Kortingsregels aanmaken

Bij kortingsregels kun je kortingstypes aanmaken waarbij een percentage (%) of een vast bedrag (€) van de verkoopprijs wordt afgetrokken. Je kunt bijvoorbeeld een '1+1 gratis'-korting aanmaken. Je kunt ook vooraf kortingsregels aanmaken, zodat ze gedurende een specifieke periode (bijv. voor een maandelijkse promotie) automatisch bij de checkout op items worden toegepast.

De kortingstypes die we momenteel ondersteunen zijn:

• 1+1 gratis-korting: koop X items van een groep items en krijg Y korting op het item met de laagste prijs.
    • Bijv. 'Koop 3 kaarsen, krijg 1 kaars gratis'
  • Hoeveelheidskorting: koop X items van een groep items, krijg Y korting op alle items.
    • Bijv. 'Koop 4 flessen wijn, krijg € 2,00 korting op elke fles'
  • Bulkkorting: koop X van hetzelfde item, krijg Y korting op het item.
    • Bijv. 'Koop 10 blikjes kattenvoer, krijg € 2,00 korting'

Je kunt ook gedifferentieerde kortingen aanmaken door middel van meerdere kortingsregels. Bijvoorbeeld: je stelt eerst de kortingsregel 'Koop 2 kaarsen, krijg 25% korting' vast en later voeg je daar de tweede regel 'Koop 3 kaarsen, krijg 50% korting' aan toe.

Beperkingen

Voor kortingsregels gelden momenteel de volgende beperkingen:

• Kortingsregels zijn alleen van toepassing op verkopen in de winkel in Retail, niet op online verkopen in je eCom-winkel.
  • Kortingen kunnen geen vast bedrag van het totaalbedrag afhalen.
    • Bijv. "Geef € 100 uit, krijg € 10 korting"
  • Kortingscodes en coupons worden niet ondersteund via de kortingsmodule. In plaats daarvan moet je een couponitem aanmaken.

Een basiskortingsregel aanmaken

Je maakt een kortingsregel door de specifieke regel en de items waarop de regel van toepassing is op te geven.

Een kortingsregel aanmaken

1. Ga naar Instellingen Prijs- en kortingsregels.

De pagina "Instellingen" met "Prijs- en kortingsregels" uitgelicht.

2. Selecteer + Nieuwe regel.

Lijst van prijs- en kortingsregels met "+ Nieuwe regel" uitgelicht.

3. Selecteer naast Kortingsregel +Aanmaken.

Pop-upvenster met optie om een nieuwe kortingsregel (uitgelicht) of prijsregel aan te maken.

4. Vul het veld Naam kortingsregel in. De naam wordt in de verkoop en op de kassabon weergegeven.

De pagina "Kortingsregel: nieuw" met velden voor opties met betrekking tot de nieuwe regel.

5. Selecteer optioneel de specifieke locatie(s) waarop je je kortingsregel wilt toepassen.
  6. Selecteer de startdatum van je kortingsregel, anders werkt je prijsregel niet.
  7. Optioneel kun je het selectievakje naast Einddatum instellen aanvinken en de einddatum van je kortingsregel kiezen. De regel wordt gedeactiveerd aan het einde van de geselecteerde dag.
  8. Selecteer optioneel het/de specifieke klanttype(n) waarop je je kortingsregel wilt toepassen.
  9. Voer onder "Klant koopt" in het veld Aantal het minimumaantal in aanmerking komende items in dat aan de verkoop moet worden toegevoegd voordat de kortingsregel wordt toegepast. Voer bijvoorbeeld 2 in, als je een korting van het type 'Koop 1 kaars, krijg er 1 gratis' aanmaakt.
  10. Als een klant hetzelfde item in bulk moet kopen, kun je optioneel Moet hetzelfde item zijn selecteren.

Je moet een minimale hoeveelheid van 2 invoeren om dit selectievakje aan te vinken.

11. Kies Korting op één item (goedkoopste item) of Dezelfde korting op elk item.
  12. Kies Percentage (%) of Vast kortingsbedrag (€).
  13. Voer in het Kortingsbedrag (%, €) het bedrag in dat je wilt aftrekken van de verkoopprijs.
  14. Selecteer Wijzigingen opslaan.

De pagina "Kortingsregel: nieuw" met ingevulde velden en de knop "Wijzigingen opslaan" uitgelicht.

De pagina wordt opnieuw geladen en je kunt je item(s) toevoegen.

De pagina "Kortingsregel" met de optie om item(s) aan de regel toe te voegen.

Kortingsitem(s) toevoegen

1. Voer de naam van het item in in het veld Item zoeken.

De pagina "Kortingsregel" met de sectie "Items toevoegen" uitgelicht.

2. Klik op + Item toevoegen.
    1. Als je zoekopdracht slechts één overeenkomst heeft, wordt dit item aan de kortingsregel toegevoegd.
    2. Als er meerdere items aan je zoekopdracht voldoen, kun je op Selecteren klikken om een bepaald item toe te voegen. Als je meerdere items wilt toevoegen, vink je het selectievakje naast een item aan en klik je vervolgens op + Geselecteerde toevoegen.

Lijst met items met opties om één of meerdere items te selecteren om toe te voegen aan de regel.

Een groep items toevoegen

Je kunt items in bulk toevoegen op basis van hun classificatie.

De pagina "Kortingsregel" met de sectie "Groep items toevoegen" uitgelicht.

• Op categorie: Selecteer Alle categorieën onder Categorie om een categorie te kiezen. Klik op Selecteren op de door jou gekozen categorie. Klik op + Alle items toevoegen.

Pop-upvenster met de optie om een categorie items te selecteren.

• Op merk: kies een merk in het vervolgkeuzemenu naast Merk en klik op + Alle items toevoegen.
  • Op leverancier: kies een leverancier in het vervolgkeuzemenu naast Leverancier en klik op + Alle items toevoegen.
  • Op tag(s): typ een tag of tags in (gescheiden door komma's) en klik op + Alle items toevoegen.
    • Sluit een tag uit door een of meer tags in het veld Exclusief tag(s) te typen.

Als je klaar bent met het toevoegen van je item(s), klik je op Wijzigingen opslaan. Je kortingsregel is nu aangemaakt en wordt automatisch berekend tijdens een verkoop.

Een gedifferentieerde kortingsregel aanmaken

Gedifferentieerde kortingsregels aanmaken is een goede manier om de korting die je je klanten geeft te verhogen op basis van het aantal items dat ze kopen. Hiervoor moet je een kortingsregel aanmaken voor elke kortingslaag die je wilt aanbieden. Retail POS past dan automatisch de hoogste kortingsregel toe waarvoor de klant in aanmerking komt.

Je kunt bijvoorbeeld 25% korting geven als je klanten 2 kopjes koffie kopen en 50% korting als ze 4 kopjes koffie kopen.

Je maakt een gedifferentieerde kortingsregel als volgt aan:

1. Maak je eerste kortingsregel aan.
  2. Selecteer Dupliceren. Hierdoor wordt er een identieke kortingsregel aangemaakt met dezelfde instellingen (behalve de start- en einddata).

Kortingsregel voor 25% korting op 2 kopjes koffie, met de knop "Dupliceren" uitgelicht.

3. Vul het veld Naam kortingsregel in voor de tweede kortingsregel. De naam wordt in de verkoop en op de kassabon weergegeven.

Kortingsregel voor 50% korting op 4 kopjes koffie met ingevulde velden.

4. Selecteer de startdatum van je kortingsregel, anders werkt je prijsregel niet. Waarschijnlijk is dit dezelfde startdatum als je eerste kortingsregel.
  5. Optioneel kun je het selectievakje naast Einddatum instellen aanvinken en de einddatum van je kortingsregel kiezen. De regel wordt automatisch uitgeschakeld aan het einde van de geselecteerde dag. Waarschijnlijk is dit dezelfde einddatum als je eerste kortingsregel.
  6. Selecteer Wijzigingen opslaan.

Je hebt nu een gedifferentieerde kortingsregel aangemaakt! Zodra de startdatum van je kortingsregels is aangebroken, past Retail POS automatisch de hoogste kortingsregel toe waarvoor de klant in aanmerking komt, terwijl beide regels van kracht zijn.

Wat nu?

Kortingsregels beheren

Dupliceer en archiveer kortingsregels.

Meer informatie

Prijsregels aanmaken

Gebruik prijsregels om automatisch kortingen toe te passen op specifieke items.