BTW op arbeidskosten inschakelen

Als je voor het eerst in je Lightspeed Retail-account inlogt, word je begroet door de Welkomstpagina. Door deze pagina te voltooien, stel je de omzetbelasting van je locatie in. Omdat het instellen van een arbeidsbelasting en een arbeidstarief niet wordt behandeld op de Welkomstpagina, vereist het instellen hiervan aanvullende stappen:

1. De service-module inschakelen
  2. Arbeidsbelasting inschakelen
  3. Een aangepast arbeidsbelastingtarief toepassen (optioneel)
  4. Een arbeidstarief instellen (optioneel)

• De service-module inschakelen

Om servicekosten in een verkoop- of werkorder bij klanten in rekening te brengen, dien je eerst de menuknop Arbeid aan je kassa toe te voegen.

Om dit te kunnen doen, dien je eerst de Service-module waarin de werkorder en arbeidsfuncties staan, in te schakelen:

1. Klik vanuit het hoofdmenu op Instellingen Optionele modules.
    2. Schakel Service-module in.
    3. Klik op Wijzigingen opslaan.
    4. Log uit en log opnieuw in om de menuknop Arbeid te kunnen zien staan in je kassa en Service-module in het hoofdmenu.

•
  • Arbeidsbelasting inschakelen

Zodra je de menuknop Arbeid hebt ingeschakeld, kun je extra kliks en fouten bij de kassa vermijden door je arbeidskosten automatisch te belasten. Dit doe je simpelweg door arbeidsbelasting in te schakelen voor de locatie die diensten levert aan zijn klanten:

1. Klik in het hoofdmenu op Instellingen > Locaties.
    2. Klik op Aanpassen naast de locatie waarvoor je arbeidsbelasting wilt inschakelen.
    3. Klik in het submenu op Instellingen
    4. Selecteer onder Configuratie van BTW het selectievakje Belasting arbeid/service.
    5. Klik op Wijzigingen opslaan.

Door het inschakelen van de instelling Belasting arbeid/service wordt er automatisch een belastingklasse Arbeid aangemaakt onder Instellingen BTW-klassen de volgende keer dat je op de menuknop Arbeid klikt in een verkoop- of werkorder. Daarnaast weet je winkel dat je arbeidskosten tegen hetzelfde btw-tarief belast moeten worden als je items. Als je arbeidskosten worden belast tegen een ander btw-tarief dan je items, ga dan verder naar Stap 3 in dit artikel.

•
  • Een aangepast arbeidsbelastingtarief toepassen (optioneel)

Als je arbeidskosten worden belast tegen een ander tarief dan je items, dien je een arbeidsbelastingklasse aan te maken met een aangepast btw-tarief. Dit doe je als volgt:

1. Klik vanuit het hoofdmenu op Instellingen > BTW-klassen. Als er al een belastingklasse met de naam "Arbeid" bestaat, ga dan verder naar stap 4.
    2. Klik op + Nieuwe BTW-klasse.
    3. Vul in het veld Klassenaam  Arbeid in. Hierdoor zal je Retail-account het herkennen als de belastingklasse voor je arbeidskosten.
    4. Klik vanuit het hoofdmenu op Instellingen > BTW op verkopen.
    5. Klik op de omzetbelasting van de winkel die het aangepaste arbeidsbelastingtarief nodig heeft.
    6. Selecteer in het vervolgkeuzemenu BTW-klasse Arbeid.
    7. Voer in het veld BTW-tarief Tax het aangepaste belastingtarief van je arbeidsbelasting in.
    8. Klik op + Nieuw tarief toevoegen.

• Een arbeidstarief instellen (optioneel)

Als je arbeidsbelasting inschakelt, is dat waarschijnlijk omdat je werknemers hebt die een dienst leveren aan je klanten tegen een bepaald arbeidstarief per uur. In je locatie-instellingen kun je dit arbeidstarief zo instellen dat je klanten automatisch worden betaald op basis van het aantal uren en minuten dat je invoert in je werkorders. Dit doe je als volgt:

1. Klik in het hoofdmenu op Instellingen > Locaties.
    2. Klik op Aanpassen naast de locatie waarvoor je een arbeidstarief wilt instellen.
    3. Klik in het submenu op Instellingen
    4. Voer in het gebied Service/arbeid het arbeidstarief per uur in dat je rekent op je locatie in het veld Servicetarief (€/uur).
    5. Klik op Wijzigingen opslaan