Een verkooptransactie terugbetalen naar een klantrekening

Met klantaccounts kan je winkel terugbetalingen uitvoeren in de vorm van winkelkrediet. Het bedrag van de terugbetaling wordt toegepast op het kredietaccount van de klant en kan worden gebruikt om voor toekomstige transacties te betalen. Het saldo van het kredietaccount wordt in Lightspeed Retail bijgehouden in de sectie Account van het specifieke klantprofiel. Het saldo verschijnt ook op de ontvangstbewijzen van de verkoop totdat het is uitgeput.

Je kunt een verkoop terugbetalen aan het klantaccount door:

1. Een terugbetaling te verstrekken met de oorspronkelijke transactie.
  2. Een terugbetaling te verstrekken zonder de oorspronkelijke transactie.

Verstrekken van een terugbetaling met de oorspronkelijke transactie

1. Zoek de transactie op door het ontvangstbewijs van de klant te scannen, door op de naam van de klant te zoeken of in het lijnenrapport een zoekopdracht uit te voeren.
    • Ontvangstbewijs: Iedere Lightspeed Retail ontvangstbewijs voor een verkoop heeft een streepjescode. Als de klant het ontvangstbewijs heeft, scan dan de streepjescode in het veld Item in de kassa. De oorspronkelijke transactie verschijnt in de kassa in het tabblad Terugbetaling.
    • Naam van de klant: Koppel bij een nieuwe verkoop de klant en klik op de knop Bewerken. Klik in het menu links op Verkoop en zoek naar het item. Klik op het ID naast het item en klik op de knop Terugbetaling om de transactie te openen in het tabblad Terugbetalingen van de kassa.
    • Lijnenrapport: Klik in het hoofdmenu op Rapporten > Lijnen. Voer in het datumveld het datumbereik in van de periode waarin de verkoop zich voordeed. Het hebt dit item mogelijk meerdere keren op dezelfde dag verkocht, dus let erop dat je de juiste transactie selecteert. Je kunt in het veld ID ook de laatste cijfers van Ticketnummer van het ontvangstbewijs van de verkoop invoeren. Blader door de resultaten om het item en de verkoop te vinden. Klik op het ID naast het item en klik dan op de knop Terugbetaling op de transactie te openen in het tabblad Terugbetaling van de kassa.
  2. Zorg er in het tabblad Terugbetaling voor dat de klant aan de kassa is gekoppeld. Als dit niet het geval is, zoek dan naar de naam van de bestaande klant of klik op de knop +Nieuw om een nieuw klantaccount aan te maken.
  3. Klik op de knop Terugbetaling naast de geretourneerde items. Het Totaal van de terugbetaling aan de rechterkant wordt automatisch berekend en is negatief, wat aangeeft dat het aan de klant verschuldigd is.
  4. Bevestig dat het Totaal van de terugbetaling juist is en klik op Betaling Account.
  5. Het veld Terugbetaling aan creditaccount geeft standaard het Totaal van de terugbetaling weer. Bewerk indien nodig het bedrag.
  6. klik op Terugbetaling > Verkoop voltooien. De terugbetaling is nu officieel toegepast op het creditaccount van de klant en de items worden geretourneerd naar de winkelvoorraad.

Verstrekken van een terugbetaling zonder de oorspronkelijke transactie

1. Klik in het hoofdmenu op Verkoop > Terugbetaling.
  2. Koppel de klant aan de kassa. U kunt zoeken op de naam van een bestaande klant of op de knop +Nieuw klikken om een nieuw klantaccount aan te maken.
  3. Scan in het veld Items de streepjescodes van de geretourneerde items of zoek naar de namen hiervan, om ze aan de terugbetaling toe te voegen. Zodra ze zijn toegevoegd wordt het Totaal van de terugbetaling aan de rechterkant automatische berekend. Het is negatief, wat aangeeft dat het aan de klant verschuldigd is.
  4. Bevestig dat het Totaal van de terugbetaling juist is en klik op Betaling Account.
  5. Het veld Terugbetaling aan kredietrekening geeft standaard het totaalbedrag van de terugbetaling weer. Bewerk indien nodig het bedrag.
  6. Klik op Terugbetaling > Verkoop voltooien. De terugbetaling is nu officieel toegepast op het creditaccount van de klant en de items worden geretourneerd naar de winkelvoorraad.