De verwerking van betalingen met de Ingenico iSMP4-terminal van triPOS configureren

De Ingenico iSMP4 is een EMV-betaalterminal met wifi en is bedoeld voor de verwerking van betalingen met Vantiv triPOS in Lightspeed Retail. De Ingenico iSMP4 is compatibel met Lightspeed Retail voor desktop en de Lightspeed Retail-app voor iOS.

Opmerking: Deze betaalterminal is niet meer beschikbaar, maar wordt nog wel ondersteund voor degenen die deze al hebben.

In de doos

• Ingenico iSMP4-terminal
  • AC-stroomadapter
  • USB-laadkabel
  • Batterij

Fysieke installatie

De terminal moet volledig opgeladen en bijgewerkt zijn voor je deze aan je Lightspeed-account kunt toevoegen.

1. Om de terminal op te laden, sluit je de bijgeleverde USB-laadkabel aan op de terminal en een voedingsbron. Voor de beste resultaten raden we aan om de kabel rechtstreeks in een daarvoor bedoeld laadblok in een stopcontact te steken. De eerste keer zal de terminal ten minste 4 uur opgeladen moeten worden.
  2. Als de terminal niet automatisch opstart nadat je deze hebt aangesloten, houd je de aan/uit-knop ingedrukt.

Opmerking: om de terminal uit te zetten, houd je de aan/uit-knop ingedrukt tot het scherm uit gaat.

De Vantiv-gateway configureren

• De Vantiv-gateway op je computer configureren

Als Vantiv nog niet je standaard gateway in Lightspeed Retail is, moet je je betalingsinstellingen configureren voordat je de betaalterminal aan je account kunt toevoegen. Je hebt daarvoor de inloggegevens van de gateway nodig die je hebt ontvangen van Vantiv.

Opmerking: Als je deze gegevens niet bij de hand hebt, log je in bij Vantiv IQ en navigeer naar Self Service (Zelf regelen) > Search (Zoekopdracht) >Express-logingegevens. Lukt het niet om deze gegevens op te halen, neem dan contact op met Vantiv.

1. Log als beheerder in bij Lightspeed Retail met je gebruikersnaam en wachtwoord.
    2. Navigeer naar Instellingen > Betalingsverwerking.
    3. Klik op + Betalingsgateway toevoegen.
    4. Selecteer Vantiv triPOS in het vervolgkeuzemenu. Je ziet nu de opties voor de gateway.
    5. Voer in het veld Configuratienaam een naam in voor de gateway.
    6. Voer onder inloggegevens gateway de triPOS-inloggegevens in die je van Vantiv hebt ontvangen
      Let op: om fouten te voorkomen, raden we je aan je inloggegevens te kopiëren en plakken in de juiste velden. Bij voorloop- en volgspaties kun je geen verbinding maken.
    7. Als je een multistoreaccount hebt, selecteer dan alle locaties die de gateway zullen gebruiken onder Winkels selecteren.
    8. Druk onder Beveiligingsopties op Kredieten toestaan, als je een terugbetaling wilt doen naar de huidige kaart van een klant zonder de originele bon.
    9. Schakel Allow partial approvals (Gedeeltelijke goedkeuringen toestaan) om het mogelijk te maken bij een kaart met onvoldoende krediet of saldo het maximaal beschikbare resterende bedrag op de kaart in rekening te brengen. Met deze optie kun je prepaid kaarten autoriseren zonder dat je een betaling handmatig hoeft te splitsen. Zie ons artikel Verkopen met triPOS voor meer informatie.
    10. Schakel Prevent duplicate sales (Identieke verkopen voorkomen) in om te voorkomen dat twee of meerdere transacties met een identiek bedrag binnen 24 uur bij dezelfde kaart in rekening wordt gebracht. Deze instelling is bedoeld om het risico dat je een klant per ongeluk twee keer laat betalen te beperken.
    11. Selecteer onder Toewijzing kaartbetalingen voor alle typen betaalkaarten en creditcards hoe dit type op de facturen en in verkooprapporten moet worden weergegeven. Als je bijvoorbeeld een aangepaste Vista-betaalmethode maakt, selecteer je deze in de Visa-lijst om alle Visa-transacties als Visa te markeren. Als je de kaartnamen in Toewijzing kaartbetalingen wilt wijzigen, moet je de creditcardbetaalmethode instellen in Instellingen>Betaalmethoden, zodat de knop Betaalkaart/creditcard wordt weergegeven in Lightspeed Retail.
    12. Klik op Opslaan.
  • De Vantiv-gateway op je iPad instellen

Als Vantiv nog niet je standaard gateway in Lightspeed Retail is, moet je je betalingsinstellingen configureren voordat je de betaalterminal aan je account kunt toevoegen. Je hebt daarvoor de inloggegevens van de gateway nodig die je hebt ontvangen van Vantiv.

Opmerking: Als je deze gegevens niet bij de hand hebt, log je in bij Vantiv IQ en navigeer naar Self Service (Zelf regelen) > Search (Zoekopdracht) >Express-logingegevens. Lukt het niet om deze gegevens op te halen, neem dan contact op met Vantiv.

1. Log als beheerder in bij Lightspeed Retail met je gebruikersnaam en wachtwoord.
    2. Tik vanuit het tabblad Manager op Instellingen > Verwerking betalingen.
    3. Klik op + Betalingsgateway toevoegen.
    4. Selecteer Vantiv triPOS in het vervolgkeuzemenu. Je ziet nu de opties voor de gateway.
    5. Voer in het veld Configuratienaam een naam in voor de gateway.
    6. Voer onder inloggegevens gateway de triPOS-inloggegevens in die je van Vantiv hebt ontvangen
      Let op: om fouten te voorkomen, raden we je aan je inloggegevens te kopiëren en plakken in de juiste velden. Bij voorloop- en volgspaties kun je geen verbinding maken.
    7. Als je een multistoreaccount hebt, selecteer dan alle locaties die de gateway zullen gebruiken onder Winkels selecteren.
    8. Druk onder Beveiligingsopties op Sta Credits toe, als je een terugbetaling wilt doen naar de huidige kaart van een klant zonder de originele bon.
    9. Schakel Allow partial approvals (Gedeeltelijke goedkeuringen toestaan) om het mogelijk te maken bij een kaart met onvoldoende krediet of saldo het maximaal beschikbare resterende bedrag op de kaart in rekening te brengen. Met deze optie kun je prepaid kaarten autoriseren zonder dat je een betaling handmatig hoeft te splitsen. Zie ons artikel Verkopen met triPOS voor meer informatie.
    10. Schakel Prevent duplicate sales (Identieke verkopen voorkomen) in om te voorkomen dat twee of meerdere transacties met een identiek bedrag binnen 24 uur bij dezelfde kaart in rekening wordt gebracht. Deze instelling is bedoeld om het risico dat je een klant per ongeluk twee keer laat betalen te beperken.
    11. Selecteer onder Toewijzing kaartbetalingen voor alle typen betaalkaarten en creditcards hoe dit type op de facturen en in verkooprapporten moet worden weergegeven. Als je bijvoorbeeld een aangepaste Vista-betaalmethode maakt, selecteer je deze in de Visa-lijst om alle Visa-transacties als Visa te markeren. Als je de kaartnamen in Toewijzing kaartbetalingen wilt wijzigen, moet je de creditcardbetaalmethode instellen in Instellingen>Betaalmethoden, zodat de knop Betaalkaart/creditcard wordt weergegeven in Lightspeed Retail.
    12. Tik op Opslaan.
    13. Tik op Klaar en ga terug naar het Managerscherm.

De Ingenico iSMP4 aan je netwerk toevoegen

Voordat je de terminal aan je Lightspeed Retail-account toe kunt voegen, moet je deze met je lokale netwerk verbinden. Als de terminal eenmaal op een voeding is aangesloten start deze automatisch op en voert updates uit. Dit neemt gewoonlijk enkele minuten in beslag.

Een toegangspunt toevoegen

1. Druk op het toetsenbord van je terminal 5 keer op de F-knop om de Communications Settings (Communicatie-instellingen) te openen.
  2. Druk op F4 ('Access Points', toegangspunten).
  3. Druk op F1 ('New', nieuw). De terminal scant op netwerktoegang.
  4. Selecteer je wifinetwerk in de lijst.
  5. Selecteer WPA/WPA2.
  6. Voer je wachtwoord in en druk op de groene O-knop. Als het lukt om verbinding te maken, verschijnt er bij de hostnaam in de Communications Settings (Communicatie-instellingen) een IP-adres.
    Opmerking: Om een bepaalde letter of cijfer op de terminal in te kunnen voeren, moet je vaak meerdere keren op een bepaalde toets drukken. Als je bijvoorbeeld achtereenvolgens op de 2-toets drukt, ga je langs het cijfer 2 en de kleine letters en hoofdletters a, b, en c. Om een symbool in te voeren, druk je op de #-toets. Gebruik de gele <-knop om een ingevoerd teken te wissen.
  7. Om het scherm Communications Settings (Communicatie-instellingen) te verlaten, druk je op de rode X-knop.

Een toegangspunt verwijderen

1. Druk op het toetsenbord van je terminal 5 keer op de F-knop om de Communications Settings (Communicatie-instellingen) te openen.
  2. Druk op F4 ('Access Points', toegangspunten).
  3. Druk op de groene O-knop om het toegangspunt in de lijst te selecteren.
  4. Druk op F4 om hem te verwijderen.
  5. Om het scherm Communications Settings (Communicatie-instellingen) te verlaten, druk je op de rode X-knop.

De terminal aan Lightspeed Retail toevoegen

• De terminal aan Lightspeed Retail toevoegen via de browser

Lightspeed Retail POS slaat alle terminals die je aan je Vantiv triPOS-gateway toegevoegd hebt op in een lijst die gedeeld wordt met je computers en iPads. Als je Lightspeed Retail POS op meerdere apparaten gebruikt, komt deze lijst van pas bij het configureren van terminals in de toekomst. Wanneer je je computer of het tabblad Manager op je iPad gebruikt om een terminal uit je Lightspeed Retail POS te verwijderen, wordt de lijst op al je apparaten bijgewerkt.

1. Klik vanuit het hoofdmenu van je Retail-account op Instellingen >Betalingsverwerking.
    2. Vanuit de Vantiv triPOS-gateway die je in het vorige deel hebt toegevoegd, klik je op + Betaalterminal toevoegen. De opties voor de terminal komen nu in beeld.
    3. Voer een naam voor de terminal in.
    4. Voer de activatiecode in die je op het inactieve witte scherm van de terminal ziet.
    5. Je kunt eventueel ook de Terminal-ID die je van Vantiv hebt ontvangen invoeren.
    6. Klik op Opslaan.
  • De terminal aan Lightspeed Retail toevoegen via iPad

Lightspeed Retail POS slaat alle terminals die je aan je Vantiv triPOS-gateway toegevoegd hebt op in een lijst die gedeeld wordt met je computers en iPads. Als je Lightspeed Retail POS op meerdere apparaten gebruikt, komt deze lijst van pas bij het configureren van terminals in de toekomst. Wanneer je je computer of het tabblad Manager op je iPad gebruikt om een terminal uit je Lightspeed Retail POS te verwijderen, wordt de lijst op al je apparaten bijgewerkt.

1. Ga naar het scherm Profiel.
    2. Tik op betaalterminal
    3. Tik op Betaalterminal toevoegen.
    4. Voer een naam in voor de terminal en tik op Volgende.
    5. Voer de activatiecode in die je op het inactieve witte scherm van de terminal ziet.
    6. Voer de Terminal-ID van de terminal in (optioneel) en druk op Volgende.
    7. Is de koppeling van de terminal gelukt, dan druk je op Klaar.
    8. In de lijst met betaalterminals verschijnt er links van de naam van de terminal een vinkje om aan te geven dat het gelukt is om verbinding te leggen tussen je iPad en de terminal. Daarnaast staat er triPOS op het inactieve scherm van je terminal.

Video-instructies

Wat nu?

Een verkoop doen

Lees hoe je een verkoop met Lightspeed Retail verwerkt.

Verkopen verwerken

Terugbetalingen en omruilingen

Lees hoe je terugbetalingen en omruilingen verwerkt met Lightspeed Retail.

Terugbetalingen en omruilingen verwerken

Creditcards handmatig verwerken

Meer informatie over handmatige invoer met triPOS.

Creditcards handmatig verwerken