eCom (C-Series)-orders terugbetalen

De instructies hieronder gelden voor alle betaalproviders, met uitzondering van Lightspeed Payments in de Verenigde Staten en Canada. Raadpleeg de instructies in Orders terugbetalen voor Lightspeed Payments voor meer informatie over hoe je Lightspeed Payments-orders terugbetaalt.

Terugbetalingen kunnen op twee plekken worden uitgevoerd: bij de betaalprovider en in eCom.

Je klant terugbetalen

Je klant krijgt geld terug wanneer je een terugbetaling uitvoert via het online portaal van een betaalprovider.

1. Log in op je Lightspeed eCom-backoffice en selecteer Orders.
  2. Selecteer het ordernummer, bijvoorbeeld: ORD00123.
  3. Stel de betaalprovider vast, klik op Creditfactuur toevoegen en vul het formulier in. Noteer de betaalprovider en het totaalbedrag van de voltooide creditfactuur.
  4. Open de website van de betaalprovider. Bij PayPal bijvoorbeeld, open je www.PayPal.com.
  5. Log in bij de betaalprovider met je logingegevens voor webwinkeliers.
  6. Zoek de transactie op aan de hand van de waarde van de order, de naam van de klant en de datum van de transactie.
  7. Voer de transactie uit

Een creditfactuur toevoegen

Door een creditfactuur aan te maken vertel je Lightspeed dat de terugbetaling heeft plaatsgevonden. Zo houd je je voorraad en transactiegeschiedenis actueel. Zorg ervoor dat je de klant terugbetaalt via de betaalprovider, zodat hij of zij het geld terugkrijgt.

1. Log in op je Lightspeed eCom-backoffice en selecteer Orders.
  2. Selecteer de ordernummerkoppeling, bijvoorbeeld: ORD00123
  3. Klik in het gedeelte Betaling op Creditnota toevoegen.
  4. In de kolom Aantal typ je het aantal artikelen dat je terugbetaalt. Om slechts een deel van de waarde van een product terug te betalen in plaats van de volledige waarde zie Gedeeltelijke terugbetalingen.
  5. Desgewenst kun je verzend- of betaalkosten terugbetalen door de desbetreffende schakelaar in te schakelen.
  6. Zet de schakelaar Voorraad bijwerken aan om de voorraad van je Lightspeed Retail-account automatisch te verhogen. Of zet Voorraad bijwerken uit om je voorraad niet te actualiseren.
  7. Klik op Toevoegen.

Gedeeltelijke terugbetalingen

Om een gedeeltelijke terugbetaling uit te geven, raadpleeg je de instructies in onze handleiding Een lijn op een eCom (C-Series)-order gedeeltelijk terugbetalen.

Een cadeaubonbetaling terugbetalen

Als je klant een cadeaubon heeft gebruikt om voor een online order te betalen, annuleer je de order om het cadeaubonsaldo terug te betalen.

1. Ga in je backoffice naar Orders.
  2. Selecteer de betreffende order.
  3. Scrol naar de onderkant van de order en klik op Order annuleren.

Controleren of je voorraad correct is bijgewerkt

Het aanmaken van een terugbetaling heeft gevolgen voor je Retail-voorraad. Je kunt controleren of de voorraad correct is bijgewerkt in de Voorraadlogs van je Retail-account.

1. Log in op je Retail-account en klik op Voorraad > Item zoeken
  2. Zoek en selecteer het item dat werd terugbetaald.
  3. Klik op de zijbalk op Geschiedenis.
  4. Zoek in het gedeelte Voorraadlogs naar de lijn waar de voorraad is bijgewerkt.
    • Indien Voorraad bijwerken is ingeschakeld bij het creëren van een creditnota, zie je een lijn waar de voorraad wordt verhoogd met de reden: Teruggeboekt in de voorraad door terugbetaling.
    • Indien Voorraad bijwerken is uitgeschakeld bij het creëren van een creditnota, zie je een lijn waar de voorraad wordt verhoogd met de reden: Teruggeboekt in de voorraad door terugbetaling en een regel met een vermindering van de voorraad met de reden API verwijderd.

Retourzending vs. terugbetaling

• De retourmogelijkheid in eCom houdt bij wat de reden van je klant is om een artikel te retourneren en wat de reactie van je shop is. Voor meer informatie zie Redenen en acties voor het aanmaken een retour.
  • De terugbetaling creëert een creditnota en voegt een bijboeking toe aan je Retail-POS.