Basis van terugbetalingen en omruilingen

Als we bij de basis blijven, gaat terugbetalen in Retail POS om het vinden van de oorspronkelijke verkoop en het terugbetalen ervan. Dit wordt een 'terugbetaling via referentie' genoemd. Het terugbetalen van de oorspronkelijke verkoop is handig voor je administratie en kan je helpen fraude tegen te gaan. Het kan ook voorkomen dat je afgeprijsde items met de volledige prijs terugbetaalt.

Je kunt de oorspronkelijke verkoop op vele manieren vinden. De eenvoudigste manier is om de kassabon van je klant te scannen of bij de kassa te zoeken naar de verkoop

Je kunt ook hetzelfde doen in de weergave verkoopgeschiedenis.

Als je de oorspronkelijke verkoop niet kunt vinden, kun je simpelweg een nieuwe terugbetaling aanmaken door Verkoop > Terugbetaling te selecteren. Dit wordt een 'ad hoc-terugbetaling' genoemd.

Hoewel de bovenstaande workflows verschillen, leiden beiden je naar het tabblad Terugbetaling of de kassa als beginpunt. Vanaf hier doe je het volgende:

1. Als er geen klant is gekoppeld aan de terugbetaling, zoek je naar een bestaande klant en koppel je deze eraan. Als de klant niet wordt vermeld, selecteer je +Nieuw om in plaats daarvan een nieuwe klant aan te maken.
  2. Selecteer de knop Terugbetaling van de items waarvoor je klant terugbetaald wil worden. Als alternatief kun je de items toevoegen met behulp van het veld item zoeken.
  3. Selecteer Betaling.
  4. Voer in het/de juiste betaalmethodeveld(en) het bedrag in dat je hebt terugbetaald aan je klant. Als je je verwerking van betalingen hebt geïntegreerd, controleer je simpelweg het bedrag dat je hebt terugbetaald naar de kaart van de klant.
  5. Selecteer Verkoop voltooien.
  6. Optioneel kun je de kassabon afdrukken of e-mailen naar je klant.

Als je klant een item dat hij/zij terugbrengt wil omruilen voor een ander item, voeg dan het/de item(s) toe aan het tabblad Verkoop zoals je normaal zou doen bij een verkoop. Doet dit vóór je het bedrag terugbetaalt aan je klant en de terugbetaling voltooit. Zodra je het/de item(s) hebt toegevoegd aan het tabblad VERKOOP, berekent de kassa het verschil tussen de tabbladen VERKOOP en TERUGBETALING. Het Totaalbedrag is negatief als je geld moet terugbetalen aan je klant en positief als je een betaling van de klant moet ontvangen. Vanaf dit punt voltooi je de omruiling zoals je normaal zou doen voor een verkoop of terugbetaling.

Raadpleeg Terugbetalen en omruilen voor meer informatie.