Verkopen van items met kassaregels (bèta)

Als je kassaregels hebt aangemaakt is het belangrijk om te begrijpen hoe je het volgende kunt doen:

Als je Lightspeed Retail POS met Lightspeed eCom gebruikt, is het ook belangrijk om te begrijpen dat de kassaregels die je configureert in Lightspeed Retail POS alleen verkopen in een winkel blokkeren. Om ook online verkopen te blokkeren, moeten leeftijdsverificaties en aantallenlimieten worden geconfigureerd in Lightspeed eCom. Hetzelfde geldt voor als je Lightspeed Retail POS gebruikt met een eCommerce-oplossing van een derde partij.

Items verkopen met aankooplimieten

Een kassaregel voor een aankooplimiet beperkt het aantal items dat kan worden gekocht in een enkele transactie.

In het bovenstaande geschetste voorbeeld, kon het Item met een aantallenbeperking alleen worden verkocht in aantallen van maximaal 3 en Lightspeed Retail POS voorkwam dat het aantal werd verhoogd naar meer dan dat.

Elke poging om het aantal van het item boven die limiet te verhogen, resulteert in een waarschuwing en het aantal wordt automatisch teruggedraaid naar het laatst toegestane aantal.

• Selling_1_1.png

•
  • Frame__7_.png

•

Deze beperking geldt alleen voor items die worden verkocht. Het is mogelijk om zoveel items als nodig terug te betalen, ongeacht aankooplimieten op het item.

Items verkopen met leeftijdsbeperkingen

Een kassaregel voor leeftijdsbeperking vereist dat de klant zijn/haar leeftijd verifieert, voordat de klant de items kan kopen die zijn toegevoegd aan de regel. Zodra een item met leeftijdsbeperking is toegevoegd aan een verkoop, wordt er een pop-upvenster weergegeven voor leeftijdsverificatie, waarin wordt gevraagd om de identificatie van de klant te scannen.

• De leeftijd van de klant verifiëren:

1. Gebruik je barcodescanner om de 2D-barcode op de identificatie van de klant te scannen, zoals in de afbeelding te zien is.
      Let op: je barcodescanner probeert mogelijk de eenvoudigere 1D-barcode te scannen en prioriteit te geven. Probeer de 1D-barcode af te dekken met je vinger terwijl je scant om dit te voorkomen.
    2. Vergelijk de naam, geboortedatum, vervaldatum en het ID-nummer van de klant op het scherm met de identificatie die hij/zij heeft ingediend om te zorgen dat deze overeenkomen.

3. Als de identificatie van de klant en de informatie op het scherm overeenkomen, klik je op Ja, ID komt overeen.

Nadat de identificatie van de klant is geverifieerd, wordt de leeftijdsverificatie in de verkoop beschouwd als voltooid. Er kunnen meer items met leeftijdsbeperking worden toegevoegd aan de verkoop en deze worden toegevoegd zonder dat een verdere verificatie nodig is, mits de klant ook voldoet aan de minimumleeftijd voor die items. Alle items met een hogere minimumleeftijd voor aankoop dan de leeftijd van de klant worden echter niet toegevoegd aan de verkoop.

Hoewel rijbewijzen kunnen worden gescand, heeft niet elke ID een scanbare barcode voor leeftijdsverificatie. Als een klant een niet-scanbare ID verstrekt voor leeftijdsverificatie, kun je verdergaan met een handmatige verificatie, mits iemand aanwezig is met het werknemersrecht Overschrijving manager. Dit doe je als volgt:

1. Klik op Managerverificatie (vereist de rechten voor Overschrijving manager).

2. Selecteer het ID-type in het vervolgkeuzemenu.
    3. Voer de Geboortedatum in op de identificatie.
    4. Voer de Vervaldatum ID in.

5. Klik op Bevestigen.
    6. Voer de Manager-PIN in. Dit moet een PIN van Lightspeed Retail zijn of een gebruiker met het recht Overschrijving manager.

7. Klik op Autoriseren.

Als ofwel de leeftijd van de klant niet voldoet aan de vereisten voor leeftijdsbeperking of als de identificatie van de klant is verlopen, wordt de informatie in het rood weergegeven om zoveel aan te geven.

In sommige regio‘s zijn er uitzonderingen op de normale leeftijdsbeperkingen op bepaalde items (bijvoorbeeld voor actief militair personeel of vanwege uitzonderingswetten van de staat). Om die reden, maakt het invoeren van een Manager-PIN het mogelijk om de leeftijdsbeperkingsregel op te heffen en de verkoop van het item toe te staan. Elke gebruiker met het recht Overschrijving manager heeft de verantwoordelijkheid om te weten wanneer het gepast is om dat te doen voor hun regionale of lokale wetten en uitzonderingen.

Terwijl de manager-PIN de minimumleeftijdsbeperking kan omzeilen, kan een transactie onder geen enkele omstandigheid worden geautoriseerd met een verlopen ID.

•

• De leeftijd van de klant verifiëren:

1. Gebruik je barcodescanner om de 2D-barcode op de identificatie van de klant te scannen, zoals in de afbeelding te zien is.
      Let op: je barcodescanner probeert mogelijk de eenvoudigere 1D-barcode te scannen en prioriteit te geven. Probeer de 1D-barcode af te dekken met je vinger terwijl je scant om dit te voorkomen.
    2. Vergelijk de naam en het adres van de klant op het scherm met de identificatie die hij/zij heeft gepresenteerd om er zeker van te zijn dat deze overeenkomen.
    3. Als de naam en het adres overeenkomen, tik je op Ja, ID komt overeen.

Frame__8_.pngNadat de identificatie van de klant is geverifieerd, wordt de leeftijdsverificatie in de verkoop beschouwd als voltooid. Er kunnen meer items met leeftijdsbeperking worden toegevoegd aan de verkoop en deze worden toegevoegd zonder dat een verdere verificatie nodig is, mits de klant ook voldoet aan de minimumleeftijd voor die items. Alle items met een hogere minimumleeftijd voor aankoop dan de leeftijd van de klant worden echter niet toegevoegd aan de verkoop.

Hoewel rijbewijzen kunnen worden gescand, heeft niet elke ID een scanbare barcode voor leeftijdsverificatie. Als een klant een niet-scanbare ID verstrekt voor leeftijdsverificatie, kun je verdergaan met een handmatige verificatie, mits iemand aanwezig is met het werknemersrecht Overschrijving manager. Dit doe je als volgt:

1. Tik op Managerverificatie (vereist de rechten voor Overschrijving manager).

2. Selecteer het ID-type in het vervolgkeuzemenu.
    3. Voer de Geboortedatum in op de identificatie.
    4. Voer de Vervaldatum ID in.

5. Tik op Bevestigen.
    6. Voer de Manager-PIN in. Dit moet een PIN van Lightspeed Retail zijn of een gebruiker met het recht Overschrijving manager.

7. Tik op Autoriseren.

Als ofwel de leeftijd van de klant niet voldoet aan de vereisten voor leeftijdsbeperking of als de identificatie van de klant is verlopen, wordt de informatie in het rood weergegeven om zoveel aan te geven.

In sommige regio‘s zijn er uitzonderingen op de normale leeftijdsbeperkingen op bepaalde items (bijvoorbeeld voor actief militair personeel of vanwege uitzonderingswetten van de staat). Om die reden, maakt het invoeren van een Manager-PIN het mogelijk om de leeftijdsbeperkingsregel op te heffen en de verkoop van het item toe te staan. Elke gebruiker met het recht Overschrijving manager heeft de verantwoordelijkheid om te weten wanneer het gepast is om dat te doen voor hun regionale of lokale wetten en uitzonderingen.

Terwijl de manager-PIN de minimumleeftijdsbeperking kan omzeilen, kan een transactie onder geen enkele omstandigheid worden geautoriseerd met een verlopen ID.