Verzending, afhalen in de winkel en betalen bij ophalen beheren in eCom (C-Series)

Een order markeren als verzonden

1. Klik op Orders vanuit het backofficemenu.
  2. Klik in de verzendlijst op het ordernummer van de order die je verzendt.
  3. Schuif omlaag in het vak Verzendingen op de orderpagina.
  4. Klik op Afdrukken om een pakbon af te drukken
  5. Stop de pakbon in de verpakking.
  6. Klik op Markeren als verzonden.

Deze order is nu voltooid.

Verzenden voor ophalen in de winkel

Retail ondersteunt ophalen in de winkel niet als verzendmethode. Orders van eCom met de ophaalverzendmethode verschijnen in Retail in Voorraad > Verzenden.

Betalen bij ophalen

eCom heeft een betaalmethode die Betalen bij ophalen heet en die kan worden ingeschakeld onder Instellingen > Betaalproviders. Deze betaalmethode verschijnt als optie wanneer klanten Afhalen in winkel selecteren als aflevermethode.

Als een order met betalen bij ophalen is voltooid:

• Word de order niet automatisch gemarkeerd als betaald.
  • Wordt de order pas aan Retail toegevoegd wanneer deze handmatig in eCom is gemarkeerd als betaald.
  • Wordt de voorraad in Retail pas aangepast wanneer de order in eCom is gemarkeerd als betaald.

Om dergelijke eCom-orders in je Retail-account te verwerken, kun je op twee manieren te werk gaan als je klant zijn bestelling komt ophalen:

1. Annuleer je eCom-order en maak de verkoop opnieuw aan in je Retail-account.
  2. Markeer je eCom-order als betaald en maak een storting naar je Retail-account.

De workflow van je eCom-order annuleren

1. Annuleer de order vanuit je eCom-winkel.
  2. Maak de order opnieuw aan vanuit je Retail-account door een nieuwe verkoop te maken.

Voordelen van deze workflow:

• Door de verkoop opnieuw aan te maken in je Retail-account, wordt de betaling gekoppeld aan de betreffende verkoop in je rapportage.
  • Door de eCom-order te annuleren voorkom je dat voorraad in je Retail twee keer wordt verwijderd waardoor verschillen ontstaan en voorkom je verwarring bij je medewerkers over de afronding van de order.

Nadelen van deze workflow:

• Deze workflow vergt meer van de medewerker omdat hij de eCom-order opnieuw moet maken in Retail.
  • Het opnieuw maken van de order in Retail vergroot het risico op fouten en de klant moet mogelijk langer in de winkel wachten.
  • Door de eCom-order te annuleren, kan hij niet langer gevolgd worden.

Een storting doen in de Retail-workflow

1. Markeer de order als betaald in je eCom-winkel. De order wordt nu gedownload naar je Retail-account.
  2. Maak in je Retail-account een betalingswijze aan die je eCom-terugbetaling noemt
  3. Klik in het hoofdmenu Verkoop > Nieuwe verkoop.
  4. Koppel je klant aan de kassa.
  5. Klik op de groene knop Betaling.
  6. Klik links op de knop Aanbetaling toevoegen.
  7. Voer in het veld Bedrag hetzelfde bedrag in als de eCom-order.
  8. Selecteer in het dropdownkeuzemenu Betaalmethode de betaalmethode die je klant gebruikt.
  9. Verwerk de betaalkaart of creditcard als de klant die gebruikt.
  10. Klik op Verkoop voltooien.
  11. Herhaal de stappen 3 tot 5.
  12. Klik aan de linkerkant op Aanbetaling terugbetalen.
  13. Voer in het veld Bedrag hetzelfde bedrag in als de deposito die je zojuist hebt verwerkt.
  14. Selecteer in het dropdownkeuzemenu Betaaltype de betaaltype eCom-terugbetaling.
  15. Klik op Verkoop voltooien.

Je hebt nu drie transacties in je Retail-rapportage:

1. De eCom-order die is toegevoegd aan je Retail-account met de betaalmethode eCom.
  2. De deposito met de feitelijke betaling van je klant.
  3. De terugbetaalde deposito met het eCom-betaalmethode.

Voordelen van deze workflow:

• Wat de boekhouding betreft, zal hierbij het nettobedrag van de verkoop worden afgezet tegen het juiste bedrag.
  • Door de opdracht niet opnieuw aan te maken in Retail, worden de waarschijnlijkheid van menselijke fouten en de wachttijd van de klant in de winkel verkleind.
  • Omdat eCom-orders die zijn gemarkeerd als betaald het downloaden van de betaalbevestiging uitlokken, kan de e-mailmelding zoals gebruikelijk aan de klant worden verstuurd.

Nadelen van deze workflow:

• Aangezien de betaling van de klant wordt verwerkt als een deposito in plaats van als een verkoop, wordt deze workflow aanbevolen voor klanten die geen geïntegreerde boekhoudsoftware gebruiken, omdat deze workflow de dagboektotalen negatief kan beïnvloeden.
  • De feitelijke betaling van je klant in je Retail-rapportage is niet gekoppeld aan de transactie van de verkoop.