Gedeeltelijke zendingen van inkooporders beheren

Met het tabblad Verzendingsgeschiedenis kun je inkooporders volgen die je leveranciers over meerdere zendingen verspreid naar je verzenden. Zo kun je ook losse verzendkosten toevoegen en krijg je een beter beeld van het volledige kostenplaatje van de inkooporder. Ga voor meer informatie over het gebruik van inkooporders in Lightspeed Retail naar ons artikel Inkooporders aanmaken.

Gedeeltelijke zendingen ontvangen

Zodra een gedeeltelijke zending van een inkooporder binnen is, kun je de items op de normale manier ontvangen met de workflow voor inkooporders.

1. Klik vanuit het hoofdmenu op Voorraad > Inkooporders.
  2. Zoek in de lijst naar de inkooporder, filter indien nodig op leverancier of winkel en klik op de inkooporder om deze te openen.
  3. Klik bovenaan de order op Check-in of selecteer Check-in vanuit het vervolgkeuzemenu Status.
  4. Meld je items aan met een van onderstaande methoden:
    Scannen

Scan met de cursor in het veld Item zoeken de barcode van het item. Je kunt vóór het scannen het totale aantal invoeren dat je wilt aanmelden met het veld Aantal. De barcode moet terug te vinden zijn in de details van een item om deze methode te gebruiken.

Artikelnummer leverancier

Voer het artikelnummer leverancier in in het veld Item zoeken.

Itembeschrijving

Voer de itembeschrijving in het veld Item zoeken in, voer de totale hoeveelheid in die je wilt aanmelden met het veld Aantal en klik vervolgens op Item ontvangen.

Handmatig aanmelden

Voer in de itemlijst de hoeveelheid in die je hebt ontvangen in het veld # Ontvangen voor het item.

5. Zodra je items zijn, aangemeld klik je op Ontvangen items aan voorraad toevoegen.
  6. Klik op Wijzigingen opslaan.

Als er nog openstaande items of hoeveelheden op de inkooporder overblijven, herhaal dan het ontvangproces bij aanvullende zendingen.

Gedeeltelijke zendingen volgen

Zodra een of meerdere zendingen van een inkooporder zijn ontvangen, kunnen deze worden gevolgd in het tabblad Verzendingsgeschiedenis.

1. Klik vanuit het hoofdmenu op Voorraad > Inkooporders.
  2. Zoek in de lijst naar de inkooporder, filter indien nodig op leverancier of winkel en klik op de inkooporder om deze te openen.
  3. Klik op het tabblad Verzendingsgeschiedenis in het submenu.

Het tabblad Verzendingsgeschiedenis bevat ook de sectie Ordergegevens, waarin je het nummer van de inkooporder (IO-nummer) en het referentienummer van de inkooporder vindt. De sectie Ordergegevens toont het aantal en subtotaal van wat al ontvangen is en wat oorspronkelijk besteld was.

De lijst met zendingen toont elke individuele ontvangen zending, de ontvangstdatum, de vervaldatum van de factuur, de hoeveelheid items in die zending en het totaal. Deze lijst kan worden gefilterd op de ontvangstdatum van de items en de vervaldatum van de factuur. Klik op een zending om deze te openen voor meer details.

Zendingsgegevens bewerken

Nadat je gedeeltelijke inkooporders hebt ontvangen, kun je sommige gegevens voor je administratie wijzigen. Je kunt factuurdata en referentienummers toevoegen en de hoeveelheid items bewerken om tel- en typfouten te corrigeren. Om de zendingsgegevens te bewerken:

1. Klik vanuit het hoofdmenu op Voorraad > Inkooporders.
  2. Zoek in de lijst naar de inkooporder, filter indien nodig op leverancier of winkel en klik op de inkooporder om deze te openen.
  3. Klik op het tabblad Verzendingsgeschiedenis.
  4. Klik op de gedeeltelijke zending die je wilt bewerken.
  5. In de sectie Zendingsgegevens kun je de gegevens naar wens bewerken.

In deze sectie kun je de ontvangstdatum bewerken en een vervaldatum voor de factuur en een referentienummer voor de zending toevoegen. De ontvangen hoeveelheid van het item vind je er ook terug.

Om de ontvangen hoeveelheid aan te passen, scrol je naar beneden en pas je de hoeveelheid aan naast het item.

Verzendkosten toevoegen

Je kunt specifieke kosten voor elke ontvangen zending registreren door een specifieke zending te selecteren in het tabblad Verzendingsgeschiedenis.

1. Klik vanuit het hoofdmenu op Voorraad > Inkooporders.
  2. Zoek in de lijst naar de inkooporder, filter indien nodig op leverancier of winkel en klik op de inkooporder om deze te openen.
  3. Klik op het tabblad Verzendingsgeschiedenis.
  4. Klik op de gedeeltelijke zending waarvoor je de verzendkosten wilt registreren.
  5. In de sectie Overzicht totale kosten voer je de kosten in voor de zending in het veld Shipping cost (Zendingskosten).
    Retail-R-add-shipping-cost .png

Als in de inkooporder een waarde is ingevoerd voor Total Shipment Cost (Totale zendingskosten), wordt dit veld uitgeschakeld. Verwijder de waarde in Total Shipment Cost (Totale zendingskosten) om het veld Shipping cost (Verzendkosten) in te schakelen.

Zendingsrapporten bekijken

In Retail POS kun je een rapport bekijken van al je ontvangen zendingen. Je kunt filters gebruiken om je zoekopdracht te verfijnen of je rapport printen of naar een .CSV-bestand exporteren, waardoor je een beter beeld krijgt van al je inkooporderzendingen. Om dit rapport te bekijken:

1. Klik in het hoofdmenu op Rapporten.
  2. Klik in de sectie Voorraadrapporten op Ontvangen.
  3. Klik naast de zoekbalk voor zendingen op Geavanceerd om meer filters te tonen.
  4. Filter de resultaten op datumbereik, leverancier en/of locatie. Je kunt er ook voor kiezen om de inkooporders en referentienummers te tonen.
  5. Klik op Zoeken.
  6. Klik indien vereist op Exporteren om je resultaten naar een .CSV-bestand te exporteren of klik op Printen om de resultaten te printen.