Btw-klassen toevoegen

Om het verschil tussen omzetbelasting en een btw-klasse te kunnen begrijpen, is het handig om je Retail-account als een dossierkast te zien, met een lade voor je winkel.

Wanneer je voor het eerst inlogt bij een Retail-account (dossierkast), bepaalt de omzetbelasting die je instelt op de Welkomstpagina de omzetbelasting van je locatie (lade). Deze omzetbelasting bepaalt op haar beurt het standaard belastingtarief dat wordt toegepast wanneer je belastbare items verkoopt op je locatie.

Bv. Als je Retail-account (dossierkast) "Dingenwinkel" heet, je locatie (lade) zich in New York bevindt en de omzetbelasting van je locatie is ingesteld op 8,875%, worden al je belastbare items belast tegen 8,875%.

Als er voor een van je items een ander btw-tarief geldt dan je omzetbelasting, kan je daar een btw-klasse voor toevoegen onder Instellingen Btw-klassen. Zie deze btw-klassen als mappen in de lade van je winkel. Door bepaalde items aan een btw-klasse toe te wijzen, worden ze in een map gestopt en bij de kassa tegen het juiste belastingtarief belast.

Bijv. als kleding is vrijgesteld van btw in je winkel, worden de items die zijn toegewezen aan de belastingklasse Kleding belast met 0% in plaats van met 8,875%.

Een btw-klasse toevoegen

1. Klik vanuit het hoofdmenu op Instellingen Btw-klassen.
  2. Klik op + Nieuwe btw-klasse. Als de btw-klasse al bestaat, ga je verder met stap 5.
  3. Voer een klassenaam in.
  4. Klik op Wijzigingen opslaan.
  5. Klik vanuit het hoofdmenu op Instellingen Omzetbelastingen.
  6. Klik op de omzetbelasting van je winkel.
  7. Selecteer vanuit het vervolgkeuzemenu Btw-klasse de belastingklasse die je hebt aangemaakt.
  8. Voer in het veld Klasse btw-tarief het btw-tarief in van je belastingklasse.
  9. Klik op + Nieuw tarief toevoegen.

OPMERKING: als je een winkelier met meerdere winkels bent en er voor je winkels verschillende omzetbelastingen gelden, herhaal je de bovengenoemde stappen voor je andere winkels. Zie ons artikel Winkels toevoegen als je je andere winkels nog niet aan je Retail-account hebt toegevoegd.

Items aan een btw-klasse toewijzen

Nu je je btw-klassen aan de omzetbelasting van je winkel toegevoegd hebt, moet je er items aan toewijzen.

Zo wijs je een enkel item aan een btw-klasse toe:

1. Klik vanuit het hoofdmenu op Voorraad Item zoeken.
  2. Klik op het item waar je een btw-klasse aan toe wilt wijzen.
  3. Vanuit het vervolgkeuzemenu Btw-klasse selecteer je een btw-klasse.
  4. Klik op Wijzigingen opslaan.

Zie ons artikel over Snel items bewerken om vanuit de sectie Snel items bewerken meerdere items aan een btw-klasse toe te voegen.

Zie ons artikel Over het importeren van items en afbeeldingen om meerdere items aan btw-klassen toe te wijzen met behulp van de tool item-import.