Groepen

Net zoals je in Lightspeed je klanten kunt toewijzen aan verschillende klanttypes (studenten, VIP‘s, enz), kun je in Lightspeed Loyalty je klanten verdelen in Groepen van klanten. Het is een geweldige manier om promoties aan te bieden aan specifieke doelgroepen of speciale kortingen voor studenten of ouderen aan te bieden. Ga, om te starten, naar Groepen > Groepen beheren.

Mijn Groepen

Gebruik het tabblad Mijn Groepen om je bestaande groepen te bekijken, nieuwe toe te voegen, te bekijken welke klanten bij een groep horen, nieuwe klanten aan een groep toe te voegen, of je aandacht te richten op je marketing voor een bepaalde groep door e-mails of tekstberichten in bulk te verzenden.

Iedere groep wordt weergegeven door de naam, hoeveel klanten er bij de groep horen, en de omschrijving van de groep (als deze bestaat).

Om een nieuwe groep toe te voegen:

1. klik op Groep toevoegen.
  2. geef de Groepsnaam in.
  3. geef optioneel een Omschrijving van de groep in.
  4. klik op Groep toevoegen.

Naast het bekijken en toevoegen van groepen kun je op de volgende manieren aan de slag gaan met bestaande groepen:

Knop Functie
Screen_Shot_2019-01-31_at_5.52.26_PM.png Klik om een lijst met klanten in deze groep te bekijken. Klanten kunnen aan de groep toegevoegd worden of eruit verwijderd worden.
Screen_Shot_2018-11-06_at_12.48.57_PM.png Een tekstbericht (sms) verzenden naar alle klanten in deze groep.
Screen_Shot_2018-11-06_at_12.49.21_PM.png Een e-mail verzenden naar alle klanten in deze groep.
Screen_Shot_2018-11-06_at_12.49.45_PM.pngof Screen_Shot_2018-11-06_at_12.50.11_PM.png De groep tijdelijk uitschakelen of opnieuw inschakelen.
Screen_Shot_2018-11-06_at_12.50.35_PM.png Deze groep permanent verwijderen.

Klanten beheren

Door te klikken op Klanten beheren zal er een lijst worden weergegeven met alle klanten die op dit moment in de groep zitten. Je kunt in deze lijst zoeken door een deel van de naam of de volledige naam of het e-mailadres in te geven in het tekstvak rechts bovenaan.

Klik op de knop Screen_Shot_2018-11-06_at_12.50.35_PM.png om klanten uit deze groep te verwijderen. Je kunt ook bestaande klanten aan deze groep toevoegen. Om dit te doen:

1. geef een naam, e-mailadres of telefoonnummer in het veld Klant toevoegen in. Lightspeed Loyalty zal mogelijke matches voorstellen.
  2. selecteer de gewenste klant uit de voorgestelde opties.
  3. klik op Klant toevoegen.

Klik op Sluiten om deze interface te sluiten.

Tekstberichten verzenden

Klik op de knop Screen_Shot_2018-11-06_at_12.48.57_PM.png om een tekstbericht te verzenden naar alle leden van een groep.

1. geef tot 300 tekens in het veld Bericht in.
  2. Als je dit tekstbericht naar meer dan een segment van je klantenbestand wil verzenden, kun je meer klantgroepen toevoegen in het veld Groepen. Als dit leeg wordt gelaten, zal het tekstbericht naar al je klanten worden verzonden.
  3. klik op Sms Verzenden.
  4. klik op Bevestigen.

Het bericht zal worden verzonden naar iedere klant in de klantengroepen die worden weergegeven in het veld Groepen. Merk op dat je slechts een beperkt aantal tekstberichten per maand kunt verzenden. Bekijk de sectie Sms-marketing van deze handleiding voor meer informatie over het verzenden van tekstberichten naar je klanten.

E-mails verzenden

Klik op de knop Screen_Shot_2018-11-06_at_12.49.21_PM.png om een e-mail te verzenden naar alle leden van een groep.

Vervolgens:

1. geef het gewenste Onderwerp voor deze e-mail in.
  2. geef je bericht in het veld E-mailtekst in.
  3. Geef de namen in van de klantengroepen waaraan je deze e-mail wilt verzenden in het veld Groepen. Als dit leeg wordt gelaten, zal de e-mail naar al je klanten worden verzonden.

Je kunt verschillende variabelen invoeren in de tekst van je e-mail zodat Lightspeed Loyalty specifieke informatie van het profiel van een klant kan onttrekken. Beste %full_name% zal bijvoorbeeld de variabele %full_name% vervangen door de voor- en familienaam in het profiel van de klant. Je kunt de volgende variabelen gebruiken:

• %full_name%
  • %first_name%
  • %last_name%

Als je bericht klaar is, klik dan op E-mail verzenden.

Beloningen

Als een klant een bepaalde beloning verdient, wordt hij automatisch toegevoegd aan de Groep met klanten die deze beloning in het verleden ontvangen hebben. Zoals met het tabblad Mijn Groepen, kun je Klanten bekijken, Tekstberichten verzenden en E-mails verzenden naar de groepen die zijn opgenomen op het tabblad Beloningen.

Merk op dat je geen klanten handmatig aan deze groepen kunt toevoegen of verwijderen via de interface Klanten bekijken; lidmaatschap van deze groepen wordt volledig bepaald op basis van het feit of klanten al dan niet een beloning ontvangen hebben.

Locaties

Als, zoals bij het deel Beloningen, een klant iets koopt op een bepaalde locatie, wordt hij automatisch toegevoegd aan de Groep van klanten die in het verleden items hebben gekocht op die locatie. Je kunt Klanten bekijken, Tekstberichten verzenden en E-mails verzenden naar de groepen die hier worden weergegeven.

Merk op dat je geen klanten handmatig aan deze groepen kunt toevoegen of verwijderen via de interface Klanten bekijken; lidmaatschap van deze groepen wordt volledig bepaald op basis van het feit of een Klant al dan niet iets gekocht heeft op een bepaalde locatie.

Uitgaven

Lightspeed Loyalty zal de aankoopgeschiedenis van iedere klant bijhouden en hem automatisch toewijzen aan de gepaste VIP- en Tijd afwezig-groepen:

Groep Lidmaatschap
 Neit-VIP Klanten die € 1000 of minder gespendeerd hebben gedurende hun volledig aankoopgeschiedenis.
VIP Klanten die meer dan € 1000 gespendeerd hebben gedurende hun volledig aankoopgeschiedenis.
Afwezig gedurende 30 dagen

Klanten die niets gekocht hebben gedurende de voorbije 30 dagen.

Recent gekocht Klanten die iets gekocht hebben gedurende de voorbije 30 dagen.

Lidmaatschap bij deze groepen wordt door Lightspeed Loyalty automatisch bepaald, toegewezen en bijgewerkt. Je klanten kunnen na verloop van tijd worden overgezet van Niet-VIP naar VIP, als ze in totaal meer dan € 1000 gespendeerd hebben en verschillende keren in en uit de groep Afwezig gedurende 30 dagen en de groep Recent gekocht, worden gezet, dit alles zonder dat je iets handmatig moet ingeven.

Zoals bij de andere automatisch toegewezen groepen, kun je Klanten bekijken, Tekstberichten verzenden en E-mails verzenden naar de groepen die hier worden weergegeven, maar je kunt geen klanten handmatig toevoegen aan of verwijderen uit een groep.

Speciale dagen

Als de campagnes Speciale dagen zijn ingeschakeld in je sectie Campagnes zal Lightspeed Loyalty automatisch bijhouden of je klant al langer dan een jaar deelneemt aan je loyaliteitsprogramma en of zijn verjaardag wel of niet naderend is. Je kunt Klanten bekijken in ieder groep en Tekstberichten verzenden of E-mails verzenden naar iedere groep.

De campagne Verjaardag VIP‘s biedt een eenmalige beloning aan VIP-klanten op hun verjaardag. Klanten worden 12 uur voor hun verjaardag aan de groep Jarig toegevoegd en er daarna opnieuw uit verwijderd. Hierdoor kun je een e-mail of tekstmeldingen sturen naar die klanten en ze uitnodigen om hun beloning te komen afhalen.

De campagne Verjaardaginschrijving biedt een eenmalige beloning aan klanten op de verjaardag van de dag waarop ze zich ingeschreven hebben voor het Loyaliteitsprogramma. Klanten worden aan deze groep toegevoegd zodra ze je Loyaliteitsprogramma één jaar gebruiken.

Zoals bij de andere automatisch toegewezen groepen, kun je Klanten bekijken, Tekstberichten verzenden en E-mails verzenden naar de groepen die hier worden weergegeven, maar je kunt geen klanten handmatig toevoegen aan of verwijderen uit een groep.