Problemen oplossen met Lightspeed Payments

Controleren of er systeembrede problemen zijn

Zo nu en dan kan het voorkomen dat een externe gebeurtenis invloed heeft op delen van Lightspeed Retail. Bekijk onze statuspagina voor updates over de status van alle Lightspeed-producten, inclusief Lightspeed Retail en Lightspeed Payments.

Controleren of er problemen zijn met de verbinding van je Smart Terminal (WisePOS E)-betaalterminal

Vaak worden technische problemen veroorzaakt door verbindingsproblemen met het netwerk. Controleer eerst de verbinding van je Smart Terminal (WisePOS E) Lightspeed Payments-terminal:

1. Ga naar Settings (Instellingen).
  2. Selecteer Wi-Fi Settings (Wifi-instellingen).
  3. Tik op je netwerknaam voor meer informatie over het netwerk en de verbindingsstatus.

Volg de onderstaande probleemoplossingsstappen:

• Het apparaat is verbonden met je netwerk en heeft toegang tot internet.

In het geval van een internetstoring of ander netwerkprobleem kan de terminal verbonden zijn met een ander netwerk, of je netwerk kan de verbinding hebben verloren. Je Lightspeed Payments-terminal moet verbonden zijn met hetzelfde netwerk als je Lightspeed Retail-kassa.

• De signaalsterkte is sterk.

Als je netwerkverbinding zwak is, kan dat tot verbindingsfouten leiden. Merk je dat je netwerksterkte zwak is, dan kan het zijn dat je terminal te ver weg van je router staat om een betrouwbaar signaal te ontvangen of dat er obstakels zijn die het signaal blokkeren. Zet je terminal eens dichter bij je router en controleer of je router niet geblokkeerd wordt door obstakels, zoals kasten, spiegels, metalen objecten en dikke muren of plafonds.

• Je Lightspeed Payments-terminal is verbonden met hetzelfde netwerk als het apparaat dat toegang heeft tot Lightspeed Retail.

Als je eenmaal zeker weet dat je Lightspeed Payments-terminal met je netwerk verbonden is en dat je een betrouwbare verbinding hebt, controleer je of je betaalterminal en het apparaat waarmee je toegang hebt tot Lightspeed Retail met hetzelfde netwerk verbonden zijn.

1. Noteer het IP-adres van je Smart Terminal (WisePOS E)-terminal.
    2. Controleer het IP-adres van de iPad of computer die met Lightspeed Retail verbonden is. Lees hieronder hoe je het IP-adres van je apparaat vindt.
    3. Vergelijk het IP-adres van je terminal met het IP-adres van je retailapparaat. Als de eerste drie getallen overeenkomen, zijn je apparaten verbonden met hetzelfde netwerk. Het laatste getal in het IP-adres verwijst naar de host-ID van het apparaat zelf en moet uniek zijn.
      IP
      Bijvoorbeeld, de IP-adressen 192.168.1.27 en 192.168.1.36 bevatten overeenkomende netwerk-ID's, wat betekent dat beide apparaten met hetzelfde netwerk zijn verbonden. De IP-adressen 192.749.1.27 en 192.168.5.9 hebben geen overeenkomende netwerk-ID's en zijn dus niet met hetzelfde netwerk verbonden.
    4. Als je terminal en het apparaat dat toegang heeft tot Lightspeed Retail niet met hetzelfde netwerk zijn verbonden, moet je je apparaten met het juiste netwerk verbinden.

Controleren of je apparaat met het juiste wifinetwerk is verbonden

• Mac OS

1. Klik op Apple menu > Systeemvoorkeuren > Netwerk.
      2. Selecteer het netwerk waarmee je verbonden bent.
      3. Ga naar tabblad TCP/IP.
      4. Noteer het IP-adres.

Windows

1. Selecteer Start > Instellingen > Netwerk en internet.
      2. Selecteer het netwerk waarmee je verbonden bent.
      3. Ga naar Eigenschappen.
      4. Noteer het IP-adres.
    • iPad

Als er een stroomstoring is geweest of een ander incident met je internetprovider, kan het zijn dat je iPad zich met een ander netwerk verbindt. Zo controleer je het IP-adres van het netwerk waarmee je iPad is verbonden:

1. Ga op je iPad naar iOS-instellingen.
      2. Tik op Wifi.
      3. Tik op de informatieknop om meer details over je netwerk te bekijken.
      4. Noteer het IP-adres.

Je Smart Terminal (WisePOS E)-betaalterminal updaten

Wanneer er updates voor de terminalsoftware beschikbaar worden gesteld, wordt je betaalterminal automatisch bijgewerkt. Als je een vereiste update niet installeert, kan het zo zijn dat de terminal geen betalingen meer kan accepteren.

Laat je terminal aanstaan en aangesloten op stroom om automatische software-updates te ontvangen. Je terminals worden dan om middernacht bijgewerkt (in de tijdzone van de toegewezen locatie) om te voorkomen dat je verkoop onderbroken wordt.

Als je je terminal 's nachts loskoppelt, kan het zijn dat er een update wordt gedaan zodra je de terminal weer inschakelt. Om handmatig te controleren op een update, herstart je de lezer.

Probleemoplossing voor je netwerkinstellingen

Werk de DNS-instellingen van je netwerk bij

Het kan nodig zijn om de DNS-instellingen van je retailapparaat bij te werken om een veiligere en betrouwbaardere verbinding tussen je kassa en je Lightspeed Payments-terminal tot stand te brengen.

• Desktop

Mac OS

1. Klik op Apple menu > Systeemvoorkeuren > Netwerk.
      MacOS
    2. Selecteer de verbinding die je wilt configureren voor Google Public DNS.
      • Om de instellingen voor een wifiverbinding te wijzigen, selecteer je Wifi en klik je op Geavanceerd.
      • Om de instellingen voor een ethernetverbinding te wijzigen, selecteer je de Ingebouwde ethernetvoorziening en klik je op Geavanceerd.
    3. Selecteer het tabblad DNS.
    4. Klik op + om de Google IPv4-adressen toe te voegen:
      • 8.8.8.8
      • 8.8.4.4
    5. Klik op OK > Toepassen.
      MacOS
    6. Start je computer en terminal opnieuw op om de wijzigingen op te slaan.

Windows OS

DNS-instellingen worden gespecificeerd in het venster TCP/IP-eigenschappen van de geselecteerde netwerkverbinding.

1. Ga naar Configuratiescherm.
    2. Klik op Netwerk en internet > Netwerkcentrum > Adapterinstellingen wijzigen.
      Windows
    3. Selecteer de verbinding die je wilt configureren voor Google Public DNS. Bijvoorbeeld:
      • Om de instellingen van een ethernetverbinding te wijzigen, klik je met de rechtermuisknop op de ethernetinterface en selecteer je Eigenschappen.
      • Om de instellingen voor een draadloze verbinding te wijzigen, klik je met de rechtermuisknop op de wifi-interface en selecteer je Eigenschappen.
        Windows
    4. Selecteer het tabblad Netwerken. Onder This connection uses the following items (Deze verbinding maakt gebruik van de volgende items), selecteer je Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4).
      Windows
    5. Klik op Eigenschappen.
    6. Klik op Geavanceerd en selecteer het tabblad DNS. Als er daar IP-adressen van DNS-servers vermeld staan, verwijder je die.
    7. Klik op OK.
    8. Selecteer Use the following DNS server addresses (Gebruik de volgende DNS-serveradressen). Als er IP-adressen onder Voorkeurs-DNS-server of Alternatieve DNS-server staan, noteer je die voor later.
    9. Vervang die adressen door de IP-adressen van de Google IPv4-adressen:
      • 8.8.8.8
      • 8.8.4.4
    10. Start je computer en terminal opnieuw op om de wijzigingen op te slaan.
      Windows
  • iPad

1. Ga op je iPad naar iOS-instellingen.
    2. Tik op Wifi.
    3. Tik op de knop informatie naast het netwerk waarmee je verbonden bent.
    4. Tik op DNS instellen.
      iOS
    5. Selecteer Handmatig.
    6. Als er al DNS-server IP-adressen vermeld staan, verwijder ze dan uit dit venster.
    7. Klik op + om de Google IPv4-adressen toe te voegen:
      • 8.8.8.8
      • 8.8.4.4
        iOS
    8. Klik op OK > Toepassen.
    9. Start je iPad en terminal opnieuw op om je wijzigingen op te slaan.