Een Worldline Yomani-terminal configureren met je iPad

De Worldline Yomani is een EMV-geschikte betaalterminal die compatibel is met betalingsverwerking van Worldline in de Lightspeed Retail-app voor iOS.

In de doos

• Worldline Yomani-betaalterminal
  • USB-kabel
  • Voedingskabel
  • Gebruikershandleiding

De Worldline-gateway op je iPad instellen

1. Log in bij Lightspeed Retail met je beheerdersgegevens.
  2. Druk op Retail Manager rechtsonderin het scherm om het Manager-tabblad te openen.
  3. Tik vanuit het tabblad Manager op Instellingen > Verwerking betalingen.
  4. Tik op + Betalingsgateway toevoegen.
  5. Selecteer Worldline in het vervolgkeuzemenu Selecteer een gateway.
  6. De opties voor de gateway zullen nu worden weergegeven.
  7. Als je een multistoreaccount hebt, selecteer dan alle locaties die de gateway zullen gebruiken onder Winkels selecteren.
  8. Druk onder Beveiligingsopties op Sta Credits toe, als je een terugbetaling wilt doen naar de huidige kaart van een klant zonder de originele bon.
  9. Tik op Opslaan.
  10. Tik op Klaar en ga terug naar het Manager-scherm.

De Worldline Yomani-betalingsterminal instellen

Voordat je de terminal aan je Lightspeed Retail-account kunt toevoegen, moet je deze instellen om betalingen te accepteren.

De TSR-versie van je Yomani Worldline-terminal achterhalen

Zodra de terminal is ingeschakeld, kun je controleren of er updates beschikbaar zijn. De Worldline Yomani-terminal moet TSR-versie 14.06.02 of later hebben om ondersteund te kunnen worden door Lightspeed Retail. De softwareversie van je terminal kun je als volgt achterhalen:

1. Druk op Stop > OK > Menu om het terminalmenu te openen.
  2. Druk op 3 (Terminal Setup) (Terminalinstellingen).
  3. Druk op 0 om optie 10 (Next) (Volgende) te kunnen selecteren.
  4. Druk op 9 (Technician only) (Alleen voor technicus).
  5. Voer het wachtwoord voor technici in: 1235789.
  6. Druk op OK.
  7. Druk op 3 (Packages ticket) (Pakketticket).
  8. Het scherm toont de geïnstalleerde TSR-versie op jouw terminal. De Worldline Yomani-terminal moet TSR-versie 14.06.02 of later hebben om door Lightspeed Retail ondersteund te worden.

Opmerking: als je terminal geüpdatet moet worden, neem dan contact op met Worldline.

Het ECR-protocol configureren

Om creditcardbetalingen met je Worldline Yomani-betalingsterminal te kunnen verwerken, moet je de ECR-instellingen wijzigen.

1. Druk op Stop > OK > Menu om het terminalmenu te openen.
  2. Druk op 3 (Terminal Setup) (Terminalinstellingen).
  3. Druk op 0 om optie 10 (Next) (Volgende) te kunnen selecteren.
  4. Druk op 9 (Technician only) (Alleen voor technicus).
  5. Voer het wachtwoord voor technici in: 1235789.
  6. Druk op OK.
  7. Druk op 4 (Hardware settings) (Hardware-instellingen).
  8. Druk op 2 (ECR Protocol) (ECR-protocol).
  9. Controleer het ECR-protocol. Als deze niet is ingesteld als CTEP, druk dan op Change (Wijzigen) rechtsbovenin.
  10. Druk op 9 (CTEP).
  11. Druk op OK.
  12. Druk op Stop tot je weer terug bent bij het startscherm.

De ECR Physical-configuratie instellen

1. Druk op Stop > OK > Menu om het terminalmenu te openen.
  2. Druk op 3 (Terminal Setup) (Terminalinstellingen).
  3. Druk op 0 om optie 10 (Next) (Volgende) te kunnen selecteren.
  4. Druk op 9 (Technician only) (Alleen voor technicus).
  5. Voer het wachtwoord voor technici in: 1235789.
  6. Druk op OK.
  7. Druk op 4 (Hardware settings) (Hardware-instellingen).
  8. Druk op 9 (ECRPhysical Configuration) (ECR Physical-configuratie).
  9. Druk op Change (Wijzigen).
  10. Druk op 2 (TCP/IP).
  11. Druk op Stop tot je weer terug bent bij het startscherm.
    Opmerking: de terminal kan opnieuw opstarten na deze procedure.

De Worldline Yomani-betalingsterminal aan je netwerk toevoegen

• WLAN

1. Druk op Stop > OK > Menu om het terminalmenu te openen.
    2. Druk op 3 (Terminal Setup) (Terminalinstellingen).
    3. Druk op 5 (Wireless settings) (Instellingen voor draadloos netwerk).
    4. Voer het eigenaarswachtwoord in.

Opmerking: Dit zijn meestal de laatste vier cijfers van de terminal-ID en deze vind je op de onderkant van de terminal. Je kunt de terminal-ID ook vinden via het onderhoudsmenu:

1. Druk op Stop > OK > Menu om het terminalmenu te openen.
      2. Druk op 3 (Terminal Setup) (Terminalinstellingen).
      3. Druk op 0 om optie 10 (Next) (Volgende) te kunnen selecteren.
      4. Druk op 9 (Technician only) (Alleen voor technicus).
      5. Voer het wachtwoord voor technici in: 1235789.
      6. Druk op OK.
      7. Druk op 5 (Maintenance) (onderhoud).
      8. Druk op 1 (Terminal-ID).
    5. Druk op OK.
    6. Druk op 1 (WLAN Settings) (WLAN-instellingen).
    7. Druk op 2 (Add WLAN) (WLAN toevoegen).
    8. Druk op 2 (Scan) (Scannen).
    9. De terminal geeft een lijst met beschikbare draadloze netwerken weer. Selecteer jouw netwerk.
    10. Druk op OK.
    11. Selecteer ASCII.
    12. Druk op OK.
    13. Voer je WLAN-sleutel/WiFi-wachtwoord in.
      Om tekst in te voeren, druk je op de knop Menu (eenmaal voor kleine letters, tweemaal voor hoofdletters). Voor speciale tekens druk je eerst op Menu en dan op 1.
    14. Voer een prioriteitsniveau in voor het netwerk. De terminal zal het netwerk met de hoogste prioriteit selecteren bij het opstarten. In dit geval heeft nul (0) de hoogste prioriteit.
    15. Druk op OK. Op de terminal wordt een bevestiging weergeven dat het WLAN-netwerk is toegevoegd.
  • LAN

1. Verbind de ethernetkabel met de ETH-poort aan de achterkant van de Yomani Worldline-terminal.
    2. Sluit het andere einde van de ethernetkabel direct aan op je router.

De terminal aan Lightspeed Retail toevoegen

Het IP-adres van je iPad opzoeken

Voordat je de terminal kunt installeren, moet je je iPad toevoegen aan de lijst met geaccepteerde apparaten op de terminal. Hiervoor heb je als eerste het IP-adres van je iPad nodig.

1. Druk op je iPad op Instellingen Wifi.
  2. Druk op de informatieknop
  3. Kopieer het IP-adres precies zoals het er staat.

Je iPad aan de Yomani betalingsterminal toevoegen

1. Druk op Stop > OK > Menu om het terminalmenu te openen.
  2. Druk op 3 (Terminal Setup) (Terminalinstellingen).
  3. Druk op 0 om optie 10 (Next) (Volgende) te kunnen selecteren.
  4. Druk op 3 Merchant Settings (Eigenaarsinstellingen).
  5. Voer het eigenaarswachtwoord in.
    Opmerking: Dit zijn meestal de laatste vier cijfers van de terminal-ID en deze vind je op de onderkant van de terminal. Je kunt de terminal-ID ook vinden via het onderhoudsmenu:
    1. Druk op Stop > OK > Menu om het terminalmenu te openen.
    2. Druk op 3 (Terminal Setup) (Terminalinstellingen).
    3. Druk op 0 om optie 10 (Next) (Volgende) te kunnen selecteren.
    4. Druk op 9 (Technician only) (Alleen voor technicus).
    5. Voer het wachtwoord voor technici in: 1235789.
    6. Druk op OK.
    7. Druk op 5 (Maintenance) (onderhoud).
    8. Druk op 1 (Terminal-ID).
  6. Druk op 0 om optie 10 (Next) (Volgende) te kunnen selecteren.
  7. Druk op 1 ECRSettings (ECR-instellingen).
  8. Druk op 2 Add an ECR Device (Een ECR-apparaat toevoegen).
  9. Voer een naam in voor de terminal (bijv. 'kassa 1').
    Om tekst in te voeren, druk je op de knop Menu (eenmaal voor kleine letters, tweemaal voor hoofdletters). Voor speciale tekens druk je eerst op Menu en dan op 1.
  10. Druk op OK.
  11. Voer de Hostname (IP address) (Hostnaam, IP-adres) van je iPad in. In plaats van een punt druk je na elk deel van het IP-adres op OK.
    Als je IP-adres bijvoorbeeld 192.160.0.123 is: 192 > OK > 168 > OK > 0 > OK > 123 > OK.
  12. Druk op het lege scherm genaamd Host name (Hostnaam) op OK.
  13. Voer het portnummer in: 9000
  14. Druk op OK. Je wordt nu teruggeleid naar het hoofdmenu.

De Yomani-betaalterminal aan je iPad toevoegen

Nu de terminal is geconfigureerd en de Worldline-gateway in Lightspeed Retail is ingeschakeld, kun je de terminal aan Lightspeed Retail toevoegen.

1. Ga naar het scherm Profiel.
  2. Tik op Betaalterminal
  3. Tik op Betaalterminal toevoegen.
  4. Selecteer Yomani/Yoximo.

Wat nu?

Een verkoop doen

Lees hoe je een verkoop met Lightspeed Retail verwerkt

Verkopen verwerken

Terugbetalingen en omruilingen

Lees hoe je terugbetalingen en omruilingen verwerkt met Lightspeed Retail.

Terugbetalingen en omruilingen verwerken

Rapportage

Lees meer over verkooprapportage en hoe je je opbrengst bijhoudt.

Verkoop- en terugbetalingsrapporten