5 c. Terugbetalingen en ruilen

Wanneer je je klant een terugbetaling of ruiling aanbiedt raden we je aan dat je begint door de originele transactie te vinden als beste werkwijze om fraude te voorkomen en je administratie te verbeteren.

Je kunt je originele transactie vinden door:

• je klantenbon te scannen.
  • te zoeken door de verkoopgeschiedenis van je klant.
  • te zoeken door je rapportage van Regels.

Ga naar Verkoop Terugbetaling als je je originele transactie niet kunt vinden.

Zie ons artikel Terugbetalingen en ruilingen uitvoeren voor meer informatie.

Terugbetalen

1. Wanneer je in het tabblad Terugbetalingen bent in je kassa, scan je of selecteer je de items waar je geld voor terugbetaalt aan je klant. De kassa berekent hoeveel je de klant verschuldigd bent.
  2. Klik op Betaling en selecteer de Betaalmethode.
  3. Klik op Verkoop voltooien.

Ruilingen

Als je klant wil ruilen in plaats van een terugbetaling:

1. Wanneer je in het tabblad Terugbetalingen bent in je kassa, scan of selecteer je de items waar je geld voor terugbetaalt aan de kassa.
  2. Navigeer naar het tabblad Verkoop.
  3. Scan of zoek de items die klant wil kopen. Afhankelijk van het totaal in het tabblad Terugbetaling versus in het tabblad Verkoop berekent de kassa hoeveel jij de klant verschuldigd bent, of hoeveel de klant jouw verschuldigd is voor de ruiling.
  4. Klik op Betaling en selecteer de Betaalmethode.
  5. Klik op Verkoop voltooien.

Wat is de volgende stap?

Geavanceerd

Afhankelijk van je geïntegreerde betalingsverwerker, wordt met de verwerking van een terugbetaling of een ruiling met een negatief totaal in Lightspeed ook officieel terugbetaald op de pinpas of creditcard van je klant.

Echter, als de terugbetaling niet is gedaan vanuit de originele transactie of als je klant de terugbetaling wil ontvangen op een andere kaart dan gebruikt bij de originele transactie, moet je mogelijk gaan naar Instellingen  Betalingsverwerking om de terugbetaling te kunnen verwerken. Afhankelijk van je betalingsgateway, onder Beveiligingsopties, moet je Kredieten toestaan inschakelen. Voor dit type terugbetalingen moet je de kaart doorhalen of insteken.

Bekijk het artikel Betalingsverwerking configureren voor meer informatie over deze aanvullende instelling voor betalingsverwerking.