Het openen en afsluiten van een kassa

Het openen en afsluiten van je kassa aan het begin en einde van elke werkdag is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse procedures. Wanneer je het begin en einde van elke dag bijhoudt, is het gemakkelijker om afwijkingen te spotten, zijn de inkomsten van elke dag duidelijk zichtbaar en blijven rapporten nauwkeurig. Door ook gedurende de dag de geldstromen bij te houden, verklein je het risico op fouten of diefstal.

Je kunt in alle gebruikersrollen kassa's openen en afsluiten en geld verwijderen of toevoegen. Dit is een standaardinstelling van gebruikersrollen en kan niet worden aangepast.

Een kassa openen

Voordat je werkdag kan beginnen, moet je jouw kassa openen en een startbedrag voor contant geld invoeren als jouw bedrijf met contant geld werkt.

• Een kassa openen op een desktopcomputer

Om in Retail POS te kunnen verkopen, moet je jouw kassa openen. Dit omvat het tellen en invoeren van het openingsbedrag in Retail POS. Aan het einde van de dag sluit je de kassa af om te zien of je kassalade tekorten of overschotten heeft (wat betreft contante en niet-contante betalingen). Als je een bonprinter hebt ingesteld, print die automatisch een Cash Drawer Adjustment (Aanpassing kassalade) wanneer je de kassa opent of afsluit.

1. Ga naar Verkoop.

De pagina "Verkoop" waarop kassa's te zien zijn

2. Selecteer je kassa.
    3. Vul het aantal voor elke denominatie in.

Je kunt ook het totale bedrag in het veld Extra invullen.

De pagina Kassa openen met de verschillende denominaties van contant geld.

4. Selecteer Telling indienen.

Je kassa is nu officieel geopend. Je kunt kiezen voor Kassabon printen, Doorgaan met de verkoop (als er een verkoop open is), of een Nieuwe verkoop starten.

De kassa is geopend; opties "Kassabon printen", "Doorgaan met de verkoop" of "Nieuwe verkoop".

Als je een bonprinter hebt ingesteld, print die automatisch een Cash Drawer Adjustment (Aanpassing kassalade). Als je jouw kassalade met een kabel hebt verbonden met je bonprinter, gaat de kassalade ook open.

Ten slotte kun je je kassalade op elk moment fysiek openen vanuit Retail POS. Om dit te doen, ga je simpelweg naar Verkoop en selecteer je Kassa openen, Kassa afsluiten, Bedrag toevoegen of Uitbetalen/Afromen. Vervolgens selecteer je Geldlade openen.

• Een kassa openen op een iPad

1. Tik in Profielscherm op Kassa openen.

Het Profielscherm op een iPad, waarop de optie "Kassa openen" te zien is.

2. Vul het aantal voor elke denominatie in.
      Je kunt ook het totale bedrag in het veld Extra bedrag invullen.

De module "Kassa openen" met de verschillende denominaties van contant geld.

3. Je kunt ook extra informatie toevoegen in het veld Opmerking. Wat je hier invult, verschijnt ook in de kolom BESCHRIJVING van het rapport Toevoegingen/uitbetalingen.

Als je een bonprinter hebt, verschijnt het ook op de Cash Drawer Adjustment (Aanpassing kassalade).

4. Tik op klaar.

Om de kassalade fysiek te openen, tik je op Lade openen, linksboven in de module Kassa openen.

Geld toevoegen en verwijderen

Gedurende de dag kan het nodig zijn om geld toe te voegen aan of te verwijderen uit de kassalade. Het is belangrijk om geldstromen bij te houden en te controleren op onjuiste tellingen of diefstal. Je kunt indien nodig een opmerking achterlaten om de reden voor de geldstroom te noteren.

Wanneer je geld uit de geldlade verwijdert, gebruik je een uitbetaling om ervoor te zorgen dat het saldo van de geldlade overeenkomt met wat er aan het einde van de dag verwacht wordt. De kassa moet al geopend zijn om een uitbetaling te kunnen doen.

Een uitbetaling voltooien

Uitbetalingen vinden plaats wanneer je een geldbedrag uit de geldlade moet verwijderen.

1. Ga naar Verkoop > Uitbetalen/Afromen.

De pagina "Verkoop", waarop de optie "Uitbetalen/Afromen" is uitgelicht.

2. Vul het aantal voor elke denominatie in.

Je kunt ook het totale bedrag dat je verwijdert invullen in het veld Extra.

De pagina "Uitbetaling" met de verschillende denominaties van contant geld.

3. In het vervolgkeuzemenu Type selecteer je de betaalmethode waarmee je geld uit de kassa verwijdert.
  4. In het veld Opmerking kun je een opmerking over de uitbetaling invullen. Zo kun je later de reden van de uitbetaling terugvinden.
  5. Klik op Opnemen.
  6. Verwijder het bedrag uit de geldlade.

Je kunt kiezen voor Kassabon printen, Doorgaan met de verkoop (als er een verkoop open is), of een Nieuwe verkoop starten.

Opnemen voltooid; opties "Kassabon printen", "Doorgaan met de verkoop" of "Nieuwe verkoop"

Een toevoeging voltooien

Gebruik een toevoeging om geld aan de kassa toe te voegen nadat je de kassa al hebt geopend.

1. Ga naar Verkoop > Bedrag toevoegen.

De pagina "Verkoop", waarop de optie "Bedrag toevoegen" is uitgelicht.

2. Vul het aantal voor elke denominatie in.

Je kunt ook het totale bedrag invullen in het veld Extra.

De pagina "Bedrag toevoegen" met de verschillende denominaties van contant geld.

3. In het vervolgkeuzemenu Type selecteer je de betaalmethode waarmee je geld aan de kassa toevoegt.
  4. In het veld Opmerking kun je een opmerking over de toevoeging invullen. Zo kun je later de reden van de toevoeging terugvinden.
  5. Klik op Toevoegen.
  6. Voeg het bedrag toe aan de geldlade.

Je kunt kiezen voor Kassabon printen, Doorgaan met de verkoop (als er een verkoop open is), of een Nieuwe verkoop starten.

Toevoeging voltooid; opties "Kassabon printen", "Doorgaan met de verkoop" en "Nieuwe verkoop".

Betalingen aanpassen

Als je de juiste rechten hebt, kun je andere betaalmethoden selecteren en de afsluitende tellingen die aan het einde van de dag zijn ingediend nog aanpassen. Zo kun je fouten die gedurende de dag zijn gemaakt corrigeren, als een gebruiker bijvoorbeeld per ongeluk de verkeerde betaalmethode heeft geselecteerd voor een ontvangen betaling.

Andere betaalmethode selecteren

1. Ga naar Instellingen > Betalingen aanpassen. Daar zie je de betalingen die je vandaag hebt ontvangen.

De pagina "Instellingen" waarop de optie "Betalingen aanpassen" is uitgelicht.

2. Filter op datum en/of betaalmethode. Selecteer Geavanceerd om ook op locatie te filteren.

De pagina "Betalingen aanpassen", waarop eerdere transacties te zien zijn.

3. Klik op Zoeken.
  4. Gebruik het vervolgkeuzemenu Type om de betaalmethode te veranderen.

De pagina "Betalingen aanpassen", waar in het vervolgkeuzemenu "Type" de verschillende betaalmethoden te zien zijn.

Je kunt deze pagina Printen of Exporteren.

Tellingen bij afsluiten aanpassen

1. Navigeer naar Rapporten.
  2. Selecteer Tellingen bij afsluiten in het onderdeel Kassa's.

De pagina "Rapporten", waarbij het onderdeel "Kassa's" en de optie "Tellingen bij afsluiten" zijn uitgelicht.

3. Je ziet nu de afsluitende tellingen van vandaag.

De pagina "Tellingen bij afsluiten kassa" met een lijst van transacties.

4. Filter op datum. Selecteer Geavanceerd om ook te filteren op "Kassa", "Betaalmethode", "Locatie" en/of te zoeken "Met inbegrip van gearchiveerde betaalmethoden".
  5. Klik op Zoeken.
  6. Vul het juiste bedrag in de kolom GETELD in.

Je kunt deze pagina Printen of Exporteren.

Een kassa afsluiten

Wanneer je jouw kassa afsluit aan het einde van de dag, kun je het totaal van jouw betalingen berekenen door het contant geld handmatig te tellen en de geprinte creditcardbonnen. Je kunt dit vervolgens vergelijken met de verkopen en betalingen die in Retail POS zijn bijgehouden.

Je kunt het beste aan het einde van elke dag elke kassa afsluiten. Zo kun je per dag informatie over betalingen terugvinden. Als je een kassa meerdere dagen achter elkaar open laat staan, kan het later moeilijker zijn om bepaalde betalingen of problemen te achterhalen.

• Een kassa afsluiten op een desktopcomputer

1. Ga naar Verkoop > Kassa afsluiten.

De pagina "Verkoop", waarop de optie "Kassa afsluiten" is uitgelicht.

Als je een andere kassa wilt afsluiten dan de kassa die je op dit moment in Retail POS hebt geselecteerd, selecteer dan eerst Verkoop > Kassa wisselen.

2. In de kolom Resterend totaal zie je hoeveel je moet invullen in de afsluitende telling voor elke betaalmethode.

De pagina "Afsluitende totalen", waarop de totalen van de dag te zien zijn, met de optie om de verschillende denominaties van contant geld in te vullen.

3. Vul het aantal voor elke denominatie in. Je kunt ook het totale bedrag in het veld Extra invullen.
    4. Controleer de afsluitende telling van de andere betaalmethoden en corrigeer ze indien nodig.

Het bedrag in het veld Telling bij afsluiten komt standaard overeen met het bedrag in het veld Resterend totaal.

5. Je kunt extra informatie in het veld Opmerking invullen. Wat je daar invult, verschijnt in het veld Opmerking van het rapport Tellingen bij afsluiten.
    6. Selecteer Tellingen indienen.
    7. Controleer je afsluitende tellingen.

De pagina "Verifieer de afsluitende tellingen" met de opties "Tellingen opslaan" of "Tellingen opnieuw uitvoeren".

8. Als er geen tekorten of overschotten zijn, selecteer dan Tellingen opslaan.

Als die er wel zijn, selecteer dan Tellingen opnieuw uitvoeren en herhaal de vorige stappen.

Als je afwijkingen in een afsluitende telling tegenkomt, ga dan naar Instellingen > Betalingen aanpassen om fouten te corrigeren die gedurende de dag zijn gemaakt. Je kunt ook naar Rapporten > Tellingen bij afsluiten gaan om opgeslagen afsluitende tellingen aan te passen.

Je kassa is nu officieel afgesloten in Retail POS. Je kunt de Kassabon printen of naar een andere kassa navigeren.

• Een kassa afsluiten op een iPad

Om je kassa af te kunnen sluiten, moet de kassa aan je iPad zijn toegewezen. Je kunt dit controleren in het Profielscherm. Om van kassa te wisselen, ga je naar Profielscherm onder Apparaten. Tik op Toegewezen kassa en selecteer de kassa.

1. Tik in het Profielscherm op Kassa afsluiten.

Het profielscherm op de iPad, waarop de optie "Kassa afsluiten" te zien is.

Je ziet nu de module Kassa afsluiten, met voor elke betaalmethode een Verwacht aantal. Het bedrag onder Verschil komt standaard overeen met het bedrag onder Verwacht. Zodra je een bedrag invult in het veld Geteld, wordt het veld Verschil automatisch geüpdatet om je te helpen eventuele fouten in de tellingen te identificeren.

2. Vul het aantal voor elke denominatie in.

Je kunt ook het totale bedrag invullen in het veld Extra bedrag.

De module "Kassa afsluiten" met de verschillende denominaties van contant geld.

3. Voor andere betalingstypes voer je een totaal bedrag in voor elk betalingstype in hun respectievelijke Geteld-velden.
    4. Je kunt ook extra informatie invullen in het veld Opmerking. Wat je daar invult, verschijnt in het veld Opmerking van het rapport Tellingen bij afsluiten.
      Als je een bonprinter hebt, verschijnt de opmerking ook op de Cash Drawer Adjustment (Aanpassing kassalade).
    5. Tik op klaar.

Om de kassalade fysiek te openen, tik je op Lade openen, linksboven in de module Kassa sluiten.

Wat nu?

Werknemersrollen beheren

Beheer de rechten van verschillende werknemersrollen.

Meer informatie

Het verkoopscherm gebruiken

Het verkoopscherm openen en gebruiken.