Gewerkte uren van werknemers beheren

Het is belangrijk om de gewerkte uren van je werknemers te beheren om de shifts van werknemers bij te houden, hen het juiste salaris uit te kunnen betalen en er zeker van te zijn dat de juiste werknemer ingeklokt is wanneer die aan het werk is.

Om je werknemers te laten in- en uitklokken, moet je de ingebouwde module Tijdklok van Lightspeed activeren. Als beheerder kun je door specifieke werknemers in- en uit te klokken de gebruikerstoestemmingen beheren en de gewerkte uren van werknemers bijhouden en bewerken.

De module Tijdklok activeren

Als je de module Tijdklok activeert, kunnen je werknemers in- en uitklokken voor hun diensten.

De module Tijdklok activeren:

1. Selecteer vanuit het hoofdmenu Instellingen > Optionele modules.

De pagina Instellingen, waarbij de knop Optionele modules is uitgelicht.

2. Schakel de module Tijdklok in.

Lijst met optionele modules, waarbij de optie Tijdklok is uitgelicht en ingeschakeld.

3. Selecteer Wijzigingen opslaan.

Een werknemer in- of uitklokken

Werknemers in- en uitklokken als beheerder

Als de module Tijdklok is geactiveerd en je de machtiging Configuratie van werknemers hebt, kun je je werknemers in- en uitklokken, ook als ze niet aanwezig zijn.

1. Alleen iPad: Selecteer vanuit het hoofdmenu het tabblad Manager > Instellingen.

Het tabblad Manager op iPad, waarbij de optie Instellingen is uitgelicht.

2. Selecteer vanuit het hoofdmenu Instellingen > Configuratie van werknemers.

De pagina Instellingen, waarbij de knop Configuratie van werknemers is uitgelicht.

3. Selecteer het klokpictogram naast de naam van de werknemer.

Lijst met werknemers, waarbij de klokpictogrammen en de kolom Begintijd zijn uitgelicht.

Als een werknemer is ingeklokt, wordt er een begintijd voor de werknemer weergegeven en is het klokpictogram oranje.

Als een werknemer is uitgeklokt, wordt er geen begintijd weergegeven en is het klokpictogram groen.

In- en uitklokken als werknemer

Je werknemers kunnen zichzelf ook in- en uitklokken met hun pincode.

• In- en uitklokken op Retail POS

1. Klik op de knop IN of UIT naast de naam van de aangemelde werknemer.

De homepagina, waarbij de naam van de werknemer is uitgelicht.

2. Voer de pincode in van de werknemer die in- of uitklokt.

De pagina In- of uitklokken.

3. Selecteer In-/uitklokken.

De timer naast de knop IN geeft aan hoe lang de huidige aangemelde werknemer al is ingeklokt.

• In- en uitklokken op iPad

1. Tik op Tijdklok.

iPad-profielpagina, waarbij de knop Tijdklok is uitgelicht.

2. Voer de pincode in van de werknemer die in- of uitklokt.

De modal Clock in or Out (In-/uitklokken).

3. Tik op Clock In/Out (In-/uitklokken).
    4. Tik op Klaar.

Wisselen tussen werknemers

Je kunt snel wisselen tussen werknemers in Lightspeed Retail met hun pincode.

• Werknemers wijzigen op Retail POS

Wijzigen welke werknemer momenteel is ingelogd op het Retail POS-systeem:

1. Klik op de naam van de werknemer.
    2. Klik op Werknemer wijzigen.

Het werknemersgedeelte, waarbij Werknemer wijzigen is uitgelicht.

3. Voer de pincode in van de werknemer die inlogt op het systeem.

Pagina waar verificatie wordt vereist met pincode van de werknemer.

4. Klik op Log in (Inloggen).

De vorige werknemer wordt automatisch uitgelogd.

• Werknemers wijzigen op een iPad

1. Tik op Vergrendel om de huidige werknemer uit te loggen.

iPad-profielpagina, waarbij de knop Vergrendel is uitgelicht.

2. Voer de pincode in van de werknemer die inlogt op het systeem.

Vergrendelde pagina op iPad met de optie om pincode van de werknemer in te voeren.

3. Tik op Ga op het toetsenbord.

Gewerkte uren van werknemers controleren

Je kunt de geregistreerde uren van je werknemers controleren door naar Rapporten > Totaalaantal uren te navigeren.

De pagina Rapporten, waarbij het rapport Totaalaantal uren is uitgelicht.

Je kunt filteren op datum, werknemersnaam en/of winkellocatie om dit rapport te verfijnen.

Lijst met werknemersuren met de optie om te printen en te exporteren.

Gewerkte uren van werknemers bewerken

Het kan nodig zijn om de gewerkte uren van een werknemer te bewerken als er een fout is gemaakt, bijvoorbeeld als een werknemer vergeten is om in of uit te klokken na een shift. Om de gewerkte uren van werknemers te bewerken of om gewerkte uren toe te voegen, moet de machtiging Bewerk ingevoerde urenregistraties medewerkers ingeschakeld zijn op je account.

Uren bewerken vanaf het scherm Rapporten

Om dit te doen vanaf het scherm Rapporten:

1. Selecteer vanuit het hoofdmenu Rapporten > In/uitkloktijden. Je kunt datum- of locatiefilters gebruiken om de juiste record te zoeken.

De pagina Rapporten, waarbij het rapport In-/uitkloktijden is uitgelicht.

2. Klik in het veld INKLOKKEN en/of UITKLOKKEN en wijzig de informatie indien nodig.

Lijst met ingevoerde urenregistraties van werknemers met opties om de registraties te bewerken.

Je kunt een record verwijderen door het prullenbakpictogram te selecteren.

Uren in het account van een werknemer bewerken

Uren wijzigen vanuit het account van de werknemer:

1. Selecteer vanuit het hoofdmenu Instellingen > Configuratie van werknemers.
  2. Klik op de naam van de werknemer.
  3. Klik op Uren.

De pagina Werknemer, waarbij Uren is uitgelicht.

4. Klik in het veld INKLOKKEN en/of UITKLOKKEN en wijzig de informatie indien nodig.

Lijst met ingevoerde urenregistraties van de werknemer.

Je kunt een record verwijderen door het prullenbakpictogram te selecteren.

Uren toevoegen aan het account van een werknemer:

1. Voer de datum/tijd in in de velden Begin en Einde in de sectie Werknemersuren toevoegen.

De pagina Werknemer, waarbij het gedeelte Werknemersuren toevoegen is uitgelicht.

2. Selecteer de locatie in het vervolgkeuzemenu Winkel.
  3. Klik op + Uren toevoegen.

Wat nu?

Retail POS (R-Series) veilig houden

Meer informatie over manieren om je winkel veilig te houden.

Meer informatie

Werknemersrollen en -toegang instellen

Groepeer en beperk toegangsniveaus in je account.