Terugbetalen naar een kredietrekening

Met winkelrekeningen kun je terugbetalingen uitvoeren in de vorm van winkelkrediet. Het bedrag van de terugbetaling wordt toegepast op de kredietrekening van de klant en kan worden gebruikt om toekomstige verkopen te betalen. Het saldo van de kredietrekening wordt in Lightspeed Retail bijgehouden in de sectie Winkelkrediet van het specifieke klantprofiel. Het saldo verschijnt ook op de kassabonnen van de verkoop totdat het volledig is gebruikt.

Je kunt een verkoop terugbetalen aan een kredietrekening door:

1. Een terugbetaling te starten met de oorspronkelijke verkoop.
  2. Een terugbetaling te starten zonder de oorspronkelijke verkoop.

Terugbetalen met de oorspronkelijke verkoop

1. Zoek de verkoop op door de kassabon van de klant te scannen, door op de naam van de klant te zoeken of in het Regels-rapport te zoeken.
    • Kassabon: Iedere Lightspeed Retail kassabon heeft een barcode. Als de klant de kassabon heeft, scan dan de barcode in het veld Item in de kassa. De oorspronkelijke verkoop verschijnt in de kassa in het tabblad Terugbetalen.
    • Naam van de klant: Koppel de klant aan een nieuwe verkoop en klik op de knop Bewerken. Klik in het menu links op Verkoop en zoek naar het item. Klik op het ID naast het item en klik op de knop Terugbetalen om de verkoop te openen in het tabblad Terugbetalen van de kassa.
    • Lijnen-rapport: Klik in het hoofdmenu op Rapporten > Lijnen. Voer in het datumveld het datumbereik in van de periode waarin de verkoop zich voordeed. Dit item is mogelijk meerdere keren op dezelfde dag verkocht, dus let erop dat je de juiste verkoop selecteert. Je kunt in het veld ID ook de laatste cijfers van Ticketnummer van de kassabon invoeren. Blader door de resultaten om het item en de verkoop te vinden. Klik op het ID naast het item en klik dan op de knop Terugbetalen op de verkoop te openen in het tabblad Terugbetalen van de kassa.
  2. Zorg er in het tabblad Terugbetalen voor dat de klant aan de kassa is gekoppeld. Als dit niet het geval is, zoek dan naar de naam van de bestaande klant of klik op de knop +Nieuw om een nieuw klantaccount aan te maken.
  3. Klik op de knop Terugbetalen naast de geretourneerde items. Het Totaal van de terugbetaling aan de rechterkant wordt automatisch berekend en is negatief, wat aangeeft dat het aan de klant verschuldigd is.
  4. Bevestig dat het Totaal van de terugbetaling juist is en klik op Betaling > Winkelkrediet.
  5. Het veld Winkelkrediet geeft standaard het Totaal van de terugbetaling weer. Bewerk indien nodig het bedrag.
  6. klik op Verkoop voltooien. De terugbetaling is nu officieel toegepast op de kredietrekening van de klant en de items worden geretourneerd naar de winkelvoorraad.

Terugbetalen zonder de oorspronkelijke verkoop

1. Klik in het hoofdmenu op Verkoop > Terugbetalen.
  2. Koppel de klant aan de kassa. Je kunt zoeken op de naam van een bestaande klant of op de knop +Nieuw klikken om een nieuw klantaccount aan te maken.
  3. Scan in het veld Items de barcodes van de geretourneerde items of zoek naar de namen hiervan, om ze aan de terugbetaling toe te voegen. Zodra ze zijn toegevoegd wordt het Totaal van de terugbetaling aan de rechterkant automatisch berekend. Het is negatief, wat aangeeft dat het aan de klant verschuldigd is.
  4. Bevestig dat het Totaal van de terugbetaling juist is en klik op Betaling Winkelkrediet.
  5. Het veld Winkelkrediet geeft standaard het totaalbedrag van de terugbetaling weer. Bewerk indien nodig het bedrag.
  6. Klik op Verkoop voltooien. De terugbetaling is nu officieel toegepast op het kredietaccount van de klant en de items worden geretourneerd naar de winkelvoorraad.