Categorieën maken

Maak categorieën om je items te organiseren in groepen en subgroepen. Door categorieën te gebruiken krijg je meer specifieke en gedetailleerde resultaten in je rapporten. Je kunt bijvoorbeeld aan het einde van het jaar precies zien hoe goed je producten in de categorie Herenschoenen hebben verkocht.

OPMERKING: Als je een eCom-winkel hebt, zorg er dan voor dat je de zichtbaarheid van de nieuwe categorie aanpast via je eCom-backoffice, zodat de categorie zichtbaar (beschikbaar) wordt in je online catalogus. Raadpleeg Productcategorieën beheren en het eCom-Help-artikel Categorieën maken voor meer informatie over het beheren van de zichtbaarheid van producten in je eCom-winkel.

BELANGRIJK: Als je producten in Lightspeed Retail importeert vanuit een bestaande database die ook categoriegegevens bevat, worden de categorieën automatisch aan je Lightspeed Retail-systeem toegevoegd.

Productcategorieën maken

1. Klik in het hoofdmenu op Voorraad > Categorieën.
  2. Als je een categorie wilt bewerken, of een categorievertakking wilt toevoegen, klik je op de categorie. Als je een nieuwe categorie wilt toevoegen, klik je op + Nieuwe categorie.
  3. Geef een naam op bij Categorienaam of bewerk de naam en klik vervolgens op Wijzigingen opslaan.
  4. Selecteer de Bovenliggende categorie.

OPMERKING: Je kunt het categoriepad van een categorievertakking veranderen door een ander pad te selecteren. Als je het pad veranderd, blijft de structuur van de onderliggende categorievertakking bewaard. Als je bijvoorbeeld een vertakking Dames > Kleding > Jurken hebt, en je verplaats de Kleding-vertakking, dan wordt de subcategorie Jurken meeverplaatst.

5. Als je een subcategorie wilt toevoegen, geef je onder Subcategorie toevoegen de Naam van de subcategorie op. Klik vervolgens op + Subcategorie toevoegen.
  6. Klik op Wijzigingen opslaan.

Productcategorienamen wijzigen, productcategorieën samenvoegen of verwijderen

1. Klik in het hoofdmenu op Voorraad > Categorieën.
    • Als je de categorienaam wilt wijzigen, klik je erop. Bewerk de categorienaam en klik op Opslaan.
    • Als je twee categorieën wilt samenvoegen, klik je op de naam in de lijst. Klik in het menu links op Samenvoegen en schakel het selectievakje in voor de categorie die je wilt samenvoegen met de geselecteerde categorie. Klik vervolgens op de knop Samenvoegen.
    • Als je twee of meer categorieën wilt samenvoegen, klik je op de categorie die je wilt behouden na het samenvoegen. Klik vervolgens op Samenvoegen en schakel het selectievakje of de selectievakjes in voor de categorie(ën) die je wilt samenvoegen met de categorie die je het eerst hebt gekozen. Klik vervolgens op de knop Samenvoegen.
    • Twee of meer categorieën samenvoegen:
      • klik op de categorie die je wilt behouden na het samenvoegen
      • klik op Samenvoegen in het menu links
      • schakel het selectievakje of de selectievakjes in voor de categorie(ën) die je wilt samenvoegen met de categorie die je het eerst hebt gekozen.
      • klik op de knop Samenvoegen
    • Als een categorie wilt verwijderen, klik je op de categorie in de lijst en klik je vervolgens op Delete (bovenaan rechts in het venster).

Beperking aan het aantal categorieën en subcategorieën

Je kunt tot maximaal 2.000 categorieën en subcategorieën maken in Lightspeed Retail. Als je het maximum hebt bereikt, krijg je een melding de volgende keer dat je een nieuwe categorie of subcategorie probeert te maken.

OPMERKING: Voor een upgrade naar meer categorieën en subcategorieën, kun je contact opnemen met ons Support-team voor het toevoegen van de benodigde module.