2-5 voor een andere betaalmethode dan contant. Er wordt nu een kassabon geprint, maar de geldlade blijft gesloten.

Als je de Geldlade onder Algemene opties echter hebt ingesteld op Nooit, blijft de geldlade gesloten als je kassabonnen print vanuit het rapport Ontvangen. Dit test je als volgt:

1. Ga naar Rapporten Ontvangen.
    2. Selecteer een betaalmethode in het vervolgkeuzemenu voor betaalmethoden.
    3. Selecteer Zoeken.
    4. Selecteer een ID in de kolom VERKOOP.
    5. Selecteer Kassabon printen. Er wordt nu een kassabon geprint, maar de geldlade blijft gesloten.
    6. Herhaal stappen 2-5 voor al je andere betaalmethoden.

Als je geen goedgekeurde toegang hebt tot de rapporten kun je als alternatief na verkopen aan je manager vragen om ze teniet te doen.