Abonnementen instellen en beheren

Lightspeed Abonnementen werkt samen met Lightspeed Payments en Lightspeed Retail om je de tools te bieden die je nodig hebt om de terugkerende maandelijkse facturering in te stellen en te beheren. Of je nu maandelijks pakketten verzendt of abonnementskosten int, Abonnementen verzorgt het innen van de betaling voor jou.

Neem contact op met je accountmanager als je vragen hebt over het toevoegen van Lightspeed Abonnementen aan je account.

Lightspeed Abonnementen vereist dat je gebruik maakt van Lightspeed Payments. Zodra Abonnementen is toegevoegd aan je account kun je het vinden in het hoofdmenu van Lightspeed Retail en kun je beginnen met het aanmaken van abonnementen.

Een abonnement aanmaken

Voordat je klanten kunt inschrijven voor abonnementen moet je eerst een abonnement aanmaken waarop je ze kunt abonneren.

1. Ga naar AbonnementenPlannen.
  2. Kik op Aanmaken.
  3. Voer een naam in voor dit plan.
  4. Gebruik het vervolgkeuzemenu om het interval tussen de factureringen van dit abonnement te selecteren.
  5. Klik op Product toevoegen om items toe te voegen aan je abonnement:
    1. Gebruik de zoekbalk om de items te vinden die je wilt toevoegen aan het abonnement.
    2. Selecteer het item in de zoekresultaten om het toe te voegen aan het abonnement.
    3. Optioneel: Wijzig terugkerend bedrag als het item verkocht wordt als onderdeel van het abonnement.
    4. Pas optioneel het aantal van het item aan dat moet worden opgenomen in het abonnement.
  6. Schakel verzenden in als het abonnement items bevat die verzonden worden naar de klant.
    Opmerking: Iedere keer dat er een terugkerende verkoop wordt voltooid zal hier automatisch een zending voor worden aangemaakt in Lightspeed Retail. Je hebt toegang tot de zendingen onder Voorraad > Verzenden.
  7. Koppel optioneel een klanttype aan het abonnement:
    1. Activeer de schakelaar klanttype.
    2. Voer de naam van het klanttype in om het te koppelen aan dit abonnement.
      Opmerking: Klanten die zich abonneren op dit abonnement zullen automatisch toegewezen worden aan dat klanttype. Hierdoor kun je ze gemakkelijk terugvinden voor rapportagedoeleinden of om prijsregels of kortingen toe te kennen.
  8. Bepaal de duur van het abonnement:
    • Doorlopend: het abonnement zal voor onbepaalde tijd doorlopen, totdat het wordt geannuleerd.
    • Vast: een abonnement dat na het gekozen aantal intervallen automatisch zal eindigen.
  9. Kik op Aanmaken.

Als je een abonnement gebruikt om terugkerende abonnementskosten te innen, maak dan een niet-voorraaditem aan in je voorraad en voeg dat item toe aan het abonnement.

Abonnementen verkopen

Het verkopen van abonnementen wordt niet langer online ondersteund. Alle abonnementen moeten worden verkocht met behulp van de onderstaande workflow.

Zodra je een plan hebt aangemaakt kun je beginnen met het verkopen van abonnementen op dat plan.

1. Ga naar Abonnementen > Abonneren.
  2. Klik op Klant toevoegen, voer de naam van de klant in en klik op Zoeken.
  3. Selecteer de klant in de lijst.
  4. Onder Plan kun je zoeken naar de naam van een bestaand abonnement dat je wilt verkopen aan de klant. Selecteer het abonnement in de lijst met suggesties.
  5. Geef aan of het abonnement onmiddellijk of op een toekomstige datum zal starten.
  6. Onder betaalmethode selecteer je de geregistreerde creditcard die gebruikt zal worden voor het betalen van dit abonnement of je klikt op Creditcard toevoegen om een nieuwe kaart toe te voegen en te selecteren.
  7. Klik op Abonneren.

Er zal een bevestigingsmail worden verzonden naar je klant zodra het abonnement is aangemaakt.

Tijdens het invullen van de informatie zal Lightspeed Retail je informeren als er verplichte informatie in het klantprofiel ontbreekt.

Klik op Bekijken om toegang te krijgen tot het klantprofiel en vul alle ontbrekende informatie in. Lightspeed Retail zal er ook voor zorgen dat de creditcardgegevens die zijn ingevoerd geldig zijn en zal deze gegevens veilig opslaan voor toekomstige facturering.

Zodra het abonneren op een plan is voltooid zal het automatisch een voltooide verkoop genereren en, indien van toepassing, een verzending voor de items die inbegrepen zijn in het abonnement met het gespecificeerde interval voor de gekoppelde klant. De winkellocatie en de kassa die werden gebruikt voor het aanmaken van het abonnement worden gebruikt voor deze verkopen. De verkoop wordt niet aangemaakt als de laatste betaling is mislukt.

Een creditcard toevoegen

Je kunt de creditcard van de klant toevoegen aan hun abonnement door te vragen naar hun creditcardgegevens en dit handmatig in te voeren of door de klant uit te nodigen om de creditcardgegevens zelf toe te voegen. De creditcardgegevens door de klant zelf laten invoeren is veiliger, aangezien de klant hun gegevens dan niet hoeven te delen met de werknemer die de gegevens invoert.

Creditcardgegevens handmatig invoeren:

1. Klik op Creditcard toevoegen.
  2. Voer het kaartnummer, de vervaldatum en CVC in.
  3. Klik op Bevestigen.

Een klant uitnodigen om hun eigen creditcardgegevens in te voeren:

1. Klik op Creditcard toevoegen.
  2. Onder Klant uitnodigen om een eigen creditcard toe te voegen klik je op Uitnodigen.
  3. Er zal een QR-code op je scherm verschijnen. Laat de klant de code scannen met hun telefoon.
  4. De QR-code zal op de telefoon van de klant openen in een webbrowser die de klant naar hun profiel leidt. Laat de klant tikken op + Betaalmethode toevoegen.
  5. Laat de klant hun kaartnummer, vervaldatum, CVC en postcode invoeren.
  6. Laat de klant tikken op Toevoegen.
  7. De QR-code zal worden vervangen door een bevestiging dat de creditcard is toegevoegd. Klik op Doorgaan.

Bestaande abonnementen beheren

Je kunt bestaande abonnementen op ieder moment controleren of wijzigingen doorvoeren. Dit doe je door naar AbonnementenAbonnementen te gaan.

Abonnementen kunnen worden gefilterd op status of klant en Lightspeed Retail zal je attenderen op abonnementen met achterstallige betalingen.

Voor elke abonnement zie je het volgende:

• De naam van de klant.
  • De status van het abonnement.
    • Gepland: een abonnement dat is ingesteld om te starten op een datum in de toekomst.
    • Actief: een abonnement dat momenteel loopt.
    • Verlopen: een abonnement dat het einde van de looptijd heeft bereikt.
    • Geannuleerd: een abonnement dat handmatig geannuleerd is voordat de looptijd verstreken is.
    • Gepauzeerd: een abonnement met één of meerdere mislukte betalingen.
  • De naam van het plan waarop is geabonneerd.
  • Wanneer het abonnement is aangemaakt.

Een actief abonnement handmatig pauzeren:

1. Klik op het Screen_Shot_2020-10-29_at_4.11.35_PM.png pictogram.
  2. Klik op Abonnement pauzeren.
  3. Klik op Pauzeren.

Als een abonnement is gepauzeerd worden de geplande betalingen niet verwerkt en worden geplande zendingen niet aangemaakt.

Een actief abonnement handmatig annuleren:

1. Klik op het Screen_Shot_2020-10-29_at_4.11.35_PM.png pictogram.
  2. Klik op Abonnement annuleren.
  3. Selecteer per wanneer je het abonnement wilt beëindigen:
    1. Onmiddellijk: Het abonnement is beëindigd. Er zullen geen toekomstige terugkerende kosten in rekening worden gebracht en als er een klanttype was gekoppeld aan het abonnement, dan zal deze verwijderd worden van het klantprofiel.
    2. Aan het einde van de periode: Het abonnement zal actief blijven tot het einde van de factureringsperiode. Er zullen geen toekomstige terugkerende kosten in rekening worden gebracht en als er een klanttype was gekoppeld aan het abonnement, dan zal deze verwijderd worden van het klantprofiel nadat de huidige factureringsperiode is verstreken.
  4. Klik op Bevestigen.

Details van het abonnement bekijken

Je kunt op ieder abonnement klikken om de details te bekijken.

De details die worden weergegeven op deze pagina zijn:

• De betalingsgeschiedenis voor dit abonnement.
  • De datum waarop de volgende betaling wordt afgeschreven.
  • Het bedrag dat verschuldigd is wanneer de volgende betaling wordt afgeschreven.
  • De klant die gekoppeld is aan het abonnement.
  • Het plan waarop de klant is geabonneerd.
  • Het soort, de laatste 4 cijfers en vervaldatum van de geregistreerde creditcard.
  • Het bedrag per interval.
  • Wanneer het abonnement is aangemaakt.
  • Wanneer het abonnement is gestart.
  • Het factureringsinterval voor het abonnement.
  • Wanneer het abonnement zal worden beëindigd.
  • Elk klanttype dat is gekoppeld aan het abonnement.

Je kunt het abonnement op deze pagina ook pauzeren of annuleren door de knoppen bovenaan de pagina te gebruiken.

Je kunt ook persoonlijke opmerkingen over de klant toevoegen. Deze opmerkingen zijn alleen voor intern gebruik en zijn niet zichtbaar voor de klant.

Je kunt klikken op een betaling om de transactiedetails voor die betaling in te zien.

Je kunt op deze pagina een mislukte betaling opnieuw afschrijven of een succesvolle betaling terugbetalen.

Een betaling terugbetalen

1. Ga naar AbonnementenAbonnementen.
  2. Open de detailpagina voor het abonnement waar je een terugbetaling voor wilt doen.
  3. Klik op Filters.
  4. Klik op Zoeken.
  5. Voer de naam van de klant in en klik op Zoeken.
  6. Klik op de naam van de klant in de lijst met resultaten.
  7. Klik op het abonnement dat gekoppeld is aan de betaling die je wilt terugbetalen.
  8. Klik op de betaling die moet worden terugbetaald.
  9. Klik op Terugbetalen.
  10. Voer de reden van terugbetaling in.
  11. Klik op Terugbetalen.

De terugbetaling zal binnen 3 werkdagen worden gestort op de kaart die gebruikt is bij de betaling.

Mislukte betalingen

Als een betaling mislukt zal Lightspeed Retail de kosten na drie, vijf en zeven dagen opnieuw in rekening proberen te brengen op de geregistreerde creditcard.

Een mislukte betaling handmatig opnieuw in rekening brengen:

1. Ga naar AbonnementenAbonnementen.
  2. Open de detailpagina voor het abonnement waarvoor je een betaling opnieuw in rekening wilt brengen.
  3. Klik op Filters.
  4. Klik op Zoeken.
  5. Voer de naam van de klant in en klik op Zoeken.
  6. Klik op de naam van de klant in de lijst met resultaten.
  7. Klik op het abonnement dat gekoppeld is aan de betaling die je opnieuw in rekening wilt brengen.
  8. Klik op de betaling die je opnieuw in rekening wilt brengen.
  9. Klik op Opnieuw proberen.

Lightspeed Retail zal onmiddellijk proberen om de kosten van de geregistreerde creditcard af te schrijven. Als de betaling succesvol is wordt de status van het abonnement automatisch bijgewerkt. De bijbehorende verkoop en, indien van toepassing, de verzending worden direct gegenereerd.

Abonnementsinstellingen beheren

Je kunt je configuratie voor Abonnementen aanpassen door naar Abonnementen > Instellingen te gaan.

Notificaties

De notificatie-instellingen geven je de mogelijkheid om aan te geven of je bevestigingsmails naar nieuwe abonnees wilt versturen of niet.

Als dit is geactiveerd zal er een automatische e-mail worden gestuurd naar de klant als ze zich inschrijven voor een nieuw abonnement. De e-mail zal de klant informeren over:

• Het abonnement dat in hun naam is aangemaakt.
  • De naam van het plan waar ze op zijn geabonneerd.
  • Het factureringsinterval van het abonnement.
  • Hoelang ze geabonneerd zullen zijn.

Deze instelling aanpassen:

1. Ga naar AbonnementenInstellingen.
  2. Schakel Bevestiging abonnement in of uit.
  3. Klik op Opslaan.

Als dit uitgeschakeld staat zullen er geen bevestigingsmails worden gestuurd voor nieuwe abonnementen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je klanten overzet vanuit een andere software.