Voorraadoefening

Artikelen maken, je voorraad aanvullen, een verkooptransactie uitvoeren en verkooprapporten genereren, vormen een integraal onderdeel van je werkdag.
Deze oefening kun je gebruiken om deze veel voorkomende taken te oefenen.

• Een artikel maken
  • Voorraad aanschaffen en ontvangen
  • Een kassasysteem openen
  • Een verkooptransactie uitvoeren
  • Een kassasysteem sluiten
  • Een Einde-van-de-dag-rapport genereren
  • En verkooprapport genereren met artikeltags

Een artikel maken

1. Klik in het hoofdmenu op Voorraad > + Nieuw item.
  2. In het vak Omschrijving typ je Allen Edmonds Wing Tip Lace-Up Boots. Stel het Type van het artikel in op Standaard om aan te geven dat het een standaard voorraadartikel betreft.
  3. Geef de volgende details op voor het artikel:
    1. Geef onder IDs het nummer 1234567890123 op als UPC-streepjescode van het artikel.
    2. Maak een nieuwe fabrikant onder Organize. Selecteer Nieuwe fabrikant uit de lijst, geef Allen Edmonds op en klik op OK.
    3. Geef de volgende tags op in het veld Tags: laarzen, leder, heren, zomer2015.

OPMERKING: Tags zijn een geweldige manier om je artikelen te beheren; je kunt ze als trefwoorden of zoektermen gebruiken. Het helpt je om je gegevens te organiseren en snel de artikelen te vinden waarnaar je zoekt. Een artikel kan meerdere tags hebben, door een komma (,) van elkaar gescheiden.

4. Geef onder Prijzen een verkoopprijs op van €295.00, schakel het selectievakje Belastbaar in en selecteer Standaard/Item als Btw-tariefgroep van het artikel.
    5. Geef onder Standaardwaarden voorraad een Standaard kostprijs voor het artikel op van €130.00.
    6. Selecteer in de lijst met Leveranciers de optie Alegria Shoes.

OPMERKING: De leveranciers in de lijst komen uit de branches die je hebt ingeschakeld in je accountinstellingen. Als Alegria Shoes niet in je lijst met leveranciers voorkomt, selecteer je een andere leverancier.

4. Geef voor het artikel onder Automatisch nabestellen een 1 op als Nabestellingspunt en een 2 als Nabestelniveau.

OPMERKING: De informatie die je opgeeft voor het nabestelpunt en -niveau van een item wordt gebruikt in de functie voor automatisch bijbestellen in Lightspeed Retail.

5. Sla de wijzigingen op.

6. Als je productafbeeldingen wilt toevoegen, klik je op + Afbeeldingen toevoegen en Door bestanden bladeren, selecteer je de afbeeldingen en klik je vervolgens op Selecteren.

7. Sla de wijzigingen op.

8. Klik in het menu links op Leveranciers-ID's, geef 123456 als leveranciersnummer op en klik + Leveranciers-ID toevoegen.

OPMERKING: Als je het artikel aan een inkooporder toevoegt, wordt het leveranciersnummer automatisch toegevoegd.

9. Sla de wijzigingen op.

Voorraad aanschaffen en ontvangen

1. Klik in het hoofdmenu op Voorraad > Nieuwe Inkooporder.
  2. Selecteer Alegria Shoes uit de lijst Leveranciers, of selecteer de leverancier die je voor het artikel hebt opgegeven.
  3. Geef een datum op bij Besteld en Verwacht voor de inkooporder.
  4. Sla de wijzigingen op.
  5. Je kunt in Lightspeed Retail op verschillende manieren artikelen toevoegen aan een inkooporder. In dit voorbeeld gebruiken we de methode voor automatisch bijbestellen op basis van het bijbestelpunt en -niveau van het artikel. Klik op + Alles automatisch toevoegen om alle artikelen toe te voegen die momenteel hun bijbestelpunt hebben bereikt. Omdat je momenteel 0 artikelen in voorraad hebt en het bijbestelpunt voor het artikel is ingesteld op 1, wordt het artikel automatisch toegevoegd aan de inkooporder. Het veld Order-aantal wordt automatisch ingesteld op 2, het opgegeven bijbestelniveau.
  6. Sla de wijzigingen op.
  7. Klik op in het menu link op E-mail om de inkooporder naar de leverancier te verzenden. Je kunt de inkooporder e-mailen, of afdrukken en faxen.
  8. Als je de order ontvangt, voeg je de artikelen toe aan je voorraad. Klik in het hoofdmenu op Voorraad > Inkooporders, open de inkooporder en klik op Check-In.
  9. Klik op Alle items markeren als besteld > Ontvangen items aan voorraad toevoegen. De nieuwe hoeveelheid artikelen is nu toegevoegd aan je voorraad.
  10. Klik op de knop Afgerond om deze inkooporder af te sluiten.

Een kassasysteem openen

Je hebt nu artikelen in voorraad en kunt beginnen met de verkoop. Eerst open je een kassasysteem dat je gaat gebruiken voor de verkooptransactie.

1. Als er geen kassasysteem is geopend, klik je in het hoofdmenu op Verkopen en klik je op het kassasysteem dat je wilt openen.

OPMERKING: Als je een ander kassasysteem wilt gebruiken dan het geopende kassasysteem, klik je in het hoofdmenu op Verkopen > Kassa wisselen en klik je op het kassasysteem dat je wilt openen. Tip: Je kunt ook een kassasysteem selecteren in het hoofdmenu.

2. Je kunt het startbedrag voor het kassasysteem invoeren door het aantal bankbiljetten/munten te specificeren of door het totale geldbedrag in te vullen in het veld Extra. In dit voorbeeld geef je een startbedrag op van €200.00 voor het kassasysteem door 2 in te vullen bij het veld €50 en 5 bij het veld €20.
  3. Klik op Telling indienen. Het kassasysteem is nu klaar om verkooptransacties uit te voeren.

Een verkooptransactie uitvoeren

1. Klik in het hoofdmenu op Verkopen > Nieuwe verkoop.
  2. Klik op + Nieuwe om een nieuwe klant te maken en aan de verkooptransactie toe te voegen. Je kunt net zoveel klantinformatie opgeven als je wilt. In dit voorbeeld geef je John Humphrey op als voor- en achternaam. Klik vervolgens op + Aan verkoop toewijzen. John wordt aan de verkoop toegevoegd en aan je lijst met klanten in Lightspeed Retail.
  3. Geef Allen op in het veld Item en klik op Zoeken om het artikel aan de verkooptransactie toe te voegen. De Allen Edmonds Wing Tip Lace-Up Boots worden aan de verkooptransactie toegevoegd.
  4. Klik op Betaling.
  5. In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat het totaalbedrag voor de verkooptransactie €319.34 bedraagt. John geeft je drie biljetten van €100 en een biljet van €20; een totaalbedrag van €320.00. Je kunt dit bedrag opgeven in het veld Contant, of de knoppen voor contant geld gebruiken om het aantal bankbiljetten in het kassasysteem bij te werken wanneer je de kassa sluit. Klik drie keer op de knop €100 en één keer op de knop €20. Lightspeed Retail berekent hoeveel geld de klant terugkrijgt (€0.66) en geeft dit bedrag weer onder het veld Contant in het venster Betaling, en in het venster Bon.
  6. Klik op Verkoop voltooien.
  7. Je kunt nu de bon afdrukken, de bon naar John Humphrey's e-mailadres verzenden, en een geschenkbon afdrukken.

Een kassasysteem sluiten

Aan het einde van de werkdag kun je het kassasysteem sluiten (afstemmen).

1. Klik in het hoofdmenu op Verkopen > Kassa afsluiten om het huidig geselecteerde kassasysteem te sluiten.

OPMERKING: Als je een ander kassasysteem wilt selecteren, klik je in het hoofdmenu op Verkopen > Kassa wisselen en selecteer je het kassasysteem.

2. Er wordt een financiële uitsplitsing weergegeven voor het kassasysteem. Hierin vind je het startbedrag (€200.00), de ontvangen betalingen (€638.68) en het totaal (€838.68). Tel het geld dat in de kassalade zit, geef de kastelling op in biljetten/munten of geef het bedrag op in het veld Extra, en klik vervolgens op Tellingen indienen.
  3. Controleer je kastelling en klik vervolgens op Tellingen opslaan.

Een Einde-van-de-dag-rapport genereren

Gebruik Lightspeed's End of Day-rapport om verkooptotaal, betalingen, kredieten en verwachte versus werkelijke totalen van elk kassasysteem bij te houden. Je kunt het rapport op elk moment van de dag genereren; je kunt ook een rapport over een dag in het verleden genereren.

1. Klik in het hoofdmenu op Rapporten.
  2. Klik op Basisrapportering en klik onder Geconsolideerde rapporten op Einde-van-de-dag.
  3. Selecteer de huidige dag en klik op Zoeken. Het Einde-van-de-dag-rapport bevat informatie over verkooptotaal, btw, terugbetalingen, retouren, verkochte producten en een uitsplitsing van euro's per betaalwijze. Ook geeft het informatie over de ID van eerste en laatste factuur van de dag en de omzet voor die dag per categorie.

En verkooprapport genereren met artikeltags

Je kunt een verkooprapport genereren dat een gedetailleerde uitsplitsing bevat van de verkoop die dag van het gespecificeerde artikel.

1. Klik in het hoofdmenu op Rapporten.
  2. Klik op Basisrapportering klik onder Point of Sale-rapporten op Regels.
  3. Selecteer de huidige dag.
  4. Klik op + Geavanceerd om de geavanceerde zoekfilters weer te geven.
  5. Geef de volgende tags op in het veld Tags: laarzen, heren en klik op Zoeken. Het rapport wordt gefilterd en bevat alleen de artikelen die "laarzen" en "heren" als tags hebben. In het rapport worden de factuur-ID, de financiële uitsplitsing en de gekoppelde klant voor elk item weergegeven, plus een samenvatting van alle verkooptransacties.