Betalingen verwerken op je iPad

Dit artikel beschrijft hoe je de betalingsverwerking moet instellen en betalingen verwerkt in Lightspeed Retail POS.

Betalingsverwerking instellen

Voordat je betalingen kunt verwerken in Lightspeed Retail POS, moet je eerst je betalingsgateway configureren in Lightspeed Retail. Je kunt betalingen instellen in de Lightspeed Retail Web POS of in de Lightspeed Retail POS Manager-modus (zie Over POS- en Manager-modi).

De betaalmethoden die je aanmaakt in Lightspeed Retail verschijnen automatisch in Lightspeed Retail POS.

Betalingen verwerken in Lightspeed Retail POS

Je kunt elke betaalmethode gebruiken in Lightspeed Retail om betalingen in Lightspeed Retail POS te verwerken. Als een betaalmethode is gekoppeld aan een geïntegreerde betaalterminal in Lightspeed Retail, zal de betaalmethode zich gedragen als een betaalkaartbetalingstype. Als een betaalmethode niet is gekoppeld aan een geïntegreerde betaalterminal in Lightspeed Retail, zal de betaalmethode zich gedragen als een contant betalingstype. Je kunt de betaling ook opsplitsen tussen verschillende betaalmethoden.

Contant

1. Tik in het scherm Betaling verkoop op Contant.

Afhankelijk van de instellingen voor de kassalade in Manager > Instellingen > Algemene opties, gaat de kassalade automatisch open bij de betaalmethode Contant.

2. Je kunt de vooraf gedefinieerde knoppen gebruiken om het bedrag in contanten in te voeren, of tikken op Betalingsbedrag om het bedrag handmatig in te voeren. Als het betaalde bedrag groter is dan het openstaande bedrag, verschijnt het wisselgeld in het veld Wisselgeld.

3. Tik op Opslaan.
  4. Tik op Verkoop voltooien.

Cheque

1. Tik in het scherm Betaling op Cheque.

2. Tik op Bedrag betaling en voer vervolgens het bedrag in.

3. Tik op Opslaan.
  4. Tik op Verkoop voltooien.

Kredietrekening

Voor deze betaalmethode moet een klant met een kredietrekening gekoppeld zijn aan de verkoop.

1. Tik in het scherm Betaling op Kredietrekening.

2. Het bedrag van de betaling wordt automatisch ingesteld op alle beschikbare bedragen op de rekening (als de verkoop groter is dan de beschikbare bedragen), of precies genoeg om de verkoop te betalen. Om het bedrag te wijzigen n rekening zal worden gebracht, tik je op Betalingsbedrag en voer je vervolgens het bedrag in.

3. Tik op Opslaan.
  4. Als het te betalen bedrag groot genoeg is voor de gehele verkoop (saldo = 0), rond je de verkoop af door te tikken op Verkoop voltooien. Als het saldo niet op nul uitkomt, moet je een andere betaalmethode gebruiken (bijvoorbeeld contant, cheque) voor het resterende bedrag en vervolgens op Verkoop voltooien tikken.

Cadeaubon

1. Tik in het scherm Betaling op Cadeaubon.

2. Scan de streepjescode van de cadeaubon of tik op Kaart scannen en voer vervolgens de streepjescode van de cadeaubon handmatig in. Als de cadeaubon geldig is, verschijnt het saldo van de cadeaubon.
  3. Lightspeed Retail POS stelt automatisch het met de cadeaubon te betalen bedrag in als maximaal beschikbaar bedrag om te betalen. Tik op Betalingsbedrag om het bedrag te bewerken en voer vervolgens het bedrag in. Als het saldo van de cadeaubon nog niet voldoende is om de verkoop te betalen, kun je de betaling opsplitsen met een andere betaalmethode.

4. Tik op Opslaan.
  5. Tik op Verkoop voltooien.

Kredietkaart

De stappen voor het verwerken van een betaalkaart verschillen afhankelijk of je een geïntegreerde betaalterminal gebruikt.

Betaalterminal:

1. Tik in het scherm Betaling op Kredietkaart.

2. Lightspeed Retail POS stelt automatisch het te betalen bedrag in als maximaal beschikbaar bedrag om te betalen.

3. Tik op Start betaling om de betaling over te brengen naar de betaalterminal waar de klant hem kan voltooien.

OPMERKING: je kunt een betaling die je in behandeling hebt annuleren door op een willekeurig moment voordat de betaling is geaccepteerd te tikken op Betaling annuleren.

4. Tik op Verkoop voltooien als de betaling is geaccepteerd.

OPMERKING: de betaling wordt automatisch verwerkt zodra de betaling is geaccepteerd. Daarbij maakt het niet uit of de verkoop is voltooid. Als je de verkoop niet voltooit door te klikken op Verkoop voltooien, wordt de betaling in Lightspeed beschouwd als een gedeeltelijke betaling. Je kunt het rapport Gedeeltelijke betaling draaien om een lijst te krijgen van alle betalingen die zijn verwerkt, maar gekoppeld zijn aan niet-voltooide verkopen.

Een lopende betaling van een verkoop verwijderen

Je kunt een in behandeling zijnde betaling verwijderen voordat de verkoop wordt verwerkt. Dus voordat je op de knop Verkoop voltooien drukt. Om dat te doen veeg je de betaling naar links en tik je vervolgens op Verwijderen.

OPMERKING: dit is niet van toepassing bij het verwerken van een betaling met een betaalterminal. In dit geval wordt de betaling wordt automatisch verwerkt zodra de betaling is geaccepteerd. Daarbij maakt het niet uit of de verkoop is voltooid.

Een uitsplitsing van de BTW van een verkoop weergeven

Als meer dan een BTW-tarief is toegepast op de verkoop, kun je een uitsplitsing per BTW-tarief zien op het scherm Betaling. Om de BTW-uitsplitsing te zien tik je op het pictogram BTW-informatie.