Probleemoplossing voor je bonprinter

Configuratie bonprinter

Verbinding met bonprinter verbroken

• Als de verbinding met je bonprinter is verbroken of je printer op een iPad is aangesloten maar toch niet print, start de printer dan opnieuw op en ververs de verbindingen:

1. Sluit de Retail POS-app op de iPad die met je printer verbonden is.
    2. Zet de bonprinter uit.
    3. Koppel de voedingskabel en USB van de printer los (als je die gebruikt).
    4. Wacht 30 seconden.
    5. Sluit de voedingskabel en USB-kabel van je printer opnieuw aan (als je die gebruikt).
    6. Zet je bonprinter aan.
    7. Open de Retail POS-app opnieuw en log in.
    8. Print een testkassabon om te bevestigen dat je bonprinter nu wel verbonden is.
  • Bij connectiviteitsproblemen kun je de netwerkinstellingen van je LAN- of WLAN-printer terugzetten naar de fabrieksinstellingen.

1. Zet de printer uit en trek de voedingskabel eruit.
    2. Verwijder het paneel aan de onderkant van de printer en het kleine paneel. Je ziet nu vier dip-schakelaren, genummerd van 1 tot 4.
      • Deze schakelaren moeten standaard in de positie ON staan.
      Dip-schakelaren van de Star TSP100
    3. Zet dip-schakelaar 4 in de uit-positie.
    4. Zet de printer weer rechtop voordat je het paneel opnieuw bevestigt.
    5. Zet je printer aan en wacht ongeveer 10 seconden. Tijdens het resetten moet de printer een geluid laten horen.
    6. Zet je printer uit en zet hem weer op zijn kop.
    7. Zet dip-schakelaar 4 in de positie ON.
    8. Bevestig het paneel weer en zet de printer rechtop.
    9. Houd de invoerknop ingedrukt terwijl je de printer aanzet.
    10. Laat de invoerknop los wanneer de printer begint te printen.
    11. Op de afdruk moet onder Current IP Parameters Status (Status huidige IP-parameters) bij IP-adres (DHCP) staan.
    12. Verbind je printer opnieuw met Lightspeed Hub.

De stappen 2-8 kunnen afhankelijk van het model bonprinter verschillen. Raadpleeg de handleiding van de fabrikant voor meer informatie.

Papierrollen voor kassabonnen

• Rollen thermisch papier van 8 cm breed zijn compatibel met de meeste bonprinters.

• De printerstatus Weinig papier of Papier is op wordt weergegeven als de papierrol moet worden vervangen. Als de printerrol juist is vervangen, wordt de printerstatus bijgewerkt naar Verbonden.

1. Open de printerklep.
    2. Verwijder de bestaande papierrol.
    3. Plaats een nieuwe papierrol en plaats de thermische zijde naar buiten toe.
    4. Zorg ervoor dat de papierrol strak staat en trek het einde van de rol langs het snijmechanisme.
    5. Sluit de klep goed om de papierrol vast te zetten.
    6. Zet de printer aan.
    7. Druk op de invoerknop om zeker te weten dat de nieuwe rol er goed in zit.
  • Open de printer en zoek naar de plek waar het papier vastzit. Verwijder en plaats de papierrol opnieuw of vervang deze om de papierstoring op te lossen.

1. Zet de printer uit.
    2. Open de printerklep.
    3. Verwijder de papierrol uit de printer.
    4. Verwijder resterende papierresten zorgvuldig uit de printer.
    5. Plaats een nieuwe papierrol en plaats de thermische zijde naar buiten toe.
    6. Zorg ervoor dat de papierrol strak staat en trek het einde van de rol langs het snijmechanisme.
    7. Sluit de klep goed om de papierrol vast te zetten.
    8. Zet de printer aan.
    9. Druk op de invoerknop om zeker te weten dat de papierstoring is opgelost.
  • Je kunt de snijderinstellingen van je bonprinter snel resetten als kassabonnen niet goed worden afgesneden.

1. Open Lightspeed Hub.
    2. Klik op je bonprinter.
    3. Klik op Meer acties > Bonprinter resetten.
    4. Er zou nu een configuratiekassabon geprint moeten worden.
    5. Print een testkassabon zodat je zeker weet dat het snijmechanisme goed werkt.

Kassabonnen printen en opnieuw printen

• Je kunt een kassabon van een verkoop uit het verleden printen als je naar Verkoop in Retail POS navigeert en op het printerpictogram naast een recente transactie klikt. Je kunt er ook voor zorgen dat het papier goed in de printer wordt ingevoerd door op de invoerknop aan de voorkant van de printer te drukken.

• Je kunt kassabonnen vanaf een computer of iPad opnieuw printen:

• Je kunt kassabonnen opnieuw printen vanaf een computer via Rapporten > Alle transacties. Selecteer hier het ID-nummer van de betreffende verkoop en klik op Kassabon printen.
      • Als je geen toegang hebt tot rapporten, kun je een kassabon opnieuw printen door naar Verkoop in Retail POS te navigeren. Daar klik je vervolgens op het printerpictogram naast een recente transactie.
    • Je kunt kassabonnen ook vanaf een iPad opnieuw printen, op de pagina Verkoop. Scrol vervolgens naar beneden naar de rechterkant en klik op Kassabon printen.
  • Je kunt het zo instellen dat er automatisch 1, 2 of 3 exemplaren van kassabonnen worden geprint. Dit doe je op een computer door de relevante instelling aan te passen in je account. Dit heeft alleen invloed op kassabonnen die worden geprint via Lightspeed Hub.

1. Navigeer naar Instellingen > Algemene opties > Printen.
    2. Selecteer het vervolgkeuzemenu naast Aantal kassabonnen dat wordt geprint na een verkoop om het aantal te printen exemplaren in te stellen.
  • Je kunt ervoor zorgen dat kassabonnen niet langer automatisch worden geprint door de relevante instelling aan te passen. Hiervoor moet je op een computer inloggen op je account.

1. Navigeer naar Instellingen > Algemene opties > Printen.
    2. Schakel Pop-up kassabon automatisch printen uitschakelen in.
    3. Klik op Wijzigingen opslaan.
  • Je kunt op meerdere manieren opmerkingen op kassabonnen weergeven. Je kunt dit voor elke verkoop doen vanaf een computer of iPad.

Je kunt in de sectie Opmerkingen ook opmerkingen opgeven voor individuele items. Vervolgens schakel je in het itemtabblad Gegevens de optie Opmerkingen op verkopen en kassabonnen weergeven in, zodat deze op geprinte kassabonnen staan.

Fouten bij het printen van kassabonnen

• Thermisch kassabonpapier is eenzijdig en kassabonnen worden mogelijk niet goed geprint als de rol onjuist is geplaatst. Open de klep van de printer om te controleren of de papierrol goed is geplaatst. De thermische zijde moet naar buiten zijn gericht. Krassen op de thermische zijde van het papier zijn zichtbaar op de kassabonnen.

• Je kunt de snijderinstellingen van je bonprinter snel resetten als kassabonnen met een extra marge worden geprint.

1. Open Lightspeed Hub.
    2. Klik op je bonprinter.
    3. Klik op Meer acties > Bonprinter resetten.
    4. Er zou nu een configuratiekassabon geprint moeten worden.
    5. Print een testkassabon om zeker te weten dat de margegrootten kloppen.
  • Met de logo-instellingen in Lightspeed Hub kun je ervoor zorgen dat je logo goed wordt geprint op kassabonnen als je logo ontbreekt of vervaagd is.

1. Open Lightspeed Hub.
    2. Navigeer naar Instellingen > Printinstellingen.
    3. Schakel Logo aanpassen inschakelen in.
    4. Pas de instellingen voor logo-aanpassing aan.
      • Schakel Witte stippen toevoegen aan effen kleuren in als er een deel van je logo op een kassabon ontbreekt.
      • Als je logo vervaagd of verbleekt is, doe dan aanpassingen met de helderheidsschuifbalk.
    5. Klik op Voorbeeldweergave printen om je wijzigingen te testen.