Matrices maken

Als je artikelen verkoopt die hetzelfde zijn, maar verschillende kleuren, maten of andere kenmerken hebben, gebruik je een matrix om je artikelen te organiseren. Voor een schoenenwinkel maak je bijvoorbeeld een maat-kleurmatrix, of een matrix met 3 kenmerken voor maat, kleur en breedte. Voor een winkel die e-sigaretten verkoopt, is een matrix met 3 kenmerken handig, voor maat, sterkte en nicotinegehalte.

Je kunt op elk moment extra informatie over je matrixartikelen toevoegen. Je kunt alle artikelen in je matrix tegelijk bewerken, of één voor één.

Een matrix maken

1. Klik in het hoofdmenu op Voorraad > Matrix > + Nieuwe matrix.
  2. Geef een beschrijving voor de matrix op en andere informatie die van toepassing is op alle artikelen in de matrix en klik op Wijzigingen opslaan.

3. Selecteer in Matrix Type het soort matrix dat je wilt maken: Kleur, Maat of aangepast en klik op Wijzigingen opslaan.

OPMERKING: Je kunt kiezen uit de meegeleverde kenmerkensets, maar je kunt zelf ook een onbeperkt aantal aangepaste kenmerkensets maken. Raadpleeg Aangepaste matrixkenmerkensets maken voor meer informatie over aangepaste kenmerkensets.

4. Geef in de kolommen rechts de details op voor de matrixkenmerken en klik op Wijzigingen opslaan.
  5. Als je bestaande voorraadartikelen aan de matrix wilt toevoegen, zoek je onder Bestaand item aan matrix toevoegen naar deze artikelen en:

• schakel je de selectievakjes is voor de artikelen die je wilt toevoegen en klik je op + Geselecteerde toevoegen.
    • klik je op het Select-pictogram voor individuele artikelen.
  6. Als je nieuwe voorraadartikelen aan de matrix wilt toevoegen, klik je op Matrix in het menu links en vervolgens op het plusteken "+" voor de artikelen die je aan de matrix wilt toevoegen.

OPMERKING: De optie Matrix in het menu links wordt alleen weergegeven als in de kolom(men) met matrixkenmerken in ten minste één rij waarden zijn opgegeven.

OPMERKING: Artikelen die via deze methode worden gemaakt nemen de standaardwaarden over die je hebt opgegeven bij het maken van de matrix.

7. Klik op Configuratie in het menu links en geef onder Items groeperen de waarden op voor de kenmerken die gelden voor alle matrixartikelen.

Een matrix bewerken

1. Klik in het hoofdmenu op Voorraad > Matrix.

2. Selecteer onder Algemene omschrijving de matrix die je wilt bewerken.
  3. Bewerk de kenmerken die je wilt wijzigen en klik op Wijzigingen opslaan.

• Raadpleeg Een matrix maken als je voorraadartikelen aan de matrix wilt toevoegen.

• Als je de gemeenschappelijke waarden van artikelen in de matrix wilt wijzigen, bewerk je de desbetreffende waarden onder Gedeelde waarden – Toegepast op alle items in de matrix. Sla je wijzigen op.

• Als je standaardwaarden wilt instellen voor of opnieuw wilt toepassen op alle artikelen in de matrix, bewerk je de waarden onder Default Values en klik je op Items resetten naar standaardwaarden.

OPMERKING: Als je in de bewerkmodus bent, klik je op Archiveren of Dupliceren als je de matrix wilt archiveren of dupliceren.

Een matrix archiveren of dupliceren

1. Klik in het hoofdmenu op Voorraad > Matrix.

2. Selecteer een matrix onder Algemene omschrijving.
  3. Klik op Archiveren of Dupliceren.