Master-orders maken

Master-orders zijn een krachtig hulpmiddel waarmee je inkooporders voor verschillende leveranciers en winkels vanaf één centrale plek kunt beheren.

Inkooporders die zijn gemaakt met een Master-order, worden verzonden naar de locatie van de winkel die de Master-order heeft geplaatst. Master-orders worden daarom gebruikt door bedrijven met een magazijn of distributiecentrum waarin de fysieke voorraden voor de winkels zijn opgeslagen en die zorgen voor het transport van de artikelen naar de individuele winkels. Single-Shop-winkels kunnen Master-orders gebruiken om het beheer van hun inkooporders voor meerdere leveranciers te vereenvoudigen.

Voor informatie over het gebruik van Master-orders voor gecentraliseerd inkopen ga je naar Over gecentraliseerd Multi-Store-inkoopbeheer.

De belangrijkste stappen in de Master-order-workflow

1. Een Master-order maken en er artikelen aan toevoegen.
  2. De artikelen in de Master-order toewijzen aan inkooporders.
  3. Inkooporders naar leveranciers verzenden.
  4. Ontvangen artikelen aan voorraad toevoegen.
  5. Voor Multi-Shop-accounts: artikelen overdragen aan satellietwinkels.

Een Master-order maken

1. Klik in het hoofdmenu op Voorraad > Master-order.

• Op de pagina Master voeg je artikelen toe aan de Master-order en wijs je de artikelen in de lijst toe aan inkooporders. De artikelen op de pagina Master zijn toegevoegd aan de Master-order, maar nog niet toegewezen aan inkooporders.
  • Op de pagina Leveranciersorders vind je een overzicht van de openstaande en nog niet bestelde inkooporders die zijn toegewezen aan de geselecteerde winkel. Inkooporders die met een Master-order zijn gemaakt, worden automatisch aan de geselecteerde winkel toegewezen.
  • De pagina Transfers geeft een overzicht van de artikelen in de transferverzoeken die nog niet zijn verzonden voor je winkel, het huidige voorraadniveau van je winkel en de aangevraagde hoeveelheid.

Als je artikelen wilt toewijzen aan inkooporders, moet je ze eerst toevoegen aan een Master-order. Je kunt vanuit de pagina Master artikelen toevoegen aan een Master-order.

• handmatig
  • op bijbestelpunt
  • via transferverzoeken (alleen van toepassing op Multi-Shop-accounts)

OPMERKING: Nadat je een artikel aan de Master-oderlijst hebt toegevoegd, kun je de orderhoeveelheid aanpassen in het veld aant.

Handmatig artikelen toevoegen

Zoek de artikelen in alle winkels en selecteer een of meer artikelen om aan de Master Order toe te voegen.

Als je artikelen handmatig wilt toevoegen, geef je onder Item aan Master Order toevoegen de artikelbeschrijving op en klik je op + Item Toevoegen

Als er maar één artikel wordt gevonden dat aan de zoekopdracht voldoet, wordt dit automatisch toegevoegd. Bij meerdere artikelen wordt er een lijst weergeven waaruit je de artikelen selecteert die je wilt toevoegen.

TIP: Als je een volledige lijst met artikelen wilt weergeven, zorg je dat het zoekveld leeg is voordat je op + Item Toevoegen klikt.

Artikelen op het bijbestelpunt toevoegen

Als je bijbestelpunten en bijbestelniveau's voor het artikel hebt opgegeven voor de huidige geselecteerde winkel, kun je de artikelen toevoegen die hun bijbestelpunt hebben bereikt. Klik op Nabestellingen Toevoegen onder Via nabestellingspunten toevoegen. Je kunt het aantal artikelen dat wordt toegevoegd beperken door de bijbehorende Categorie te selecteren.

OPMERKING: Alleen artikelen die hun bijbestelpunt hebben bereikt in de huidige geselecteerde winkel, worden toegevoegd. Artikelen die hun bijbestelpunt hebben bereikt in andere winkels, worden niet toegevoegd.

Artikelen via transferverzoeken toevoegen

Als je winkel transferverzoeken heeft ontvangen van een van je satellietwinkels, kun je de artikelen in de transferverzoeken aan een masterorder toevoegen. Als je een transferverzoek toevoegt, worden de artikelen in het verzoek toegevoegd aan een masterorder. Klik in het menu links op Transfers om de artikelen te bekijken die in de openstaande transferverzoeken zijn opgenomen.

Ga naar Voorraad overdragen voor informatie over het maken van een transferverzoek.

Selecteer een transferverzoek uit de lijst onder Transferverzoeken toevoegen en klik op + Transfer toevoegen. De artikelen in het transferverzoek worden automatisch aan de masterorder toegevoegd.

OPMERKING: Let erop dat je een transferverzoek maar één keer toevoegt, om dubbele transferverzoeken te voorkomen.

Artikelen toewijzen aan inkooporders

Nadat je artikelen hebt toegevoegd aan een masterorder, kun je ze toewijzen aan nieuwe of bestaande inkooporders. Artikelen worden op basis van de leverancier van het artikel aan inkooporders toegewezen.

1. Klik in het menu links op Leveranciersorders om de huidige inkooporders te bekijken.
  2. Selecteer een toewijzingsmethode bij Items aan inkooporders toewijzen:
    • Gebruik toewijzing van open orders: hiermee worden artikelen toegewezen aan openstaande inkooporders voor dezelfde leverancier. Als een leverancier geen openstaande orders heeft, worden de artikelen die zijn gekoppeld aan deze leverancier niet aan inkooporders toegewezen. Je kunt het filter Leverancier gebruiken om alleen artikelen die gekoppeld zijn aan een bepaalde leverancier toe te wijzen.
    • Maak Nieuwe Orders Aan: Hiermee worden artikelen per leverancier aan nieuwe inkooporders toegewezen. Je kunt het filter Leverancier gebruiken om alleen artikelen die gekoppeld zijn aan een bepaalde leverancier toe te wijzen.
    • Een Specifieke Open Order: Selecteer een specifieke inkooporder om artikelen gekoppeld aan dezelfde leverancier aan de inkooporder toe te wijzen.

OPMERKING: Als Gebruik Toewijzingen Van Open Orders of Maak Nieuwe Orders Aan selecteert, kun je ervoor kiezen om alleen die artikelen toe te wijzen die zijn gekoppeld aan een bepaalde leverancier. Selecteer deze leverancier uit de lijst.

3. Klik op Items Aan Orders Toewijzen.