Bewerken kostprijs per eenheid

Wanneer de kostprijs per eenheid van een item onjuiste marges heeft, dan kunnen winst en gemiddelde kostprijs drastisch worden aangetast. Als de kostprijzen per eenheid moeten worden bewerkt, dan kunt u dit ook doen bij de verkoop of door het aanpassen van de voorraadinformatie van het item. Het wordt aanbevolen om op een maandelijkse basis een goederenrapportage te exporteren om jezelf bewust te houden van afwijkingen of wijzigingen.

Verkooplijnen

Door het gebruik van een rapport zoals marge per lijn, kunnen eventuele ongewone marges gemakkelijk worden ontdekt. Navigeer naar een verkoop door op het blauwe verkoop-ID te klikken en navigeer dan naar de sectie Lijnen

In de sectie met de titel Voorraadlijnen zie je bij het Voorraad-ID 470 alle transacties die worden beïnvloed door het wijzigen van de kostprijs per eenheid. De wijziging beïnvloedt niet alleen deze vorige transactie, maar wijzigt ook de kostprijs per eenheid van enige resterende voorraad van dezelfde partij.

In bovenstaande afbeelding zijn de FIFO-kosten (First In, First Out) wat momenteel de kostprijs per eenheid voor dit item is. Klik op het Voorraad-ID of de FIFO-kosten om de kosten aan te passen.

Invoer voorraad

Om de details van een bepaalde partij eenheden te te bekijken kan je:

• In het tabblad Geschiedenis van het item op een Voorraad-ID klikken of
  • In de Voorraadregels van een specifieke verkoop op de Kostprijs per eenheid of het Voorraad-ID klikken.

Vanaf hier kun je de kostprijs van de eenheden in deze bepaalde partij bewerken:

• Kosten/eenheid: Kostprijs voor iedere eenheid van de partij.
  • Aant. in: Hoeveel eenheden werden aan deze partij toegevoegd.
  • Aant. op voorraad: Hoeveel eenheden van deze partij zijn er nog over.
  • Aant. uit: Hoeveel eenheden hebben deze partij verlaten.
  • Aanpassingen: Aantal eenheden dat handmatig is verwijderd.

Voorvallen waarin de voorraad is gewijzigd kunnen in de volgende secties worden bekeken:

• Voorraadtransacties: Alle transacties met eenheden van deze partij
  • Voorraadaanpassingen: Logboek van iedere aanpassing

Activarapport

Lightspeed beveelt sterk aan om het activarapport maandelijks te exporteren. Het activarapport geeft je informatie over al je huidige activa. Dit rapport helpt ook bij het identificeren van enige potentiële problemen met de voorraad door het corrigeren van eventuele abnormale marges, kostprijzen of prijzen. Door het regelmatig exporteren van dit rapport, kun je gemakkelijk terugkijken naar je voorraad in de loop van de tijd.