Orders beheren die online worden betaald en worden afgehaald in de winkel

Je kunt je vestiging(en) als ophaalpunt aanbieden voor klanten die graag online shoppen maar hun orders liever in de winkel willen ophalen.

Ophaalmethodes voor eCom instellen

Zo stel je een ophaalmethode voor online orders in:

1. Selecteer eCom (E-Series) in het vervolgkeuzemenu.

2. Klik onderaan de zijbalk op Verzending en ophalen.

3. Scrol naar beneden naar Zelf ophalen en klik op + Ophaalmethode toevoegen.

4. Eigenaren met meerdere locaties kunnen een vestiging als de ophaaloptie instellen onder Verkooppunt gekoppeld aan deze afhaaloptie. Deze vestiging wordt bij de kassa aan klanten weergegeven die in ophalen zijn geïnteresseerd.
  5. Voer onder Afhaallabel bestelling bij de kassa het label van de ophaalmethode in. Dit label komt op de startpagina van je online winkel en is zichtbaar voor klanten.

6. Voor eventuele gedetailleerde instructies voor klanten in.
  7. Voer onder Ophaalkosten de eventuele extra kosten voor een ophaling in. Het bedrag wordt bij de kassa aan het totaal van de order toegevoegd.
  8. Activeer de optie Vragen naar ophaaldatum en -tijd bij het afrekenen om klanten zelf een tijdstip voor het ophalen van hun aankoop te laten kiezen. Voer vervolgens de volgende stappen uit:
    1. Stel ophaaltijden in tijdens de openingstijden.
    2. Stel de Bestelling verwerkingstijd in.
    3. Kies een tijdvenster voor de ophaling.
    4. Blok de periodes af waarin ophalen niet beschikbaar is.

Je ontvangt een notificatie per e-mail met de dag en tijd die de klant voor de ophaling van elke order heeft geselecteerd.

9. Klik op Opslaan.

Op de pagina Verzending en ophaling kun je ook bestaande ophaalmethodes bijwerken door in het vervolgkeuzemenu Acties op Bewerken te klikken.

Meerdere ophaallocaties toevoegen

Voor klanten die graag online shoppen maar hun orders liever in de winkel willen ophalen, kun je bij de kassa verschillende locaties als ophaalpunten instellen. Zo kunnen je klanten de voor hen handigste locatie kiezen om hun order op te halen.

1. Wil je meer ophaalpunten maken? Herhaal dan de stappen in het gedeelte Ophaalmethodes voor eCom instellen hierboven voor alle locaties waar ophalen in de winkel mogelijk is.
  2. Op de pagina Verzending en ophalen kun je onder Geactiveerde verzendopties de ophaallocaties activeren die je bij de kassa aan klanten wilt weergeven.

3. Bij het afrekenen zien de klanten de leveringsmethodes in dezelfde volgorde als die op de pagina Verzending en ophalen. Je kunt de volgorde wijzigen door in het vervolgkeuzemenu Acties op Sorteren te klikken.

De locatie van een bestaande ophaalmethode wijzigen

Je kunt met de bovenstaande stappen verschillende ophaalmethodes voor verschillende vestigingen aanmaken. Daarnaast kun je een ophaallocatie wijzigen naar een andere vestiging in een bestaande ophaalmethode.

Zo kun je een andere vestiging aan een bestaande ophaalmethode toevoegen:

1. Klik onderaan de zijbalk van eCom (E-Series) op Verzending en ophalen.
  2. Klik in de ophaalmethode die je wilt wijzigen op Acties > Bewerken.

3. Selecteer onder Aan deze ophaaloptie gekoppelde winkellocatie een andere locatie om aan de ophaalmethode toe te wijzen.
  4. Klik op Opslaan.

Ophaallocaties beperken

Het kan soms handig zijn ophaalmethodes op basis van de beschikbaarheid van voorraad te beperken, zodat klanten alleen bij locaties met een beschikbare voorraad kunnen ophalen. Als de klant een ophaallocatie kiest waar het item niet beschikbaar is, wordt de klant gevraagd de onbeschikbare items uit de winkelwagen te verwijderen of om een andere locatie te kiezen.

Standaard worden online orders die klanten in de winkel willen ophalen niet beperkt door de beschikbaarheid van de voorraad.

Zo kun je beperkingen voor voorraadlocaties activeren:

1. Klik onderaan de zijbalk van eCom (E-Series) op Verzending en ophalen.
  2. Scrol naar beneden naar Instellingen.
  3. Klik naast Beschikbaarheid van winkellocaties voor ophalen, bezorgen en verzenden: niet beperkt op basis van voorraad op Bewerken.

4. Selecteer Alleen beschikbaar als de producten op voorraad zijn.

5. Klik op Opslaan.

Voorraad voor ophaallocaties beheren

Standaard wordt bij de kassa automatisch de locatie geselecteerd die het dichtst bij de klant in de buurt is, en nog voorraad beschikbaar heeft. De andere locaties worden aflopend weergegeven op basis van de afstand tot de huidige locatie van je klant.

Dit is van toepassing als je een ophaalbeperking hebt ingeschakeld:

• Vestigingen met geen of een negatieve voorraad staan niet in de lijst met beschikbare locaties.
  • De beschikbaarheid van de voorraad van een vestiging wordt op de productpagina weergegeven, zodat klanten weten welke locaties de items op voorraad hebben.

Dit is van toepassing als je geen ophaalbeperkingen hebt ingeschakeld:

• De gezamenlijke voorraad van alle ophaallocaties wordt in je online winkel weergegeven.
  • Als een locatie meer items verkoopt dan er op voorraad zijn, moeten de benodigde items vanuit een andere locatie worden overgedragen.

Klanten laten weten wanneer een order kan worden opgehaald

Nadat klanten een order bij je online winkel hebben geplaatst, krijgen ze een notificatie per e-mail met daarin itemgegevens, het totaalbedrag, het adres van je winkel en de datum en tijd voor het ophalen. Jij ontvangt ook een e-mail met informatie over de nieuwe order en de orderverwerking.

Zo kun je klanten laten weten dat de order is verwerkt en opgehaald kan worden:

1. Klik op Verkopen > Bestellingen.

2. Klik in de order die kan worden opgehaald op het statusmenu en selecteer Klaar om af te halen.

Zodra je de orderstatus wijzigt, wordt er een automatische e-mail naar de klant gestuurd met het bericht dat de order kan worden opgehaald. In de e-mail staat ook het ophaaladres, de openingstijden, itemgegeven en het totaalbedrag.

Wat nu?

Verzendmethodes in eCom toevoegen

Lees hoe je verzendmethodes voor online orders toevoegt en aanpast.

Meer informatie

Lokale leveringsopties voor eCom instellen

Bied klanten in jouw omgeving een handige leveringsoptie.