Gegevens van klanten importeren

Om je te helpen snel en gemakkelijk over te stappen naar Lightspeed Retail, kun je je bestaande voorraadgegevens, leveranciersgegevens en klantgegevens importeren.

Het importbestand voorbereiden

1. Download het sjabloon voor het importbestand of gebruik een bestand met dezelfde indeling als het sjabloon. Je kunt de volgende bestandsindelingen gebruiken:
    • .CSV (voorkeur)
    • .TXT
    • .XLS
    • .XLSX
  2. Open het sjabloon voor importbestanden in Excel of Google Spreadsheets.

Om importfouten te voorkomen, moet je de kolommen in het sjabloon niet bewerken, toevoegen, verwijderen of de volgorde ervan wijzigen.

Elk veld kan maximaal 255 tekens bevatten en ondersteunt geen enter of regeleinde.

Het importbestand bevat de volgende kolommen:

De spreadsheet voor het importeren van klantgegevens met de kolommen Voornaam, Achternaam en Titel.

First Name (Voornaam)

Word geïmporteerd in het veld Voornaam.

Last Name (Achternaam)

Word geïmporteerd in het veld Achternaam.

Title (Titel)

Word geïmporteerd in het veld Titel. Veelvoorkomende titels zijn m., dhr., mevr., mw. en mx.

De spreadsheet voor het importeren van klantgegevens met de kolommen Klanttype, Bedrijf en DOB.

Customer Type (Klanttype)

Klanttype moet zijn aangemaakt.

Wordt geïmporteerd in het vervolgkeuzemenu Aangepast type.

Company (Bedrijf)

Wordt geïmporteerd in het veld Bedrijf.

DOB

Wordt geïmporteerd in het veld Geboortedatum.

• Indeling "MM/DD/JJJJ."

De spreadsheet voor het importeren van klantgegevens met de kolommen Adres 1, Adres 2 en Plaats.

Address 1 (Adres 1)

Wordt geïmporteerd in het veld Adres 1.

Address 2 (Adres 2)

Wordt geïmporteerd in het veld Adres 2.

City (Plaats)

Wordt geïmporteerd in het veld Plaats.

De spreadsheet voor het importeren van klantgegevens met de kolommen Provincie, Postcode en Land.

State (Staat)

Wordt geïmporteerd in het veld Staat.

Voor niet-Amerikaanse klanten typ je gelijkwaardige gegevens in (bijvoorbeeld provincie).

ZIP Code (Postcode)

Wordt geïmporteerd in het veld Postcode.

Voer voor niet-Amerikaanse klanten gelijkwaardige gegevens in (bijvoorbeeld postcode).

• Indeling "12345" of "12345-1234" voor Amerikaanse postcodes.

Country (Land)

Wordt geïmporteerd in het veld Land.

De spreadsheet voor het importeren van klantgegevens met de kolommen Home, Telefoon werken Mobiel nummer.

Home phone

Wordt geïmporteerd in het veld Home in de sectie Telefoonnummers.

• Indeling "(123)123-1234" of "123-123-1234."

Work phone

Wordt geïmporteerd in het veld Telefoon werk in de sectie Telefoonnummers.

• Indeling "(123)123-1234" of "123-123-1234."

Mobile (Mobiel nummer)

Wordt geïmporteerd in het veld Mobiel nummer in de sectie Telefoonnummers.

• Indeling "(123)123-1234" of "123-123-1234."

De spreadsheet voor het importeren van klantgegevens met de kolommen Fax, E-mailadres 1 en E-mailadres 2.

Fax

Wordt geïmporteerd in het veld Fax in de sectie Telefoonnummers.

• Indeling "(123)123-1234" of "123-123-1234."

Email 1 (E-mailadres 1)

Wordt geïmporteerd in het veld E-mailadres 1.

Email 2 (E-mailadres 2)

Wordt geïmporteerd in het veld E-mailadres 2.

De spreadsheet voor het importeren van klantgegevens met de kolommen Website, Aanvullend en Tags.

Website

Wordt geïmporteerd in het veld Website.

Custom

Aangepast veld moet zijn aangemaakt.

Wordt geïmporteerd in Aangepaste velden.

Tags

Tags moet zijn aangemaakt.

Wordt geïmporteerd in het veld Tags.

• Voer meerdere tags in door ze te scheiden met een komma.

De spreadsheet voor het importeren van klantgegevens met de kolommen Opmerkingen, BTW en Korting.

Notes (Opmerkingen)

Wordt geïmporteerd in het veld Notes (Opmerkingen).

Tax Category

BTW moet zijn aangemaakt.

Wordt geïmporteerd in het veld BTW.

• Als deze leeg is, wordt de standaard-BTW toegepast.
  • De invoer moet overeenkomen met een bestaande BTW op je account. Als dat niet het geval is, wordt er een nieuwe BTW met de invoer aangemaakt.

Discount (Korting)

Kortingstarief moet zijn ingesteld.

Wordt geïmporteerd in het veld Korting.

• Als deze leeg is, wordt er geen korting toegepast.

Het spreadsheet voor het importeren van klantgegevens met de kolommen Serialized item description, Serialized item number en Serialized item color.

Serialized item description

Wordt geïmporteerd in het veld Item op het tabblad Items van de klant.

Zie Meerdere items met serienummer voor één klant invoeren hieronder om meerdere items met een serienummer in te voeren.

Serialized item number

Wordt geïmporteerd in het veld Serienr. op het tabblad Items van de klant.

Serialized item color

Wordt geïmporteerd in het veld Kleur op het tabblad Items van de klant.

De spreadsheet voor het importeren van klantgegevens met de kolommen Serialized item size en Geen e-mail.

Serialized item size

Wordt geïmporteerd in het veld Maat op het tabblad Items van de klant.

No Email (Geen e-mail)

Wordt geïmporteerd in het veld E-mail in de sectie Contactpersoon van de klant.

• Voer "0" in als de klant toestemming heeft gegeven voor het ontvangen van communicatie via e-mail.
  • Voer "1" in als de klant geen toestemming heeft gegeven voor het ontvangen van communicatie via e-mail.

De spreadsheet voor het importeren van klantgegevens met de kolommen Geen telefoon en Geen e-mail,

No Phone (Geen telefoon)

Wordt geïmporteerd in het veld Bellen in de sectie Contactpersoon van de klant.

• Voer "0" in als de klant toestemming heeft gegeven voor het ontvangen van communicatie via de telefoon.
  • Voer "1" in als de klant geen toestemming heeft gegeven voor het ontvangen van communicatie via de telefoon.

No Mail (Geen mail)

Wordt geïmporteerd in het veld Post in de sectie Contactpersoon van de klant.

• Voer "0" in als de klant toestemming heeft gegeven voor het ontvangen van communicatie per post.
  • Voer "1" in als de klant geen toestemming heeft gegeven voor het ontvangen van communicatie per post.

Het importbestand verifiëren

Scan het document op eventuele verkeerde gegevens waardoor de gegevensimport kan mislukken.

• Als er kolommen zijn die geen andere gegevens bevatten dan de kop, verwijder dan de gehele kolom.
  • Verwijder speciale tekens als ☺↨♪♫♀♂¶▓ en vervang ze door de juiste gegevens.
  • Wis cellen met 'n.v.t.' zodat het veld leeg is.
  • Wijzig cellen met formulegetallen zoals 4.001E+11 (meestal UPC- of EAN-waarden), zodat het in plaats daarvan gewone integere getallen zijn zoals 40010000000.
    • Selecteer om dit te doen in Excel de kolom met de formulegetallen. Klik op Opmaak > Cellen opmaken. Verander de categorie in Getal, stel de optie voor aantal decimalen in op 0 en klik op OK.
    • Selecteer om dit te doen in Google Spreadsheets de kolom met de formulegetallen. Klik op Opmaak > Getal > Getal.
  • Als je Excel gebruikt: Controleer of de voorloop 0 niet uit UPC-nummers is weggelaten. Als dat wel het geval is, typ dan "0" (inclusief aanhalingstekens) aan het begin van je UPC-nummer.
  • Zorg ervoor dat je spreadsheet een CSV- (voorkeur), TXT-, XLS- of XLSX-bestand is.

Het indienen van je spreadsheet bij ons Retail import-team.

Na het voorbereiden en verifiëren van je importspreadsheetbestand maak je een ticket aan en dien je deze in bij ons Retail Imports-team:

1. Klik hier om je verzoek te verzenden.
  2. Selecteer Import request (Importverzoek) in het vervolgkeuzemenu.

Lightspeed-aanvraagformulier voor importeren met vervolgkeuzemenu om het type import te selecteren.

3. Typ Customer import (Klantimport) in het veld Onderwerp.

Aanvraagformulier voor importeren met in te vullen gebieden voor CC, Onderwerp, Type import, Beschrijving en Bijlage(n) toevoegen.

4. Selecteer Inventory or Customer or Vendor Import (Voorraad, Klant of Leverancierimport) in het vervolgkeuzemenu Import Type (Importtype).
  5. Vul het veld Beschrijving in. Zorg dat dit het volgende bevat:
    1. Je e-mailadres
    2. Je Account-ID (te vinden door linksonder in je Retail POS-scherm op Help te klikken)
  6. Klik op Bestand toevoegen of bestanden hier neerzetten en voeg je spreadsheet bij.
  7. Klik op Verzenden.

Het importeren van de gegevens kan 5 tot 7 werkdagen duren. Als we je gegevens moeten bewerken, sturen we het bestand naar je terug ter goedkeuring. Als je bestand niet op de juiste manier is ingedeeld, zal dit het importeren vertragen.

Meerdere items met serienummer voor één klant invoeren

Als je meerdere items met een serienummer voor één klant moet invoeren, wijkt een deel van het normale indieningsproces af.

1. Voer de klantgegevens in je spreadsheet in.
    1. Vul geen gegevens van items met een serienummer in voor de desbetreffende klant(en).
  2. Dien je spreadsheet in zoals beschreven in de stappen hierboven, met de volgende uitzonderingen:
    1. Houd er in je veld Beschrijving rekening mee dat je meerdere items met een serienummer voor één klant moet invoeren.
  3. Het Retail Imports-team genereert een nieuwe export en stuurt deze naar je op.
  4. Voer de gegevens van de items met een serienummer in de nieuwe export in volgens de instructies van het Retail Imports-team.
  5. Verstuur de bijgewerkte export terug naar het Retail Imports-team.

Wat nu?

Naar klanten zoeken

Inzicht in het zoeken naar een specifieke klant.

Meer informatie

Klantgegevens beheren

Klantgegevens wijzigen, samenvoegen, exporteren, archiveren of verwijderen.

Meer informatie

Attachments