Essentiële instellingen configureren

Het configureren van je essentiële instellingen in Lightspeed Retail omvat de volgende vier gebieden van je account:

1. Wizard Aan de slag

2. Configuratie van winkel

3. Algemene opties

4. Optionele modules

Wizard Aan de slag

Als je voor het eerst in je Lightspeed Retail-account inlogt, word je begroet door de Wizard Aan de slag. Deze omvat twee eenvoudige stappen die de grondslag van je accountinstellingen leggen:

1. Je Winkelgegevens invoeren
  2. Je BTW instellingen invoeren

Zodra je de Wizard Aan de slag hebt voltooid, heb je de winkelgegevens van je eerste winkel ingevoerd en de BTW op verkopen van je account geconfigureerd. Indien je wijzigingen wilt aanbrengen aan deze instellingen kun je dit doen in Instellingen > Configuratie van winkel en Instellingen BTW op verkopen.

Als je BTW-klassen voor items, arbeid of klanten moet toevoegen die anders worden belast, raadpleeg dan onze artikelen BTW-klassen aanmaken en Arbeidsbelastingen en arbeidstarieven instellen.

Configuratie van winkel

Als je een winkelier met meerdere kassa‘s of winkels bent, kun je kassa‘s en winkels toevoegen vanuit het gedeelte Instellingen Configuratie van winkel.

Voor instructies over hoe je dit doet, raadpleeg je Kassa‘s toevoegen en beheren en Winkels toevoegen.

Algemene opties

Onder Instellingen Algemene opties heb je de keuze uit twee inkoopprijsmethoden:

1. Gemiddelde inkoopprijs:
  2. First in first out-inkoopprijs (FIFO)

De inkoopprijsmethode die je selecteert, bepaalt de kostenberekeningen die je account maakt voor het voorraadaantal en je verkochte items (kosten van verkochte goederen) Omdat de resultaten van deze kostenberekeningen betrokken zijn bij veel andere berekeningen in je account (bijv. marges, opmaak en winst) zal de inkoopprijsmethode die je selecteert, invloed hebben op je rapporten. Om deze reden bevelen we je aan om eerst je inkoopprijsmethode te bevestigen voordat je je items gaat toevoegen en verkopen. Als je niet goed weet welke inkoopprijsmethode je moet selecteren, bevelen we je daarnaast aan om dit verder te bespreken met je boekhouder, zodat je Lightspeed Retail-account is afgestemd.

Optionele modules

Voor een aantal van onze Retailers (bijv. fietsenwinkels en juweliers) is de reparatie van items net zo belangrijk als de verkoop ervan. Als werkorders en arbeidskosten een essentieel onderdeel zijn van het dagelijks functioneren van je winkel:

1. Klik vanuit het hoofdmenu op Instellingen Optionele modules.
  2. Schakel Service-module in.
  3. Klik op Wijzigingen opslaan.
  4. Log uit en log opnieuw in om Service-module te kunnen zien staan in het hoofdmenu van je account en de menuknop Arbeid in je kassa.

Raadpleeg het artikel Werkorders aanmaken voor meer informatie over werkorders. Als je daarnaast een arbeidsbelasting en arbeidstarief per uur moet instellen, raadpleeg dan ook het artikel Arbeidsbelastingen en arbeidstarieven instellen.