Betalingen verwerken op je iPad

Dit item beschrijft hoe je de betalingsverwerking moet instellen en betalingen verwerkt in Lightspeed Retail Pos.

Betalingsverwerking instellen

Voordat je betalingen kunt verwerken in Lightspeed Retail POS, moet je eerst je betalingsverwerking configureren in Lightspeed Retail. Je kunt betalingen instellen in de Lightspeed Retail Web POS of in de Lightspeed Retail POS Manager-modus (zie Over POS- en Manager-modi).

De betalingstypes die je aanmaakt in Lightspeed Retail verschijnen automatisch in Lightspeed Retail POS.

Betalingen verwerken in Lightspeed Retail POS

Je kunt elk type betaling gebruiken in Lightspeed Retail om betalingen in Lightspeed Retail POS te verwerken. Als een betalingstype is gekoppeld aan een geïntegreerde creditcardverwerker in Lightspeed Retail, zal het betalingstype zich gedragen als een creditcardbetalingstype. Als een betalingstype niet is gekoppeld aan een geïntegreerde creditcardverwerker in Lightspeed Retail, zal het betalingstype zich gedragen als een contant betalingstype. Je kunt de betaling ook opsplitsen tussen verschillende types betalingen.

Contant

1. Tik in het scherm Betalingstype verkoop op Contant.

De kassalade gaat automatisch open als een contant betalingstype is geselecteerd.

2. Je kunt de knoppen met de coupures gebruiken om het bedrag in contanten in te voeren, of tikken op Bedrag betaling om het bedrag handmatig in te voeren. Als het betaalde bedrag groter is dan het openstaande bedrag, verschijnt het wisselgeld in het veld Wisselgeld.

3. Tik op Opslaan.
  4. Tik op Verkoop voltooien.

Cheque

1. Tik in het scherm Type betaling op Cheque.

2. Tik op Bedrag betaling en voer vervolgens het bedrag in.

3. Tik op Opslaan.
  4. Tik op Verkoop voltooien.

Creditrekening

Voor deze betaalmethode moet een klant met een creditrekening gekoppeld zijn aan de verkoop.

1. Tik in het scherm Type betaling op Creditrekening.

2. Het bedrag van de betaling wordt automatisch ingesteld op alle beschikbare bedragen op de rekening (als de verkoop groter is dan de beschikbare bedragen), of precies genoeg om de verkoop te betalen. Om het bedrag te wijzigen dat aan de klant in rekening zal worden gebracht, tik je op Bedrag betaling en voer je vervolgens het bedrag in.

3. Tik op Opslaan.
  4. Als het te betalen bedrag groot genoeg is voor de gehele verkoop (saldo = 0), rond je de verkoop af door te tikken op Verkoop voltooien. Als het saldo niet op nul uitkomt, moet je een andere betaalmethode gebruiken (bijvoorbeeld contant, cheque) voor het resterende bedrag en vervolgens op Verkoop voltooien tikken.

Cadeaubon

1. Tik in het scherm Type betaling op Cadeaubon.

2. Scan de streepjescode van de cadeaubon of tik op Kaart scannen en voer vervolgens de streepjescode van de cadeaubon handmatig in. Als de cadeaubon geldig is, verschijnt het saldo van de cadeaubon.
  3. Lightspeed Retail POS stelt automatisch het met de cadeaubon te betalen bedrag in als maximaal beschikbaar bedrag om te betalen. Tik op  Bedrag betaling om het bedrag te bewerken en voer vervolgens het bedrag in. Als het saldo van de cadeaubon nog niet voldoende is om de verkoop te betalen, kun je de betaling opsplitsen met een andere betaalmethode.

4. Tik op Opslaan.
  5. Tik op Verkoop voltooien.

Creditcard

De stappen voor het verwerken van een creditcard verschillen afhankelijk of je een kaartlezer of een betaalterminal gebruikt.

Betaalterminal:

1. Tik in het scherm Betaaltype verkoop op Creditcard.

2. Lightspeed Retail POS stelt automatisch het te betalen bedrag in als maximaal beschikbaar bedrag om te betalen. Tik op Bedrag betaling om het bedrag te bewerken en voer vervolgens het bedrag in.

OPMERKING: tik om het creditcardnummer handmatig in te voeren op Handmatig, vervolgens op Kaart niet aanwezig of Kaart aanwezig, en voer de gegevens van de creditcard in.

3. Tik op Betaling beginnen om de betaling over te brengen naar de betaalterminal waar de klant hem kan voltooien.

OPMERKING: je kunt een betaling die je in behandeling hebt annuleren door op een willekeurig moment voordat de betaling is geaccepteerd te tikken op Transactie annuleren.

4. Tik op Verkoop voltooien als de betaling is geaccepteerd.

OPMERKING: de betaling wordt automatisch verwerkt zodra de betaling is geaccepteerd. Daarbij maakt het niet uit of de verkoop is voltooid. Als je de verkoop niet voltooit door te klikken op Verkoop afronden, wordt de betaling in Lightspeed beschouwd als een gedeeltelijke betaling. Je kunt het rapport Gedeeltelijke betaling draaien om een lijst te krijgen van alle betalingen die zijn verwerkt, maar gekoppeld zijn aan niet-voltooide verkopen.

Kaartlezer:

1. Tik in het scherm Betaaltype verkoop op Creditcard.

OPMERKING: als je een MagTek iDynamo-kaartlezer gebruikt, wordt automatisch het creditcardbetalingsscherm getoond als je vanuit het scherm Verkoop of Betaling over een creditcard veegt. je hoeft dan het betalingstype Creditcard niet te selecteren.

2. Haal de kaart door de kaartlezer die is gekoppeld aan je iPad.

OPMERKING: Tik om het creditcardnummer handmatig in te voeren op Handmatig >  Kaart niet aanwezig of Kaart aanwezig, en voer de gegevens van de creditcard in. Bij een handmatige creditcardbetaling moet het volledige openstaande bedrag van de verkoop worden verwerkt. Daarom moet je je handmatige creditcardbetaling als laatste uitvoeren wanneer je meerdere betalingen voor een verkoop verwerkt.

3. Lightspeed Retail POS stelt automatisch het te betalen bedrag in als maximaal beschikbaar bedrag om te betalen. Tik op  Bedrag betaling om het bedrag te bewerken en voer vervolgens het bedrag in.

4. Tik op Opslaan.
  5. Tik op Verkoop voltooien.
  6. Lightspeed Retail POS accepteert digitale handtekeningen en slaat de handtekeningen op in de Lightspeed Retail-database. Als het handtekeningveld wordt getoond, vraag je de klant te tekenen voor de verkoop en tik je op Gereed.

Een lopende betaling van een verkoop verwijderen

Je kunt een in behandeling zijnde betaling verwijderen voordat de verkoop wordt verwerkt. Dus voordat je op de knop Verkoop voltooien drukt. Om dat te doen veeg je de betaling naar links en tik je vervolgens op Verwijderen.

OPMERKING: dit is niet van toepassing bij het verwerken van een betaling met een betaalterminal. In dit geval wordt de betaling wordt automatisch verwerkt zodra de betaling is geaccepteerd. Daarbij maakt het niet uit of de verkoop is voltooid.

Een uitsplitsing van de btw van een verkoop weergeven

Als meer dan een btw-tarief is toegepast op de verkoop, kun je een uitsplitsing per btw-tarief zien op het scherm Betalingstype verkoop. Om de btw-uitsplitsing te zien tik je op het pictogram Btw-informatie.